Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Christus-Koningkerk in Breda

RK kerken

Op de plaats waar eens deze kerk stond, staat nu een appartementencomplex. Een gedenksteen geeft aan dat de kerk van 1932 tot 1999 in gebruik is geweest.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


Na 1920 breidde Breda flink uit ten noorden van het station. Daar hoorde toen een nieuwe parochie bij: Christus Koning. In 1932 kwam de kerk gereed, naar een ontwerp van architect J. Berben. Het was een kruisvormige kerk in expressionistische stijl, met kenmerken van de Amsterdamse School. De gelijkenis met de Martinuskerk in Rucphen, ook een schepping van Berben, was groot. Er was een breed middenschip, zodat het altaar van alle kanten goed kon worden gezien. De zijbeuken waren smal en dienden vooral als looppaden.

Pastoor De Nijs
Pastoor A.P.A. de Nijs (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


De toren, die een bakenfunctie voor de wijk Belcrum had moeten krijgen, werd wegens geldgebrek niet afgebouwd. Bovenop de onvoltooide torenromp kwamen wel drie klokken.

In 1983 vond een fusie plaats met de Goede Herderparochie, verderop in Breda-Noord. De Goede Herderkerk werd toen buiten gebruik gesteld. In 1999 gebeurde hetzelfde met de Christus-Koningkerk, die in de zomer van 2003 werd gesloopt.

Parochianen van toen zullen zich uit de jaren vijftig pastoor Louis Michielsen nog wel herinneren, de bouwpastoor van de parochie Christus-Koning. Hij kreeg destijds hulp van de kapelaans G. Rijsloo en H. Fassaert. In 1963 nam pastoor A.P.A. de Nijs het stokje van Michielsen over.

Pastoor Louis Michielsen
Pastoor Michielsen op de bouwplaats van de Christus-Koningkerk (bron: collectie Stadsarchief Breda, nr. 19881843)


4

Reacties (4)

Agaath Pelster-Oors zei op 14 augustus 2022 om 00:16 uur

Ik heb ze allemaal gekend. Heb er mijn eerste communie gedaan, werd er gevormd'was er vaak bruidje.
Later zat ik er in het pastoraal wijkbureau met Brooymans en Jacobs.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 augustus 2022 om 08:06 uur

Bedankt Agaath voor het reageren. Wat mooi dat je gedurende je leven zo bij de kerk en parochie betrokken bent gebleven. In welke jaren was dit en heb je misschien nog foto's die we hier toe kunnen voegen?

Agaath Pelster-Oors zei op 15 augustus 2022 om 13:05 uur

Was parochiaan van 1953 tot 1971.
Zal kijken of er nog ergens foto's zijn.

Mariët BruggemanBHIC zei op 16 augustus 2022 om 13:57 uur

Wat fijn Agaath, dat je dat wil doen. Mocht je ze nog hebben, dan mag je ze altijd mailen naar info@bhic.nl. Of als ze nog niet digitaal zijn, dan mag je ze natuurlijk opsturen of langsbrengen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.