Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Antonius Abtkerk in Riel

RK kerken

Riel had vanaf 1444 een eigen kapel, die toegewijd was aan de H. Catharina. Deze kapel werd in 1520 verheven tot parochiekerk. Het is niet bekend wanneer Catharina als patroonheilige plaats maakte voor Antonius Abt.


Zoals vrijwel overal elders in Noord-Brabant moesten ook de katholieken van Riel in de zeventiende eeuw hun kerk afgeven aan de protestanten. In Riel gebeurde dat al in 1629, het jaar van de inname van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik. Lange tijd werd de mis opgedragen in een schuurkerk. Pas in 1819 kregen de Rielenaren hun kerk terug. De vier protestanten die op dat moment in Riel woonden, moesten voortaan elders ter kerke.

De oude kerk van Riel bestaat allang niet meer. In 1897 werd ze vervangen door een mooi voorbeeld van een neogotische dorpskerk uit het eind van de negentiende eeuw. De kerk is nog steeds voor een belangrijk deel in de oorspronkelijke staat en om die reden een rijksmonument.

Tot zover "de stenen". Hoe zat het nu met de priesters die aan de kerk verbonden waren? De doop, de eucharistie, de biecht, het vormsel, het huwelijk, de ziekenzalving... Denk ook aan processies, bijvoorbeeld.

De Antoniuskerk wordt gerestaureerd (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014)

De Antoniuskerk wordt gerestaureerd (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014)


En dat waren nog maar de formele aangelegenheden. Als gelovige had je vroeger vaak te maken met allerlei 'mannen Gods'. Kun je ze nog voor de geest halen? Hoe heette nou ook alweer die pastoor van het huisbezoek? Je weet er vast nog een of twee te noemen.

Denk aan pastoor Anton van Eekelen, hiernaast op de foto. Herken je hem nog? In 1964 ging hij aan de slag in de parochie H. Antonius Abt. Hij was toen 55 jaar. Of heb je vooral nog herinneringen aan pastoor A.G.A. Jansen uit de jaren vijftig? Je kunt hieronder reageren. We zijn benieuwd.

Pastoor A.H. van Eekelen (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a16783) Pastoor Van Eekelen
10

Reacties (10)

Dhr.A.P.M.F. van der Vloet zei op 28 december 2017 om 23:08 uur

Pastoor van Eekelen was ik zelf misdinaar bij en de contacten met hem liepen over van alles. De pastoor legde ook bij mijn ouders huisbezoeken af.Na zijn vertrek met zijn huishouster uit Riel zijn ze naar Oosterhout gegaan naar een flat,de contacten zijn gebleven totdat ik niks meer hoorde. De verstandhouding is altijd goed geweest.Ik woonde zelf vroeger tegen over de kerk en daarna in de Dorpstraat.Hij heeft mijn ook ooit getrouwd.De opvolgers van pastoor van Eekelen was pastoor Beer en pastoor Smits.

Lisette KuijperBHIC zei op 29 december 2017 om 18:57 uur

Hartelijk dank voor het delen van uw persoonlijke herinneringen aan de pastoor! Fijn om te horen dat de verstandhouding altijd goed is geweest en dat hij u zelfs getrouwd heeft! Kunt u zich nog iets van de trouwdienst herinneren?

Toon Schellekens zei op 7 februari 2018 om 18:52 uur

In 1949 was ik misdienaar bij pastoor van Raamsdonk, die niet lang daarna is overleden. Er was toen een kapelaan van Nispen. Daarna kwam pastoor Jansen, die tijdens de oorlogsjaren in Willemstad pastoor was. Hij heeft zich in 1940 onderscheiden met het redden van Belgische krijgsgevangenen op het Hollands Diep.Na de watersnood ramp in 1953 zijn we met hem nog op misdienaars reisje geweest naar Willemstad,overal waren nog sporen van de watersnood te zien.

Marilou NillesenBHIC zei op 8 februari 2018 om 11:48 uur

Ik kan me voorstellen dat dat misdienaarsreisje diepe indruk heeft gemaakt, Toon. Was dat lang na 1 februari 1953? Wat staat je daarvan het meeste bij?

Adriaan zei op 2 maart 2018 om 11:20 uur

Ja, Antonius abt, die altijd wordt afgebeeld met een varken omdat de duivel hem in deze gedaante bezocht nadat hij zich als kluizenaar in de Egyptische woestijn had teruggetrokken was onze parochieheilige. Op zijn naamdag, 17 januari, was het in Riel een beetje zondag. Er werd dan een mis te zijner ere opgedragen en na afloop van de ceremonie zegende de pastoor de zakjes met veevoer die door de gelovigen op het Antoniusaltaar gelegd waren. Die gingen dan terug mee naar huis in de geruststellende zekerheid dat men nu over een probaat, door Antonius geautoriseerd geneesmiddel beschikte dat bij ziekte onder de veestapel meteen kon worden ingezet. Onze pastoor van Raamsdonk had te zijner ere een lied gecomponeerd dat, als daartoe aanleiding was, door iedereen uit volle borst werd meegezongen: "Antonius ons voorbeeld en onze schutspatroon / wij brengen u vol liefde / ons dankbaar eerbetoon / gij ginged door 't aardse leven streng wand'lend naar Gods wet / uw deugd was zegepralend / uw liefde onverlet enz. enz.

Annemarie van Geloven zei op 3 maart 2018 om 10:40 uur

Mooi verwoord, deze Antonius Abt-viering! En uw uitdrukking 'een probaat, door Antonius geautoriseerd geneesmiddel' vergeet ik niet meer..
Ben benieuwd of andere Antonius Abt kerken ook deze traditie hebben.

Harrie de Koning. zei op 12 maart 2018 om 22:40 uur

Ja, Antonius abt, die altijd wordt afgebeeld met een varken omdat de duivel hem in deze gedaante bezocht nadat hij zich als kluizenaar in de Egyptische woestijn had teruggetrokken was onze parochieheilige.

Dat een heilige met de gedaante van de duivel naast hem zo wordt afgebeeld lijkt me sterk. Maar ja het kan. Bij Salvador Dahli zie je in DE VERLEIDINGEN VAN ANTONIUS de duivelse verleidingen op hem af komen. Antonius staat ervoor met een afwerend Christuskruis.

Persoonlijk hecht ik veel waarde aan het vermogen van de Christusenergie om tegenkrachten (vroeger zeiden ze duivels) op afstand te houden.

Het varken is volgens oa indianen een zeer intelligent dier.

Annemarie van Geloven zei op 13 maart 2018 om 12:02 uur

Ja, de iconografie van St. Antonius Abt is nogal divers. De symboliek is nog steeds actueel. Dank voor uw bijdrage, Harrie de Koning!

Leni saman zei op 5 oktober 2018 om 12:01 uur

Pastoor Jansen heb ik mijn communie bij gedaan en het vormsel .Pastoor van eekelen heeft mij toentertijd getrouwd .Pastoor Jansen die kwam vaak bij ins thuis omdat mijn opa toen grafdelver was .

Marilou NillesenBHIC zei op 6 oktober 2018 om 21:25 uur

Bijzonder Leni! Welke herinneringen heb je aan beide pastoors? Kun je iets meer over ze vertellen?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.