Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Allerheiligst Sacramentkerk in Middelrode

RK kerken

Totdat de nieuwe Petruskerk in Berlicum gereed is, blijft de Sacramentskerk in Middelrode de parochiekerk voor de nieuwe Norbertusparochie, waartoe Berlicum en Middelrode behoren. Mocht de kerk in Middelrode worden gesloten, dan is de situatie van vóór 1445 hersteld. Ook toen moesten de inwoners van Middelrode in Berlicum naar de mis.


In 1445 werd te Middelrode een kapel ingewijd, zodat ook in dit dorp missen konden worden opgedragen. Dit duurde tot 1648, toen de kapel aan de protestanten werd overgedragen en als school ging dienen. Het gebouwtje werd in 1830 afgebroken. Alleen de klok bleef behouden: die hangt nu in de Sacramentskerk.

Pas in 1950 kreeg Middelrode weer een eigen kerk. Dat gebeurde nadat het dorp, dat buitengewoon zwaar te lijden had gehad van de oorlog, weer geheel opnieuw was opgebouwd.

Kerkdienst in de Sacramentskerk (foto: BHIC, Collectie Abdij van Berne)Kerkdienst in de Sacramentskerk (foto: BHIC, Collectie Abdij van Berne)

Of de kerk ook de ontkerkelijking zal overleven, is dus nog niet zeker.

Tot zover het verhaal over de kerk. Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans van toen zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Denk aan pastoor G.J.M. van Rijn, die in de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde in de Sacramentkerk. Hij hoorde bij de Orde van Norbertijnen. Zijn kloosternaam was 'Prudentius'. Hij was in 1952, op 46-jarige leeftijd naar de parochie gekomen. Hieronder zien we hem, vastgelegd op een haarscherpe portretfoto. Met indringende blik tuurt hij naar de lens.

Wat weet je nog over deze en de andere geestelijken van de Sacramentkerk te vertellen? Deel je verhalen met ons hieronder!


Prudentius van Rijn Prudentius van Rijn - het gezicht van de Sacramentkerk in de jaren vijftig en zestig (BHIC, 1695-000093, Beeldcollectie Abdij van Berne)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.