Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Antonius Abtkerk in Acht, Eindhoven

RK kerken

De neogotische Antoniuskerk aan de IJsselstraat opende in 1886 de deuren. Het gebouw, ontworpen door architect L. C. Hezenmans, houdt ondanks alle ontkerkelijking moedig stand. Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het roomse leven zoals zich dat vroeger in en rondom dit godshuis afspeelde.


De Antonius AbtkerkH. Antonius Abtkerk, 1989 (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant, id.nr. PNB001019188)


Pastoor Schepens (foto: collectie RHCE)Pastoor J.E. Schepens, 1959 (foto: A.G.J. Verdonk, bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 145707)

Denk bijvoorbeeld aan pastoor J.E. Schepens, hiernaast op de foto samen met zijn zuster Therèse (links) en zijn huishoudster Netje Loeffen, of aan pastoor W.J.P. Vermeer uit de jaren zestig.

Pastoor Vermeer zien we hieronder op de foto toen hij op 9 juli 1961 in Acht werd ingehaald en geïnstalleerd. Dat kwam natuurlijk niet zo heel vaak voor en deze feestelijke gebeurtenis trok dan ook de nodige parochianen. Langs de kant van de weg aanschouwen zij, waaronder ook een non, de stoet van geestelijken.


Pastoor Vermeer (foto: collectie Eindhoven in Beeld)Pastoor W.J.P. Vermeer wordt ingehaald, 1961. (Foto: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 23960)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.