Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Andrieskerk in Nuenen

RK kerken

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden waren er meneer pastoor en zijn kapelaans. Welke herinneringen heb jij nog aan die van de H. Andrieskerk? Vertel het ons!

Pastoor Van Oosterhout
Bron: Heemkundekring "De Drijehornick", Nuenen, nr. 1.001.722

Wat weet je bijvoorbeeld nog te vertellen over de priester met wie het allemaal begon, de bouwpastoor J.F.M. (Jan) van Oosterhout? Hij werd in 1961, op 38-jarige leeftijd in de parochie ingehaald. De kerk moest toen nog worden gebouwd. Je ziet de pastoor hierboven op de foto, te midden van een flinke stoet toeschouwers en een groep bruidjes, tijdens de inwijding van de Sint-Andrieskerk op een zonnige vrijdagavond op 17 juli 1964. De stoet, voorafgegaan door juffrouw Nellie van den Acker en de bruidjes, begeeft zich van het woonhuis van pastoor Van Oosterhout in de Weverstraat 52 naar de nieuwe Andrieskerk aan de Jacob Catsstraat (links zien we de Vondelstraat). Pastoor Van Oosterhout voert een gesprek met Mgr. W. Bekkers, de bisschop van 's-Hertogenbosch. Ook zien we kapelaan Kees Rombouts en Jos van Griensven, pastoor van Gerwen.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's, zoals van de Sint-Andrieskerk, zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

2

Reacties (2)

Simone Van den acker zei op 30 maart 2021 om 20:56 uur

Leuk om te zien.
Mw die met de bruidjes mee loopt, juffrouw nellie van den acker is mijn tante.
Ze heeft toevallig zn foto die erop lijkt in haar gang hangen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 maart 2021 om 08:33 uur

Hallo Simone, dank voor je reactie. Ik heb deze informatie toegevoegd. Het moet voor je tante een dierbare herinnering zijn, het was zo te zien ook een mooie dag met veel bekijks.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.