Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Catharinakerk in Herpt

RK kerken

In de vijftiende eeuw werd in Herpt een gotische kerk gebouwd als vervanging van de oude romaanse kerk. In die tijd gebeurde dat overigens op meer plaatsen.

Maar in Herpt gebeurde iets bijzonders: de oorspronkelijke toren uit de elfde eeuw bleef staan. De kerk, die gewijd was aan de H. Trudo, kwam na 1590 in protestantse handen. Dat bleef zo totdat de kerk in 1944 door terugtrekkende Duitse troepen werd opgeblazen. Zo ging een van de oudste nog bestaande kerktorens in ons land verloren.


De katholieken van Herpt hadden toen allang weer een eigen kerk. Oorspronkelijk een schuurkerk, maar die moet in de loop van de achttiende eeuw buiten gebruik zijn geraakt. Pas in 1892 werd er in Herpt weer een parochie gesticht. Een voormalig café deed aanvankelijk dienst als parochiekerk. Uiteindelijk werd in 1924 de huidige kerk, van architect C. Franssen, in gebruik genomen. Patroonheilige is de H. Catharina van Alexandrië.

De parochie is in 2013 met die van Drunen, Elshout en Heusden opgegaan in de parochie Wonderbare Moeder. Het kerkgebouw zal uiterlijk in 2017 worden gesloten.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich nog pastoor W. Timmermans uit de jaren vijftig? Of pastoor G. Roothans uit de jaren zestig? Wij zijn benieuwd naar de verhalen. Je kunt die hieronder met ons delen.


Pastoor Timmermans Gezelschap voor café De Ploeg in Herpt. Van links naar rechts; ? Pastoor Timmermans, Kees Grevenbroek, ?. Staand van links naar rechts; Driek de Wilt, ?, ?, ?, (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, hsd07262, foto: L.J. Veerman)


Pastoor Roothans Toespraak van pastoor Roothans van de parochie Herpt tijdens de installatie van G.M. Scholten als burgemeester van Heusden. (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, hsd03055, fotograaf onbekend)
Petrus, pastoor van Herpt 1385
Renerus van Hoekelum, priester van het bisdom Leodium/Luik en pastoor van Herpt 1416
Gijsbert Spiegel, pastoor in Herpt 1440
2

Reacties (2)

Jan Lange zei op 1 april 2020 om 11:55 uur

Pastoors te Herpt:
1385 Petrus, pastoor van Herpt.
1416 Renerus van Hoekelum, priester van het bisdom Leodium/Luik en pastoor van Herpt.
1440 Gijsbert Spiegel, pastoor in Herpt.

Marilou NillesenBHIC zei op 2 april 2020 om 12:50 uur

Bedankt Jan, het lijstje staat erbij.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.