Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Franciscanessen-Missiezusters van de H. Joseph van Mill Hill

Paters & Nonnen

Deze congregatie, ook wel kortweg de Mill Hill-Zusters of Franciscanessen van Mill Hill genoemd, is gesticht door Alice Ingham (1830–1890), die opgroeide in een volmolen in Rochdale (bij Manchester, GB). Na de dood van haar vader in 1865 begon ze in 1871 een religieuze liefdadigheidsorganisatie van vrouwen.

Het jaar daarop werd ze lekenzuster in de franciscaanse orde. Weer een paar jaar later, in 1878, nodigde Herbert Vaughan, bischop van Salford, de groep van Alice Ingham uit om huishoudelijke taken op zich te nemen bij het St. Joseph's Foreign Missionary College in Mill Hill  bij Londen, dat hij had opgericht. De opdracht voor de zusters zou moeten zijn: “to be to the priests of St. Joseph’s Society what the holy women of the gospels were to the Apostles”.

In 1883 legden Ingham en elf leden van haar groep de tijdelijke geloften af. De congregatie kreeg de naam “Sisters of St. Joseph's Society for Foreign Missions”. In 1884 legde ze haar eeuwige geloften af en kreeg ze de naam moeder Mary Francis. Ze stierf in 1890.

Tot 1930 viel de congregatie onder het bestuur van de algemene overste van Mill Hill. Foto: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 2B2163Sindsdien is ze pauselijk en dus juridisch autonoom. In 1890 vestigde ze zich ook in Nederland. De Franciscanessen-Missiezusters van St. Joseph verzorgden vanaf het begin, 1891, de huishouding in het missiehuis St. Jozef in Roosendaal.

De Nederlandse tak van de congregatie deed meer dan alleen huishoudelijk werk in het Missiehuis Sint Jozef te Roozendaal en het Sint Jozef-Studiehuis in Tilburg (de twee Noord-Brabantse vestigingen); ze hield zich ook bezig met liefdewerken in de missiegebieden waar de Fathers van Mill Hill werkzaam waren, vooral in Maleisië (Noord-Borneo, provincies Sarawak en Sabah) (vanaf 1888); in Afrika: Kavirondo, Kameroen (vanaf 1924) en Kenia (vanaf 1928).

De Nederlandse tak van de congregatie had buiten Noord-Brabant nog kloosters in Haelen, Hoorn, Oosterbeek en Schaarsbergen.

Foto’s
Mother Francis.
Franciscanes van de H. Jozef van Mill Hill, 1965. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 2B2163.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Database Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Franciscanessen van Mill Hill.
Website Franciscanessen van Mill Hill.

2

Reacties (2)

Gerard Weber zei op 13 februari 2024 om 16:43 uur

Geachte Zusters,
Mijn vriendin moet een scan laten maken in Dia Sana Hoogveldseweg 1
5451 AA Mill. Zouden wij enige dagen bij jullie kunnen verblijven? We hebben GEEN auto en dat maakt het moeilijk!
Groet van Gerard Weber

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 februari 2024 om 09:51 uur

Beste Gerard,
dank voor je bericht, maar wij zijn niet de missiezusters. Wij zijn het BHIC en wij beheren archieven, die wij (met verhalen daarom heen) op onze website presenteren. De missiezusters van Mill Hill, waarmee trouwens een plaats in Engeland wordt bedoeld, hadden geen vestiging in de plaats Mill. Ik hoop dat jullie toch een andere overnachtingsplaats kunnen vinden in Mill en wens jullie heel veel succes toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.