Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Antonius van Paduakerk in Eindhoven

RK kerken

De kerk van Antonius van Padua in het Eindhovense stadsdeel Tongelre had een bijzonder gevarieerde geschiedenis. Oorspronkelijk was het een gereformeerde kerk die bekend stond als de ‘Oosterkerk’.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


Het kerkgebouw werd in 1911 gerealiseerd naar een ontwerp van T. Kuipers. In 1969 verlieten de gereformeerden het gebouw. In 1973 werd de voormalige Oosterkerk in gebruik genomen als moskee voor de Turkse gemeenschap in Eindhoven. Deze kreeg in 1989 een eigen gebouw. 

Er volgenden weer enkele jaren van leegstand totdat in 1991 de rooms-katholieken verhuisden vanuit de even verderop gelegen Villaparkkerk, die te groot was geworden. Vanaf 2008 deelden ze het gebouw met de oud-katholieke Maria Magdalenaparochie, totdat deze in 2011 de St. Pauluskerk kocht.

In de herfst van 2012 werd de kerk onttrokken aan de rooms-katholieke eredienst. Daarna is het gebouw een tijdje niet in gebruik geweest. Van 2015 tot juni 2019 hebben de Eritrese koptische gemeenschap het gebouw gebruikt voor hun diensten. Momenteel wordt gewerkt aan een herbestemming waarbij de parochie St. Joris eigenaar blijft.

Pastoor A.J.A.M. Holtus tijdens een te waterlating in het Eindhovens kanaal, 1959. (Foto: Wil Deckers, bron: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 34794)
Pastoor A.J.A.M. Holtus tijdens een te waterlating in het Eindhovens kanaal, 1959. (Foto: Wil Deckers, bron: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 34794)


Oudere generaties zullen zich nog wel enkele priesters van de Antoniuskerk herinneren, uit de jaren vijftig en zestig bijvoorbeeld pastoors A. Holtus en zijn kapelaans Th.A. Kuypers en A.J.M. Vorstermans.

Pastoor Holtus (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a15749)
Pastoor Holtus (foto: collectie Katholiek
Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a15749)


En misschien zijn er ook nog wel parochianen van toen die aanwezig waren bij de gebeurtenis die we hierboven op de foto zien, en die werd ingeluid onder leiding van pastoor Holtus. We zien hem tijdens de officiële te waterlating van een nieuwe boot in het Eindhovens kanaal in 1959, in het bijzijn van de toenmalige Burgemeester Van Rooij en echtgenote. Zoals je ziet hielden leden de belangstellenden en nieuwsgierigen goed in bedwang.

 

4

Reacties (4)

J. Kronenburg zei op 19 december 2018 om 15:46 uur

Géén reactie maar een vraag:

Ca. 2 weken geleden - op een woensdagavond - heeft een (vrouwelijke) dominee in de Antonius van Paduakerk een lezing gehouden over een nieuwe
geloofstaal. Helaas heb ik deze lezing gemist. Wel is er een boekje over dit onderwerp uitgegeven met als hoofdtitel: RESET'' en als subtitel: 'zoektocht voor gelovigen op zoek naar een nieuwe geloofstaal (of iets dergelijks).
Mijn vraag aan u is: waar kan ik dit boekje inzien/bestellen?
Mijn boekwinkel kon deze uitgave niet traceren.

Bij voorbaat mijn dank,

Johan Kronenburg
Waleweinlaan 213
5665CJ Geldrop

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 december 2018 om 19:25 uur

Gaat het u misschien om dit boek?
http://www.laumemedia.nl/boekenkast/reset-geloofscursus-voor-zoekers-na…
Als u op de link klikt, kunt u meteen zien waar u het kunt bestellen. Veel succes.

Nico van Dongen zei op 11 september 2019 om 13:40 uur

in het artikel staat dat het gebouw Antoinus van Padua kerk aan de Fazantlaan,werd gesloopt. Dit klopt niet. na de onttrekking aan de eredienst is het gebouw een tijdje niet in gebruik geweest. van 2015 tot juni 2019 hebben de Eritrese koptische gemeenschap het gebouw gebruikt voor hun diensten. momenteel wordt gewerkt aan een herbestemming waarbij de parochie St. Joris eigenaar blijft.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 september 2019 om 16:21 uur

Veel dank voor je reactie en correctie, Nico. We hebben de tekst meteen aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.