Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Antonius Abtkerk in Sint Anthonis

RK kerken

Hoewel er in de negentiende en twintigste eeuw flink wat aan is verbouwd, is de Antonius Abtkerk nog steeds het oudste gebouw van Sint-Anthonis. De kerk werd in 1477 in gebruik genomen.


Het koor en het dwarsschip zijn er in 1930 aangebouwd. Dit was al de tweede ingrijpende verbouwing: ook rond 1885 was het koor al vervangen.

De verbouwing van 1930 was een van de eerste opdrachten voor de architect H.C. van de Leur die daarna nog vele kerken zou ontwerpen.

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog pastoor A.H.J. van Delft? Toen hij in 1927 voor het eerst in de parochie aan de slag ging, was hij 51 jaar. Halverwege de jaren vijftig, toen hij er nog steeds de heilige mis verzorgde, was Van Delft dus al een behoorlijk oudgediende. Deze bijzondere, invloedrijke man Gods zal zijn parochie toen door en door hebben gekend - en zijn parochianen hem. Maar mMisschien herinner je je ook nog wel zijn kapelaan uit die dagen, J. Haerkens? Of pastoor Kerssemakers, die in 1956 de kerkgemeenschap onder zijn hoede kreeg?

Over deze en de andere zielzorgers van de Antonius Abtkerk weet jij hoe dan ook vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen!

Heilige mis en het gouden priesterfeest voor pastoor A.J.H. van Delft in de Antoniuskerk, 1955 (foto: © Fotostudio Jan Waarma. Bron: Collectie BHIC)Heilige mis bij het gouden priesterfeest voor pastoor A.J.H. van Delft in de Antoniuskerk, 1955 (foto: © Fotostudio Jan Waarma. Bron: Collectie BHIC)


Pastoor Van Delft  

Huldiging van pastoor A.J.H. van Delft door burgemeester Schampers ter gelegenheid van zijn gouden priesterfeest op 17 juni 1955. Op de achtergrond vicaris Haerkens en kapelaan Remmen. Rechts van de vicaris staat Juf Takken. Het voorste bruidje is Leny Jans uit de Blauwstraat. Bruidje naast Leny Jans is Beppie van Wanroy. Achter vicaris Haerkens, Wim van Sambeek van de Boerenbond, daar achter Karel Reijnen. Links achter Ferd Pennings met de sax, Tien Verstegen van de Boerenleenbank. (BHIC, ANT0303, foto: Fotostudio Jan Waarma)


Pastoor Kerssemakers Pastoor A. Kerssemakers wordt ingehaald in Sint Anthonis op 27 maart 1956. (BHIC, ANT0393, fotograaf onbekend)
2

Reacties (2)

sjaak van kempen zei op 8 november 2018 om 16:51 uur

Onze heemkundekring "Sint Tunnis in Oelbroeck" heeft enkele jaren geleden een boek uitgegeven getiteld "De Sint Tunnisse Pastoors van de 20e eeuw" door mij samengesteld. Daarin staat het hele Rijke Roomse leven van Sint Tunnis opgetekend.
Sjaak van Kempen

Lisette KuijperBHIC zei op 13 november 2018 om 11:51 uur

Bedankt voor je reactie, Sjaak! In onze bibliotheek kan ik dit interessante werk niet vinden. Is het misschien een idee om het op te nemen in onze collectie?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.