Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Bartholomeuskerk in Waspik

RK kerken

De eerste kerk van Waspik is verwoest als gevolg van de Elisabethsvloed van 1421. Herbouw vond plaats een kwartiertje lopen van de plaats waar deze kerk stond: een stuk verder van de Maas verwijderd en dus beter beschermd tegen overstromingen.


Foto: © Bert Donks, 2014

Deze kerk ging in 1610 over naar de protestantse minderheid in het dorp. Tot de dag van vandaag is het gebouw in gebruik bij de protestantse gemeente van Waspik.

Zoals overal elders in Noord-Brabant moesten de parochianen van Waspik genoegen nemen met een schuurkerk die in een gehucht dichtbij de grens met Raamsdonk stond. In de Franse Tijd lukte het hen niet de middeleeuwse kerk terug te krijgen.

Pas in 1840 kreeg de parochiegemeenschap de beschikking over een ‘echte’ kerk, neoclassicistisch van stijl en gebouwd met medewerking van Rijkswaterstaat. Nadien werd het interieur verder aangekleed en vond ook een restauratie plaats. Het gebouw is rijksmonument.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor L.A. Roovers, hieronder op de foto. Hij werd in 1947 in de parochie ingehaald en bediende deze ook in de jaren zestig nog. Kapelaan van pastoor Ropvers was de priester Th.J.F. Klomp Bueters.

Pastoor Rovers
Toespraak door pastoor L.A. Roovers bij de opening van de Jacintaschool aan de Prins Bernhardstraat in Waspik, april 1961. (Bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, nr. WAA23297)

Altaar in de H. Bartholomeuskerk
(foto: © Bert Donks, 2014)
2

Reacties (2)

Hilleke Onnink zei op 6 februari 2022 om 14:49 uur

Tussen 1760 en 1765 zijn drie van mijn voorouders gedoopt in de parochie van Waspik getuige de teruggevonden doopregistraties. Is nog bekend wie destijds de pastoor was die de doopsbedieningen deed? De geschiedenis van de kerk van Waalwijk is mooi beschreven in het boek van Jeroen van Oss. Is er wellicht ook iets geschreven over de gemeente van Waspik?

Marilou NillesenBHIC zei op 9 februari 2022 om 10:12 uur

Dag Hilleke, bedankt voor je berichtje. Voor Waspik zou je hier eens kunnen informeren:
https://salha.nl/

Daar zijn ook de archieven van deze plaats ondergebracht. En anders kun je hier ook nog eens rondkijken: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum

Succes!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.