Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Bernadettekerk in Waalwijk

RK kerken

De H. Bernadettekerk werd afgebroken in 2008 en lag aan de Dr. Schaepmanlaan 33. Je kunt hier je herinneringen delen aan het leven in de voormalige parochie en aan de pastoors van toen.

De H. Bernadettekerk (collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena)
Bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Denk bijvoorbeeld aan J.A. Oomens. Hij werd in 1963, op 46-jarige leeftijd, benoemd tot bouwpastoor in Waalwijk. Hij koos de H. Bernadette als beschermheilige van de nieuwe parochie. Deze kerkgemeenschap kwam te liggen op het grensgebied van de parochies St. Johannes de Doper en St.-Clemens.

De parochie was gesticht, maar een kerk moest nog worden gebouwd. Deze opende in 1964 de deuren. Het was een sober, modern godshuis zonder toren. Het gebouw behoorde tot de acht zogeheten 'sporthalkerken' in Brabant, alle ontworpen door architect A. van Merendonk.

Pastoor Oomens (collectie KDC)
Pastoor J.A. Oomens (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
4

Reacties (4)

Louise van den Bossche zei op 27 januari 2022 om 01:51 uur

Dit was en heel moderne parochie.
Later kwam er een leuke, jonge kapelaan bij; Cees...
Er werden beatmissen georganiseerd door hem, samen met tieners, die mee mochten denken en teksten schrijven. Die tieners, zoals ik, b.v. kwamen niet allemaal uit die parochie.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 januari 2022 om 14:45 uur

Bedankt Louise voor je reactie, misschien dat zo'n progressieve kapelaan (was dat bij de pastoor anders?) er ook wel voor zorgde dat gelovigen uit andere parochies in de kerkbanken aanschoven? Ik weet niet of in kerken in de omgeving deze veranderingen gelijktijdig plaatsvonden. Zo te lezen was deze kapelaan wel een van de priesters die hierin voorop liepen. Leuk om te lezen dat je hier zulke mooie herinneringen aan hebt. Vertel er nog eens over verder, als je wilt. Hartelijke groet,

Louise zei op 10 februari 2022 om 20:14 uur

Hoi Thijs,
Bedankt voor je reactie.
Wat voor mij belangrijk was, was, dat ik als meisje mee mocht doen en op het altaar staan, want ik was toen al feministisch.., Ik herinner me, dat een vriendin van mij ook bij dat groepje zat, net als haar vriend. die hoorden officieel wel bij die parochie.
Ook heb ik een vage herinnering aan een stelletje, twintigers, dat in die tijd trouwde. De bruid droeg een mooi broekpak met in die tijd modieuze wijde pijpen en een flaphoed ; werd niet door iedereen op de receptie gewaardeerd.
Verder herinner ik me, dat ik nog op de kinderpagina van het Brabants Dagblad een stukje geschreven heb over acties om geld op te halen voor bouwpastoor Oomes.
H.g.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 februari 2022 om 07:27 uur

Mooie voorbeelden van wat deze parochie nu zo modern maakte, dank Louise.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.