Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Kloosters

In 1961 verruilden de Fraters van Tilburg het Aloysiusgesticht aan de Grotestraat voor hun nieuwe klooster aan de Graaf Hermanstraat. De congregatie hield zich in Cuijk bezig met onderwijs en opvoedingsactiviteiten.

Foto: collectie BHIC
Het oude klooster (collectie BHIC)

In 1952 werd de Aloysiusschool uitgebreid met een ULO-afdeling. Na een fusie in 1983 ging deze school verder als De Triangel.

Op 1 december 1985 namen de Broeders van De la Salle het huis over. Ook deze congregatie houdt zich bezig met onderwijs en opvoeding.

Kun je je deze "wisseling van de wacht" nog herinneren? Maakte het verschil van welke congregatie de fraters of broeders waren? En wanneer zijn de broeders eigenlijk gestopt met het geven van onderwijs? Wij zijn daar erg benieuwd naar!

De nieuwbouw in 2012 (foto: © Hendriks Coppelmans Bouwgroep)
De nieuwbouw in 2012 (© Hendriks Coppelmans Bouwgroep) 

Het huis naar een ontwerp van architect Jan Strik uit Boxtel, had het zakelijke karakter van de naoorlogse Wederopbouwarchitectuur. De broeders woonden in een flatachtig gebouw, met betonnen banden tussen de etages. De ingangspartij met buitentrap bevond zich in een uitbouw. De expressief vormgegeven kapel, met een gevel van glas in beton en een gebogen dak, was door een galerij verbonden met het huis.

De kapel is gebleven, de rest van het gebouw is in 2006 gesloopt. De broeders weken tijdelijk uit naar Sint Anthonis, maar in september 2009 keerden ze terug naar de nieuwbouw aan de Graaf Hermanstraat, die dienst doet als wooncentrum van de stichting Pantein.

Behalve de broeders wonen er ook leken. In totaal zijn er ongeveer 50 bewoners. Het ontwerp is van Oomen Architecten uit Breda.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.