Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Gerardus Majellakerk in Eindhoven

RK kerken

De H. Gerardus Majellakerk werd in 1925 in gebruik genomen en in 2013 aan de eredienst onttrokken. Begin 21e eeuw werd het gebouw nog stapsgewijs gerestaureerd. Inmiddels heeft het voormalige godshuis de status van gemeentelijk monument.

De H. Gerardus Majellakerk (foto: Job van Nes)
Foto: © Job van Nes, 2009. Bron: reliwiki.nl


De parochie Gerardus Majella is per 1 januari 2012 opgeheven en opgegaan in de nieuwe parochie Sint Joris (omvattend Eindhoven ten zuiden van het spoor, om precies te zijn de stadsdelen Strijp, Gestel, Stratum, Tongelre en de Binnenstad).

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het 'rijke roomse leven' in en rondom de H. Gerarduskerk. In de jaren vijftig en zestig werd de parochie bediend door pastoor M.A.M. van Dijk. Hij kreeg de parochie in 1951 toegewezen en was toen 44 jaar. Toch blijkt het niet hem te zien, die we linksonder op de foto zien. De man met de baard, op de foto tijdens de H. Mis in de Gerarduskerk, is de broer van de pastoor: pater Petrus van Dijk.

Op deze foto zien we de twee broers, met in het midden pastoor Van Dijk, links van hem pater Van Dijk en rechts hun moeder.

Pastoor Hamers met pastoraal team (foto: collectie Eindhoven in Beeld)
Pastoraal team Gerardus Majellakerk, v.l.n.r. kapelaan Van Asten,
pastoor Hamers, kapelaan Van de Hurk, kapelaan Sleegers
(bron: collectie Eindhoven in Beeld, nr. 33662)


Na de oorlog telde de parochie van de H. Gerardus al snel vele duizenden parochianen. Gezien dat aantal zielen, is het niet verwonderlijk dat pastoor Van Dijk steun kreeg van kapelaans. In de jaren vijftig waren dat de priesters J.A. Jilesen en J. van Asten. Die laatste kapelaan zien we op de foto rechtsboven helemaal links, echter niet als hulp van pastoor Van Dijk maar van pastoor Hamers, die in het midden zit. Op diezelfde foto zien we ook de rest van het pastorale team van de H. Gerarduskerk onder pastoor Hamers: de kapelaans Van de Hurk en Sleegers.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de Gerarduskerk en -parochie!

Pastoor Van Dijk (foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)
Pater Petrus, broer van pastoor M.A.M. van Dijk, tijdens de H. Mis in de Gerardus Majellakerk, ca. 1957-1960
(bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 251847)


6

Reacties (6)

N.de Laat-Uijen zei op 17 mei 2019 om 17:31 uur

Dit is volgens mij niet pastoor van Dijk maar diens broer die als pater ook in deze parochie werkzaam was.Ik herinner mij een hele andere pastoor ,zonder baard.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 mei 2019 om 09:59 uur

Hartelijk dank voor je bericht, N. de Laat-Uijen. Goed dat je dit doorgeeft. De informatie over deze foto ontleen ik aan wat er op de website staat van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, link: https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&mizig=76&miadt=48&miae…
Maar zo'n beschrijving hoeft natuurlijk niet altijd te kloppen, vooral niet wanneer het dus om een broer gaat ligt de verwarring op de loer. Ik heb het fotobijschrift in ieder geval aangepast, om aan te geven dat we het niet zeker weten. Bedankt en hartelijke groet,

N.de Laat-Uijen zei op 20 mei 2019 om 19:16 uur

Thijs,
Ik heb gezocht naar een foto van Pastoor M.van Dijk.
Op eindhoveninbeeld.com zie je op foto nr.33701 de pastoor en zijn broer staan bij de inhuldiging van de pastoor. Dan is het duidelijk te zien!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 mei 2019 om 11:25 uur

Ach inderdaad, mooie vondst! Het is gelijk duidelijk ja : ) Dat moet dus wel de broer zijn, pater Petrus. Gaan we meteen aanpassen, bedankt

Staal zei op 5 juli 2023 om 18:11 uur

Ik kan me nog kapelaan van Eil herinneren.
Weet iemand nog of er archieven van doopakten uit 1950 ergens bestaan ?
Bij voorbaat hartelijk dank voor het antwoord.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 augustus 2023 om 13:19 uur

Beste Staal, omdat de parochie Gerardus Majella per 1-1-2012 is opgegaan in de parochie Sint Joris, zou u daar eens kunnen informeren. Op hun website vind ik dit gedeelte over doopbewijzen: https://www.parochiesintjoris.nl/nl/parochie-nodig/doopbewijs.html Daar wordt melding gemaakt van de volgende contactgegevens voor het aanvragen (ook als de kerk in kwestie, zoals in dit geval, al gesloten is):

Telefoon (040) 211 04 67
E-mail info@parochiesintjoris.nl

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.