Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Bernarduskerk in Made

RK kerken

Made is een van de plaatsen waar de katholieken na 1795 hun oude kerk weer terugkregen. Die kerk was in 1512 gesticht als bijkerk van de kerk in Geertruidenberg. In 1589 werd de kerk van Made in gebruik genomen door de protestanten.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Merkwaardig genoeg verkochten de katholieke Madenaren hun pasverworven kerk in 1805 weer terug aan de protestanten. Misschien is dat wel de redding geweest van het gebouw. Hadden de katholieken de kerk gehouden, dan was deze in de loop van de negentiende eeuw waarschijnlijk afgebroken om plaats te maken voor een grotere, neogotische kerk.

Die neogotische kerk is er, maar niet op de plaats van de oude kerk. Het gebouw, uit 1870, is toegewijd aan de H. Bernardus van Clairvaux. Een tijd lang is er zelfs een bedevaart geweest naar de relieken van de heilige die de kerk van Made in haar bezit heeft. Uit de omgeving kwamen mensen om te bidden voor genezing van reumatiek, jicht, en natuurlijk beschermde Bernardus in deze agrarische omgeving ook het vee.

Pastoors van de Bernarduskerk waren onder andere Jos van den Hout, die in 1928 in de parochie werd ingehaald en deze ook in de jaren vijftig nog bediende (samen met de kapelaans J.G.M. Witlox en B.J.A. Krijbolder), en pastoor W.J.C.van Amelsvoort, benoemd in 1955.

Pastoor Van den Hout
Pastoor en deken Jos van den Hout (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
Inhuldiging W.J.C. van Amelsvoort, als nieuwe pastoor in Made, 1956 (foto: Wijsen, Made). Ingezonden door Wijnand van Gils, waarvoor dank.

Toelichting Wijnand van Gils bij de bovenstaande foto:

Het was toentertijd een hele happening: een nieuwe pastoor binnenhalen. Zoals je op de foto kunt zien, misdienaars, kapelaans met de pastoor en daarachter de kerkmeesters en (echt waar) de gemeenteraad met burgemeester van Made en Drimmelen. En langs de kant zag het zwart van de nieuwsgierige mensen. (zij waren wel vanaf de preekstoel opgeroepen om te komen).

Op andere foto’s (30 stuks), gemaakt door fotograaf Wijsen uit Made, zie je de genodigden, waaronder familie, gemeenteraad en een hele reeks geestelijken, genieten van de koffiemaaltijd die werd aangeboden in het klooster en de schijnbaar onafscheidelijke dikke sigaren.

Deze foto is gemaakt op de hoek van de Markstraat - hoek Kerkstraat.

1. Theo Raaijmakers
2. Koos Loose van smid Loose
3. Langeveld uit de Kloosterstraat
4. Wim van den Eshout
5. Christ Ligthart
6. Wijnand van Gils (schrijver van dit stukje)
7. Piet van Gils
8. Cor Knoop
9. Petrus van de Korput van het café in de Nieuwstraat
10. Jan van Dalen
11. Ad de Bever
12. Christ van den Heijkant
13. Tien de Wijs
14. nvt
15. Christ van den Heijkant pzn
16. Wim Avontuur
17. kapelaan Krijbolder
18. pastoor van Amelsvoort
19. kapelaan Witlox
20. Jan van den Heuvel met echtgenote

Pastoor Van Amelsvoort
W.J.C. van Amelsvoort - pastoor van de Bernarduskerk in de jaren vijftig en zestig - tijdens zijn installatie als pastoor te Linden op 7 september 1967. (Foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.