Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Geestkerk in Uden

RK kerken

De H. Geestkerk was een van de acht zogeheten 'sporthalkerken' in Brabant, alle ontworpen door architect A. van Merendonk. Wat kun jij ons vertellen over het rijke roomse leven en de priesters van vroeger? Want als parochiaan had je op allerlei momenten te maken met meneer pastoor. Vertel ons je verhalen!

De H. Geestkerk, bron: reliwiki.nl
De H. Geestkerk, Klarinetstraat 2 Uden (bron: reliwiki.nl)


Misschien was jij er wel bij, toen de kerk in 1967 in gebruik werd genomen? Het was een modern, sober gebouw en een van de vier godshuizen in Uden toentertijd. In 1994 werd de H. Geestkerk aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken, waarna deze een nieuwe bestemming kreeg als sportcentrum. Het gebouw werd in 2014 gesloopt.

Je kunt hieronder je verhalen over de kerk en priesters met ons delen, door een bericht achter te laten in het vak 'Reageer op dit verhaal'.

9

Reacties (9)

E. Brouwers zei op 18 september 2018 om 16:50 uur

De Heilige Geestkerk had al van het begin af aan, dus vanaf 1967, de dubbele functie van kerk en sporthal. In 1967 was ik 9 jaar en een jaar eerder waren we naar de Bitswijk verhuisd en wel in het eerste huis waar pastoor Reijmer een paar jaar had gewoond. Dus ik moet de opening beslist hebben meegemaakt. Daarvoor bezochten we elke zondag de Piuskerk of de Petruskerk.
Maar met de komst van de nieuwe kerk konden we te voet.
Altijd een beetje vreemd gevonden en er nooit een echt kerkgevoel gehad: door de week renden we er rond, hingen we aan de ringen, werden ongehoorzame leerlingen in de hoek gezet en twee dagen later zaten we netjes naast onze ouders op de stapelbare stoelen, geplaatst op de blauwe vloer voorzien van sportveldlijnen. De nog heersende zweetgeurtjes werden dan voor enkele dagen met wierook verdreven door pastoor Reijmer, aangereikt door mijn broertje die als misdienaar mocht fungeren. Eerst zong ik mee in het kinderkoor o.l.v. 'meneer Brouwers', later in het jongerenkoor, begeleid met elektrische gitaar en een drumstel dat hard door de sporthal/kerk knalde. De Beatmis dus. Achteraf gezien was er veel mogelijk en naar mjin idee stond pastoor Reijmer altijd wel open voor vernieuwende dingen, ook al herinner ik me zeer goed zijn strenge blikken die hij kon werpen: zo net eventjes over zijn bril duidelijk jouw richting in kijkend.

Rini de Groot. zei op 18 september 2018 om 18:08 uur

Is dit kerkgebouw met het fraaie glas in lood raam met de afbeelding van pastoor de Louw en Burgemeester van Kemenade?

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 september 2018 om 20:38 uur

Bedankt voor uw reactie Meneer de Groot. Het lijkt me ook best raar om zo'n kerk met een dubbelfunctie te hebben. Enerzijds sporthal en aan de andere kan kerk. Maar natuurlijk wel heel praktisch !

@Rini: ik kan dit glas-in-loodraam niet zien op de foto. Kun je ons daar wat meer over vertellen?

Rini de Groot zei op 19 september 2018 om 22:13 uur

Deze bevinden in de St. Pauluskerk van Uden dringt me door, daarover heb ik destijds gereageerd. Op het moment dat ik deze zou bezoeken waren de wegen winters. Op uitstel volgt afstel.

Paul zei op 20 september 2018 om 08:08 uur

Dat klopt Rini. Het gebouw van de Pauluskerk is er nog wel, maar het is al sinds 2011 in particuliere handen.

Philip van den Berg zei op 2 april 2020 om 21:16 uur

Goedendag!

Ik zoek nog een foto van het orgel in de Udense Heilige Geest kerk, voor www.maarschalkerweerd.info > orgels. Heeft u een afbeelding, kunt u mij via de contact optie (geeft emailadres) van deze site bereiken.

Bij voorbaat dank!

Philip van den Berg

Marilou NillesenBHIC zei op 6 april 2020 om 12:28 uur

Hallo Philip, bedankt voor je berichtje. Klik en kijk eens hier of er wat tussen zit dat je zou kunnen gebruiken:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…

En anders is dit mogelijk een optie om te kijken? https://kerk-en-orgel.nl/record.php?action=display_ordered&province=nb&…

Henk Konings zei op 5 juni 2020 om 18:45 uur

De bedoelde glas in loodramen met met deken De Louw en burgemeester Van Kemenade bevinden zich niet in de Pauluskerk, maar in de aula van de nabijgelegen Paulusschool. Thans wordt het gebouw gebruikt door SBO De Tandem.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 juni 2020 om 13:50 uur

Bedankt voor je waardevolle aanvulling, Henk, dan zijn we weer helemaal bij qua informatie!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.