Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Antoniuskerk in Maashees

RK kerken

In 1804 werd de kapel in Maashees een parochiekerk. Dat jaar werd het dorp een zelfstandige parochie.

De oude kerk met het H. Hartbeeld, dat de parochianen in 1930 schonken (foto: Jos Pe, 1935. Collectie BHIC)De kapel bestond al sinds de middeleeuwen en maakte deel uit van de parochie Geijsteren. Het bedehuis werd onderhouden door het Gilde van Sint-Joris en Sint-Antonius Abt van Maashees, dat in 1473 was opgericht. Tijdens de Reformatie kwam de kapel in protestantse handen, maar in 1800 kregen de katholieken het gebouw weer terug.

Daarmee was vrijwel meteen het lot van de kapel bezegeld: in 1819 werd begonnen met de bouw van een nieuwe parochiekerk.

Deze kerk werd in 1944 verwoest. De huidige kerk dateert uit 1951. Het gebouw in wederopbouwstijl is een ontwerp van architect C.H. de Bever.

In 2010 fuseerde de parochie met een groot aantal andere parochies tot de nieuwe parochie Maria, Moeder van de Kerk, die haar hoofdkerk in Sint Anthonis heeft. Het bisdom besloot in 2013 negen van de veertien kerken in de parochie te sluiten, waaronder ook de Antoniuskerk in Maashees. Protest van de parochianen leidde ertoe, dat de sluitingen in oktober 2013 werden uitgesteld. De deelparochies krijgen enkele jaren de kans om hun financiële situatie te vebeteren.

De gemeente Boxmeer heeft het gebouw intussen op de monumentenlijst geplaatst.

De nieuwe kerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2013)

Pastoor Swinkels
Pastoor P.H. Swinkels had in de jaren vijftig, samen met kapelaan Laurentius Alberti (een pater van de Orde van Ongeschoeide Karmelieten) de Antoniusparochie onder zijn hoede. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
Pastoor Gerris
Pastoor J.V.J.M. Gerris spreekt organist H. van Dommelen toe vanwege diens onderscheiding pro ecclesia, als 50-jarig lid van het kerkkoor, Maashees 2 januari 1973. (Foto: collectie BHIC)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.