Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Bernadettekerk in Maliskamp

RK kerken

De H. Bernadettekerk in de wijk Maliskamp in Rosmalen opende in 1935 de deuren. Dit expressionistische godshuis werd in 2000 aan de eredienst onttrokken als een gevolg van teruglopend kerkbezoek.

Het godshuis werd net als de nieuwe parochie vernoemd naar de heilig verklaarde negentiende-eeuwse Française Bernadette Soubirous.

Hieronder op de foto zien we de bouwpastoor van de kerk, pastoor C.W.A.M. Schoenmakers, tijdens de eerste steenlegging van de nieuwe parochiekerk op 23 oktober 1934. De steen wordt neergelaten en gezegend door de pastoor. De tweede van rechts is pastoor van der Meijden van Lambertusparochie Rosmalen.

Oudere generaties zullen zich ook nog wel een pastoor als J.L. van de Biggelaar herinneren, die de parochie in de jaren vijftig en zestig bediende. Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan deze en andere geestelijken van de Bernadettekerk, en aan het 'rijke roomsche leven' van vroeger in het algemeen.


De Bernadettekerk in aanbouw (foto: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch)Geraamte H. Bernadettekerk (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0062643)


Pastoor Schoenmakers (foto: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch)Eerste steenlegging en zegening door pastoor Schoenmakers, 1934. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0062672)

 

 

1

Reacties (1)

erna zei op 23 mei 2020 om 15:44 uur

Wat leuk om die kerk te zien dat hij gebouwd werd. Ik ben er getrouwd in 1978. De binnenkant had een hele mooie koepel met een schildering. Ik weet nog dat wij pastoor Eras hadden. Die was aan een kant doof. In die tijd moest je een praatje maken met de pastoor zodat hij wat op papier kon zetten. Eerst mijn man en daarna ik. Mijn man zat aan de goede kant zodat hij alles kon horen wat er gezegd werd. Toen ik aan de beurt was, moesten we van stoel wisselen.
De pastoor kwam ook even op de receptie om een borreltje te drinken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.