Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Goede Herderkerk in Helmond

RK kerken

Op de hoek van de Geysendorfferstraat/Straakvense Bosdijk werd in 1960 de Goede Herder kerk gebouwd, naar een ontwerp van architect C. van Gemert. Deze tiende kerk van Helmond werd op 29 oktober dat jaar door deken Van Haaren ingezegend en met een plechtige avondmis officieel geopend.


De Goede Herder

In 1959 werd pater H.G.M. Bours benoemd tot de bouwpastoor van de nieuwe kerk en parochie. Bours behoorde tot de Congregatie van de Priesters van het H. Hart in Bergen op Zoom, waartoe bijvoorbeeld ook het missiehuis Christus Koning in Brouwhuis behoorde. Ook was hij kapelaan geweest in de Bernadetteparochie. In 2009 werd de pastoorsbenoeming van Bours nog feestelijk herdacht.

De Goede Herderkerk van 1960 was eigenlijk bedoeld als noodkerk, een gebouw waarin de gelovigen terechtkonden totdat de nieuwe kerk gereed was. Maar dat nieuwe godshuis is er nooit gekomen en zo is de noodkerk altijd de parochiekerk gebleven.


Pastoor Bours

Na de sluiting van de Bernadettekerk en de Verrijzeniskerk werd de Goede Herder de parochiekerk voor heel Helmond-Oost. De kerk is in 1999-2000 gerestaureerd en in 2011 aan de eredienst onttrokken, om een jaar later een nieuwe bestemming te krijgen als wijkcentrum.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.

Foto's

  • Straakvense Bosdijk 96. Kerk De Goede Herder, 1960-1965. Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 106365
  • Pastoor H.G.M. Bours. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a12216

Bronnen

4

Reacties (4)

Tonny Koppenens zei op 6 juni 2021 om 13:38 uur

De foto van pastoors Bours herken ik wel. Wij woonden binnen de parochie van de Goede Herder kerk. En weet wel dat er in het begin nog geen school was; we moesten naar de Bernadette school, van de naburige parochie.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 juni 2021 om 09:44 uur

Ah, dank voor je reactie, Tonny. Was dat ver - naar de Bernadetteschool? Welke herinneringen heb je daar aan?

Helena zei op 10 juni 2021 om 07:00 uur

En nu kan ik wel niet voor Tonny's herinneringen invullen...
Dacht dat deze school in 'de Pronto wijk ' de eerste gemengde school in Helmond werd, maar dat zal Tonny mogelijk beter kunnen beantwoorden?

De noodkerk van de Goede Herder is altijd de vaste kerk gebleven omdat in de zestiger jaren het kerkbezoek al snel zodanig begon terug te lopen dat er geen grotere nieuwe kerk nodig bleek te zijn. Nu is het geen kerk meer. De Goede Herderschool bestaat nog wel.

Voordat Pastoor Bours bouwpastoor werd van de Goede Herderparochie (opgericht in ca. 1960?) was hij een paar jaar kapelaan in de naburige Bernadetteparochie.
Pater P.G. Bakker s.c.j. was rond ca. 1970 enkele jaren kapelaan in de parochie van de Goede Herder. Wat ik me vaag herinneris dat hij daarna als missionaris naar de s.c.j. missiepost in Finland zou gaan.

De naburige Bernadettekerk is al jaren een supermarkt en in dee annex- doopkapel is de alcoholafdeling. Geen Holy Spirit meer daar (?) ....alleen de spirits.

Heb wel herinneringen aan de Bernadetteschool (gebouwd in ca. 1950 ). Toendertijd een meisjesschool van deze nieuwe Bernadetteparochie. De Bernadetteparochie opgericht in ca. 1949 en gestart in een betonnen noodgebouw naast deze school. De Sylvesterschool was de jongensschool van deze parochie, maar deze bouw was pas in ca. 1952 klaar. In de eerste jaar/jaren zaten de jongens mede in het gebouw van de meisjesschool, niet in gemengde klassen. Zodoende was er begin vijftiger jaren een jaar een gedeeld dagrooster. De ene groep de ene helft van de dag les, de andere groep tijdens de andere helft van de dag. En mogelijk geen woensdagmiddagen vrij? Nu weet ik niet of de dag opgedeeld was in meisjes jongens of op leeftijd van onderbouwbovenbouw. En klassen van 40 en meer was in die jaren ook hier gewoon. (geboortegolven kwamen door!). Het waren kinderrijke en nog steeds groeiende wijken.

De uitbreiding van de 'bloemenwijk' (Bernadetteparochie) en verdere nieuwbouw van Helmond-Oost [bekend geraakt als 'Moskou' en ook liggend in Bernadetteparochie] en de wijk [in de volksmond in de 'Pronto' wijk] was flink op gang gekomen en zo rond ca. 1960 werd de parochie van de Goede Herder opgericht 'in de Pronto'. Daarmee volgde de stichting van de nieuwe school in die parochie. Kan me niet herinneren of de kinderen van de Goede Herder naar de Bernadetteschool kwamen, maar zo ver lopen was dit niet. De Sylvester jongensschool lag iets dichter bij de Pronto wijk. Mogelijk toen al samengevoegd tot een school: Silvester-Bernadette? Zoetjesaan tegen einde 60-jaren waren de meeste scholen alhier inmiddels gemengde scholen geworden.

Helmond-Oost breidde zich nog verder uit en een volgende parochie opgericht, de H. Verrijzeniskerk werd gebouwd [ ik meen eveneens begin 1960?) . In deze wijk kwamen vele Molukse gezinnen wonen. Enkele straten voornamelijk Zuid-Molukkers (Kei-eilanden) . De nieuwe school 'Het Anker' kreeg in de eerste 6 of 7 groeijaren van deze school lokalen toegewezen in de Bernadettekleuterschool en in de Sylvesterschool en nog een paar noodlokaaltjes in de wijk zelf waar de jongere kinderen zaten. De oudere kinderen konden wel een stukje verder lopen naar die verderop-liggende gebouwen. En er waren jeugdverkeersbrigades. En over ver lopen dacht men niet. In 1971 werd hun nieuwe school geopend. Ruimte was al meteen te klein en topjaren werden nog steeds opgevangen in Sylvester en Bernadette.
En nu is van deze laatste kerk en school niets over dan alleen de herinnering hieraan...

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 juni 2021 om 16:13 uur

Heel veel dank, Helena, voor alle informatie. Zo krijgen we al een veel beter beeld van het leven in de parochie. Dan moeten die scholen inderdaad ook worden genoemd. Ik begrijp dus dat je zelf op de Bernadetteschool hebt gezeten. Goede herinneringen aan? Mocht je nog eens verder willen vertellen over die tijd, dan ben je hier welkom. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.