Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Franciscuskerk in Roosendaal

RK kerken

Wie dacht dat er in Noord-Brabant geen schuurkerken meer waren, moet maar eens gaan kijken in Roosendaal. Daar was de Franciscuskerk gevestigd in een oude boerderij.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


In dit geval was er geen sprake van dat de burgerlijke overheid eiste dat de kerk werd ondergebracht in een gebouw dat aan de buitenkant niet herkenbaar was als kerk zoals tussen 1648 en 1800. In de zeventiger jaren van de twintigste eeuw breidde Roosendaal flink uit en in die tijd was het normaal dat bijna elke nieuwe wijk nog een kerk kreeg. Zo ook in het geval van de Kortendijk. Daar bleek in een voormalige boerderij aan de Azurietdijk een prima ruimte beschikbaar te zijn.

Van 1975 tot 2001 konden de mensen van de Kortendijk dus naar de mis in hun eigen wijk. Daarna waren zij op een andere kerk aangewezen, maar er zijn nog wel een gebedsruimte en een Mariakapel in de boerderij. Die werden in 2005 ingewijd door de Bredase bisschop Muskens. Verder is het gebouw in gebruik als pastoraal steunpunt van de H. Norbertusparochie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.