Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Antonius Abtkerk in Chaam

RK kerken

Op een zondag in januari kun je na afloop van de mis in de parochiekerk van Chaam een zakje gezegend meel meenemen. Dat meel kun je mengen met het voer van je dieren zodat ze niet ziek zullen worden.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Dit gebruik herinnert aan de tijd dat Chaam een bedevaartsoord was voor boeren. Op de feestdag van de H. Antonius Abt (17 januari) kwamen zij hier bij Sint-Antonius bescherming van hun vee afsmeken. Deze traditie dateert vermoedelijk al van de middeleeuwen. Vooral uit Tilburg kwamen er na een pestepidemie pelgrims naar Chaam om de heilige Antonius te danken, omdat zij de pest hadden overleefd. Van de gaven van deze pelgrims kon een kerk gebouwd worden die voor een dorpje als Chaam bijzonder groot was, zo vertelt de legende. Sinds 1643 is dat een protestantse kerk.

De katholieken van Chaam bouwden een schuurkerk, die ook na 1795 nog in gebruik bleef. In 1842 werd een nieuwe kerk ingewijd, een waterstaatskerk. De huidige neogotische Antoniuskerk, van architect N.J.H. van Groenendael, dateert van 1926. De Duitsers bliezen de toren in 1944 op; vier jaar later stond de nieuwe toren er, een schepping van architect W.J. Bunnik, die zich liet inspireren door de toren van de middeleeuwse kerk. Ook deze toren was in 1944 verwoest.

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor J.P. Aarts en zijn kapelaan Corstiaensen bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig het gezicht waren van de Antonius Abtkerk. Of aan pastoor Mouwen uit de jaren zestig. Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.

Kapelaan Corstiaensen
Kapelaan J.P.J.M. Corstiaensen (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Mouwen
Pastoor P.J.A. Mouwen (bron: collectie Heemkring Molenheide, nr. 03136)


Jan Broos stuurde ons de onderstaande foto van de plaats waar de schuurkerk heeft gestaan. Dank je wel, Jan!

Aan de Kerkdreef zijn de contouren van de schuurkerk nog te zien (foto: Jan Broos)
Aan de Kerkdreef zijn de contouren van de schuurkerk nog te zien (foto: Jan Broos)


10

Reacties (10)

Geertrui van den Brink zei op 22 januari 2020 om 19:19 uur

Kan iemand mij vertellen wie er pastoor was rond 1940 in Chaam?

Marilou NillesenBHIC zei op 23 januari 2020 om 10:51 uur

Hallo Geertrui, bedankt voor je berichtje! Een snelle zoektocht hier heeft geen naam opgeleverd, maar de archieven van Chaam liggen bij het Regionaal Archief Tilburg. Dus je zou het daar kunnen proberen: info@regionaalarchieftilburg.nl

Veel succes!

Frank degenaar zei op 3 april 2020 om 17:51 uur

Ik herinner mij kapelaan Corstiaensen nog wel. Hij gaf iedere week een uurtje godsdienstles op de lagere school en deed dat heel leuk. In het speelkwartier deed hij soms mee aan de spelletjes op het schoolplein. Hij was bevriend met mijn ouders en toen hij al met emeritaat was bezocht hij ons trouw ieder jaar een keer.
Zijn kenmerkende zware basstem kan ik nog zo oproepen in mijn herinnering.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 april 2020 om 12:47 uur

Prachtige herinnering, Frank, dank daarvoor. In welke periode/welke jaren heb je het dan (ongeveer)?

Frank degenaar zei op 6 april 2020 om 12:50 uur

Dat moet rond 1963 geweest zijn

Geertrui van den Brink zei op 6 april 2020 om 19:02 uur

Ik zoek met name de pastoor die er in 1940 was. Op 11 mei, bij de inval van de Duitsers is een Bredaas gezin met 5 kinderen en nog een jong stel, kwamen die allen bij de pastoor de nacht doorbrengen alvorens verder naar Frankrijk te vluchten.

Norah zei op 6 april 2020 om 19:55 uur

Zoek eens op -Antonius Abtkerk Chaam-.
Je komt dan uit op de website van deze parochie, en je ziet daar een paar mailadressen staan. Daar moet men het weten als het archief Tilburg je niet kon helpen?
Mvg.

jan van raak zei op 3 januari 2023 om 13:04 uur

Rond 1955 vierde Chaam het zestigjarige priesterschap van pastoor J. Aarts. Er was een groot feest op de toenmalige meisjesschool gelegen aan de Gilzeweg. Heeft iemand daar nog verhalen over en/of foto,s. Ik zou daar graag iets over horen.
Jan van Raak
Wolfsdonk 3
Chaam

Yvon zei op 18 juli 2024 om 00:00 uur

Goedendag, kan iemand mij vertellen, wat er in de jaren 1955 het adres Heikantsestraat 5 in Chaam was? Ik denk dat het toen B166 heette.

Norah zei op 18 juli 2024 om 00:15 uur

Goed mogelijk, lijkt mij meer de verouderde aanduiding.
Zie ook: info@regionaalarchieftilburg.nl

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.