Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Geestkerk in Veldhoven

RK kerken

Een opvallende kerk was het niet, de H. Geestkerk. Het was dan ook een noodkerk in een voormalige boerderij uit 1931.

Bron: collectie RHCeIn 1964 werd de noodkerk aan de Saturnus in gebruik genomen, met C.A.J. Henselmans als pastoor. Tien jaar later volgde een verbouwing tot echte kerk.

Zo’n 40 jaar was de H. Geestkerk het middelpunt van de parochie, maar op 30 mei 2004 (Pinksteren) werd de laatste eredienst gehouden. Het gebouw is een maand later gesloopt, het klokje ging naar de St. Caeciliakerk aan de Dorpsstraat.

Wat weet je nog van de parochie, de pastoors en het leven rond deze kerk? Deel hier je herinneringen.

Foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 130740

7

Reacties (7)

Rene Bertens zei op 6 april 2020 om 17:18 uur

Jongerenkoor Young Harvest waar ik lid van was.
Om de twee weken zongen wij als koor de eucharistie viering onder leiding van Bert Alessie. Pastoor Henselmans ging vaan voor of kapelaan Bekkers.
Nrs als, top of the world, Ik zie God, there's a meeting here tonight, fly me to the moon etc, etc.
Een bijzondere tijd!!

Marilou NillesenBHIC zei op 7 april 2020 om 11:09 uur

Wat leuk, René, dat klinkt als een heel gevarieerd repertoire. Hoe groot was jullie koor? En over welke periode hebben we het (ongeveer)?

Léon Algra zei op 12 september 2021 om 18:26 uur

Ik weet me te herinneren dat pastoor Henselmans zich ook inhoudelijk bemoeide met het onderwijs van basisschool 't Kompas. Hij bestreed samen met de hoofdonderwijzer De Swart van 't Kompas wanneer het voor een leerling van belang was een klas over te slaan. Resulteerde indertijd in een strijd in Veldhoven tussen de diverse pastores en hoofden van scholen.

René Bertens zei op 12 september 2021 om 20:35 uur

Ik heb daar gezongen van 1982 - 1987.
Daarna zongen we niet meer in deze kerk.
Repetities verhuisde naar d'n Bond op de Rapportstraat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 september 2021 om 08:03 uur

Nog bedankt voor deze aanvulling René, ook namens collega Marilou. Hopelijk beviel ook die nieuwe locatie voor het repeteren.

Ook jij bedankt voor het reageren, Léon. Dit zullen veel ouders en leerlingen van toen zich dus nog wel herinneren. Heb je dit bij klasgenoten zien gebeuren of was je zelf een van de leerlingen bij wie dit overslaan van een klas ter sprake kwam? Vertel nog eens verder als je wilt.

Léon Algra zei op 13 september 2021 om 08:23 uur

Het betrof mijn oudste zus, die na veel geharrewar van de Kardinaal de Jongschool naar de Jan Ligthartschool in Veldhoven ging. Ik kon daar niet aarden en moest noodgedwongen naar 't Kompas. De onvrede van pastoor en hoofdonderwijzer werd toen gebotvierd op mij dmv een negatief schooladvies.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 september 2021 om 09:21 uur

Nou daar was je dan mooi klaar mee... Wat sneu dat zo'n situatie, door volwassenen, op zo'n manier op een kind wordt afgereageerd. Bedankt dat je nog wat meer wilde vertellen Léon, alleen al omdat het voor jou dus niet bepaald mooie herinneringen zijn. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.