Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Gerardus Majellakerk in Breda

RK kerken

De Gerardus Majellakerk werd in gebruik genomen in 1921. Als een noodkerk, zo gaat het verhaal. Hoe dan ook is het nooit van een andere kerk van die naam gekomen.

De Gerarduskerk bleef tot in 1987 een plek van preek en gebed. Het gebouw werd dat jaar aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken en twee jaar later, samen met de omliggende woonwijk, gesloopt. We nodigen je uit om hier je herinneringen te delen aan het leven in de parochie en aan de priesters die je daar trof.

Wat weet je bijvoorbeeld nog van pastoor P.L. Vermeulen, die in de jaren vijftig en begin jaren zestig de parochie bestierde? Of van zijn kapelaans, die hem in zijn pastorale taken ondersteunden? Dat waren toen de heren P. Schellekens en C.S. de Leeuw.

Of denk aan de priester J. Corstiaensen, te zien op de foto bij dit verhaal. Hij werd in 1965, op 53-jarige leeftijd benoemd tot pastoor van de Gerardus Majellakerk.



De Gerardus Majellakerk

De H. Gerardus Majellakerk (foto: © Job van Nes, 2010, bron: reliwiki.nl)



Pastoor Corstiaensen
Pastoor J.P.J.M. Corstiaensen (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-3a1865)

 

 

15

Reacties (15)

P.C.M. Schaerlaeckens zei op 8 september 2018 om 23:31 uur

Pastoor Vermeulen en kapelaan Schellekens gingen samen over van de Gerardus Majellakerk naar de in 1957 nieuw gebouwde Petrus en Pauluskerk aan het Graaf Hendrik 111 Plein. Ik weet dit goed omdat ik in 1957 mijn Heilig Communie deed. We kregen van pastoor Vermeulen de voorbereiding hierop nog in de Gerardus Majellakerk. De uiteindelijke communieviering vond plaats in de toen net oogeleverde Petrus en Pauluskerk, de kerk voor de nieuwe wijk Boeimeer. Pastoor Vermeulen was toen al op leeftijd.

Mariët BruggemanBHIC zei op 10 september 2018 om 10:46 uur

Bedankt voor je reactie. Lagen deze beide kerken dan dicht bij elkaar in de buurt? En ondanks de nieuwe Petrus en Pauluskerk bleef deze noodkerk dus toch bestaan?

P.Schaerlaeckens zei op 10 september 2018 om 19:43 uur

Gelovigen uit oud-Boeimeer gingen naar de mis in of de Gerardus Majellakerk of naar de Heilige Hartkerk aan de Baronielaan. Beide afstanden waren ongeveer even groot voor mensen uit oud-Boeimeer. In ieder geval werd de Petrus en Pauluskerk in 1957 in gebruik genomen, gelegen op de grens van oud -en nieuw Boeimeer. Nieuw- Boeimeer werd die tijd ook gebouwd en daarbij hoorde een nieuwe kerk. Er is geen sprake van noodkerken.

Mariët BruggemanBHIC zei op 11 september 2018 om 09:59 uur

Bedankt voor je reactie, dus het verhaal van de Gerardus Majellakerk als noodkerk kunnen we aan de wilgen hangen?

P.C.M. Schaerlaeckens zei op 15 september 2018 om 08:35 uur

Er is inderdaad geen sprake van de Gerardus Majellakerk als noodkerk. Het was een stenen kerk, die later met behulp van vele parochianen uit het westeinde nog gerestaureerd is. Zo ging dat toen nog. Jammer dat ze allemaal verdwijnen.

Paul HuismansBHIC zei op 18 september 2018 om 09:29 uur

@ P.C.M. Schaerlaeckens. Bedankt voor uw opmerking. De bron van het gegeven "noodkerk"was Reliwiki (http://reliwiki.nl/index.php?title=Breda,_Odilia_van_Salmstraat_1_-_Ger…). En de bouwvergunning (1920, https://bouwdossiers.stadsarchief.breda.nl/bouwdossiers?zoek=Majellapar… ) vermeldt inderdaad "Bouw noodkerk Gerardus Majellaparochie en plaatsing terreinafscheiding."

