Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Antonius Abtkerk in Eerde

RK kerken

De kerk van Antonius Abt in Eerde heeft wel iets weg van de Gemertse ‘aauw kerk’. Dat klopt ook wel, want architect Hendrik van Tulder heeft aan beide gewerkt.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Toen Van Tulder de Eerdse kerk rond 1870 ontwierp, was hij juist klaar met de restauratie en de uitbreiding van de kerk van Gemert. Dat was een echte gotische kerk uit de vijftiende eeuw en Van Tulder liet zich door dit gebouw inspireren. Dat is nog steeds duidelijk te zien, hoewel de kerk in de Tweede Wereldoorlog grote schade opliep.

De kerk van Eerde werd gebouwd in de buurt van de 18e-eeuwse schuurkerk. Het middeleeuwse bedehuis was de Antoniuskapel, die na 1629 niet meer als kerk mocht worden gebruikt en uiteindelijk werd gesloopt. De fundamenten zijn zichtbaar gemaakt op het Sint-Antoniusplein.

In 2013 werd bekend dat het bisdom de kerk binnen enkele jaren wil sluiten. Het kerkbestuur verzet zich hier vooralsnog tegen.

Tot zover “de stenen”. De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Pastoor J.A.C. Schoenmakers, (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14593)
Pastoor J.A.C. Schoenmakers, (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14593)

Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan vast nog veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Antoniuskerk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Schoenmakers, die midden jaren vijftig de missen verzorgde in de Antonius Abtkerk. Of aan pastoor De Glas, die in de jaren zestig de parochie bestierde. Je kunt hieronder je verhalen kwijt over deze zielzorgers.

Installatie pastoor de Glas door deken Teulings, 9 oktober 1955. (BHIC, 1673-005909, foto: Fotopersbureau Het Zuiden)
Installatie pastoor de Glas door deken Teulings, 9 oktober 1955. (BHIC, 1673-005909, foto: Fotopersbureau Het Zuiden)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.