Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Gerardus Majellakerk in Gemert

RK kerken

De Gerardus Majellakerk in Gemert is een vroeg voorbeeld van herbestemming van een godshuis. Al enkele decennia is de vraag aan de orde van de dag wat je kunt doen met een kerk die veel te groot is geworden.


De Gerardus Majellakerk, van de Bossche-Schoolarchitect Jan de Jong, werd in gebruik genomen in 1959. Het was nog in de tijd dat overal in het katholieke zuiden de bouw van nieuwe kerken hand in hand ging met de realisering van nieuwe woonwijken.

Rond 1970 bleek deze nieuwe Gemertse kerk alweer te groot. Vandaar dat er een bibliotheek en een woning in kwamen en de kerkruimte zo werd verkleind.

Wat kun jij je nog herinneren van de pastoors en kapelaans van deze kerk? Denk aan de pastoor met wie het allemaal begon, de priester P.L.M. Strijbos.


Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014


Pastoor Strijbos kwam in augustus 1955 naar Gemert om daar de nieuwe kerk te verwezenlijken. Hij was toen 37 jaar, wat vergeleken met andere pastoors redelijk jong was om voor het eerst een parochie te gaan leiden. Hiernaast zie je hem op de foto op veel latere leeftijd. Maar misschien herken je hem toch nog wel?

Over Strijbos en de andere geestelijken van de Gerardus Majella weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder. We zijn benieuwd!

Pastoor Strijbos

Pastoor P.L.M. Strijbos (Foto: © Heemkundekring "De Kommanderij Gemert", id.nr. hkk00402)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.