Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Clemenskerk in Gerwen

RK kerken

De Clemenskerk in Gerwen staat er prachtig bij. Het vijftiende-eeuwse gebouw is gerestaureerd en voorzien van vele fraaie religieuze voorwerpen. Maar nu komt het merkwaardige: de parochiekerk van Gerwen, ook aan Clemens toegewijd, is een modern gebouw uit 1968. Dat jaar verkocht de parochie de oude kerk aan de gemeente.


De gemeente zocht jaren naar een nieuwe bestemming voor het gebouw, dat stond te vervallen. Pas in de jaren ’80 was er een geïnteresseerde partij die het godshuis als kerk wilde blijven gebruiken: de Pius X-broederschap. Dat is een groepje uiterst conservatieve katholieken dat uit de rooms-katholieke kerk is gezet. De Broederschap kocht de oude kerk, liet hem restaureren en in neogotische stijl herinrichten. Volgens sommigen willen de leden van de Pius-X-broederschap terug naar de middeleeuwen. Daar zijn ze in Gerwen dus eigenlijk wel in geslaagd.

Tot zover het verhaal over de kerk. De zorg voor het zieleheil van de parochianenlag in handen van mijnheer pastoor en kapelaan. Pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En deze geestelijken waren het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’.

Het gezicht van de Clemenskerk in de jaren vijftig en zestig was pastoor Van Griensven. Weet je nog? We horen het graag hieronder.

De oude Sint Clemenskerk (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 9859)De oude Sint Clemenskerk (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 9859)De nieuwe Sint Clemenskerk (foto: G. Lanting, 2011. Bron: Wikimedia Commons) Pastoor Van Griensven
De nieuwe Sint Clemenskerk (foto: G. Lanting, 2011. Bron: Wikimedia Commons) Pastoor J.G.M. van Griensven (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12791)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.