Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Broekhovense Kerk in Tilburg

RK kerken

De kerk is een bijzonder vroeg voorbeeld van een ‘volkskerk’, met van alle kanten een vrij uitzicht op het altaar. In 1913, toen de kerk in gebruik werd genomen, was het nog gebruikelijk om een neogotische of neoromaanse kerk te bouwen met pilaren die voor een deel van de kerkgangers het zicht op het altaar ontnamen.


Architect van de kerk, ook wel Broekhovense kerk genoemd, was Jan van der Valk. Hij liet voor de bouw gewapend beton toepassen, heel ongebruikelijk voor kerken in die tijd — zelfs al zie je alleen maar bakstenen muren. de kerk werd in 1919 ingewijd.

In 1987 is het interieur ingrijpend veranderd, zodat het gebouw sindsdien voor meer doeleinden kan worden gebruikt. De kerk zal worden gesloten.

Over het leven in de parochie en de geestelijken van toen doen vast nog verhalen de ronde. Hieronder op de foto zien we bijvoorbeeld pastoor W.F.M.A. Völker tijdens een bezoek aan de Tilburgse gloeilampenfabriek Volt. Völker droeg in de jaren vijftig en zestig de H. Mis op in de Broekhovense kerk.

Of staan juist zijn kapelaans je helder voor de geest? Dat is goed mogelijk, want uit de Piusalmanak blijkt dat hij er midden jaren vijftig maar liefst drie had: W.J.M. van den Hurk, J.J. Donkers en L.A. Lammers.

Foto: P. van Galen, 1996. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Foto: P. van Galen, 1996. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 332.251


Pastoor Völker

Pastoor Völker (staand, derde van links) tijdens een bezoek van mgr. Bekkers aan Volt, 1964. (Foto: A. de Jong, Volt, bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 038653)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.