Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Catharinakapel in Breda

RK kerken

Op het Begijnhof in Breda staat de Catharinakapel. De begijnen kregen die als compensatie voor het feit dat hun eigen kerk al eeuwen daarvoor aan de Waalse gemeente was gegeven. Dat is de Waalse kerk die zich naast de ingang van het Begijnhof bevindt.

Foto: L.M. Tangel, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  239.650De begijnhofkerk, oorspronkelijk toegewijd aan Sint-Catharina en Sint-Begga, werd gebouwd in 1836-1838 in neoclassicistische stijl. Vroeger was hij bij een groot publiek bekend, omdat je daar de Blasiuszegen kon krijgen, tegen keelziektes. Maar die zegen is verdwenen, evenals de begijnen.

Toch trekt de begijnhofkerk nog steeds. Het is een prachtige gelegenheid voor een huwelijksmis en de trouwfoto’s kunnen meteen worden gemaakt in de kruidentuin van het Begijnhof of in het naastgelegen park Valkenberg.

In 1926 kwam de begijnhofkapel onder de hoede te staan van pastoor J.C. Oomen. Hij behield deze positie tot minstens in de jaren vijftig. Halverwege de jaren zestig was er een andere geestelijke op het toneel verschenen namelijk pastoor Ooms, die we hieronder op enkele foto's zien.

Pastoor Ooms

Pastoor Ooms tijdens begrafenis zuster Petronella Rasenberg van het Begijnhof, 1973 (foto: Hans Chabot, coll. Stadsarchief Breda, nr. 19740214)

Pastoor Ooms

Pastoor Ooms vertelt Hare Majesteit over de restauratieplannen van het Begijnhof, 1976. (Foto: Hans Chabot, coll. Stadsarchief Breda, nr. 19770020)

 Pastoor Ooms
Pastoor Ooms (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-3A1916)

 

 

 

2

Reacties (2)

Adrie van Rijsbergen-Engbersen 89 zei op 27 januari 2019 om 14:54 uur

Die Blasiuszegen met gekruiste kaarsen om je hals herinner ik me nog heel goed, ook dat de begijntjes in de kapel hun eigen afdeling hadden, waarbij ze in gebed een witte doek over het hoofd deden

Hilde JansmaBHIC zei op 30 januari 2019 om 12:02 uur

Bedankt voor je reactie, Adrie. Was de aparte afdeling voor de begijnen helemaal afgesloten van de rest van de kerk?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.