P.C.M. Schaerlaeckens zei op 19 september 2018 om 17:09 uur

Beste Paul.
Je bronnen zijn onweerlegbaar, waarvoor mijn dank. De Gampel is een stadswijk die al bestond vòòr de bouw van de Gerardus Majellakerk, dus ik zie het verband niet met de hoofdkerk in die jaren. In ieder geval was de kerk in mijn ogen in de jaren '50 een volwaardige parochiekekerk.

P.C.M. Schaerlaeckens zei op 19 september 2018 om 17:10 uur

Lees: noodkerk ipv hoofdkerk

Paul HuismansBHIC zei op 20 september 2018 om 08:23 uur

@ P.M.C. Schaerlaeckens. Het gebouw heft op de foto's inderdaad niet de uitstraling van een noodkerk, dat toch een tijdelijk gebouw zou moeten zijn. Misschien dat er nog eens iemand toekomt aan een nader onderzoek. Het archief van de parochie berust in het Stadsarchief Breda, zie ik zojuist. En in de inventaris daarvan (http://deventit.breda.nl/HttpHandler/file.pdf?file=3181744 ) is dan weer géén sprake van een noodkerk...

Ton Kappelhof zei op 27 april 2020 om 18:01 uur

Ik heb in de Gerardus Majellakerk mijn eerste communie gedaan op zondag 6 mei 1956. Op 25 maart 1958 werd de Petrus- en Pauluskerk in de wijk Boeimeer ingewijd. Wij woonden daar tegenover en gingen voortaan daar naar de kerk. Pastoor Vermeulen heb ik nog goed gekend. Het was een oude rustige wat verlegen man. Een goed mens. Hij was en dat met reden trots op zijn nieuwe kerk in de Boeimeer.

J.G.L.L.Bogmans zei op 30 mei 2020 om 22:44 uur

Jarenlang heb ik de diensten in de Gerardus Majella gevierd en zat in zangkoor en gelegenheidskoor, omdat mijn oorspronkelijke doopkerk was gesloopt, dat was namelijk de st. Barbera Kathedraal aan de haven. In mijn tijd heb ik het meest contact gahad met Broeder Leopold die van het klooster van huijbergen kwam.

Ton kappelhof zei op 31 mei 2020 om 15:10 uur

Over kapelaan Schellekens. Hij ging met pastoor Vermeulen mee naar de Petrus- en Paulusparochie. Vandaar werd hij in 1960 of 1961 overgeplaatst als kapelaan naar de St. Gertrudisparochie in Bergen op Zoom. Hij nodigde ons misdienaars toen uit voor een excursie. We hebben de kerk in Bergen op Zoom gezien en zijn daarna met zijn zwarte kever Zeeland ingereden. We gingen met de veerpont van Kruiningen de Westerschelde over naar Perkpolder en terug. Tenslotte kiet hij ons zijn ouderlijke boerderij zien in Wouw, aan de oude weg van Wouw naar Bergen.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 juni 2020 om 17:06 uur

Dank voor het delen van de mooie herinneringen, Ton en J.G.L.L.Bogmans. Het geeft een mooi inkijkje in de tijd van toen. Heeft u goede herinneringen aan broeder Leopold?

En Ton, dat moet toch een hele ervaring zijn geweest, om zo met de Kever met het pontje te gaan. Mochten jullie in 'de kattenbak' zitten?

Ton Kappelhof zei op 1 juni 2020 om 17:12 uur

Pontje ? Dat waren hele grote veerboten. Ze deden er twintig minuten over. Nadat de tunnel klaar was - die overigens erg ongunstig ligt - zijn tien jaar geelden alle bruggen en installaties afgebroken. De tunnel kost 5,50 euro per rit. Ik heb nog een foto van mijzelf in die kever.

Marilou NillesenBHIC zei op 2 juni 2020 om 09:55 uur

Met excuses voor het pontje! Een grote veerpont is inderdaad wezenlijk anders. En nu ben ik wel benieuwd naar de foto! Als je het goed vindt, dan delen we die hier graag (via info@bhic.nl)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.