Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Broederhuis, huize Boschlust in Bergen op Zoom

Kloosters

Ben je ooit op kamp geweest met de Broeders van Saint Louis? Misschien was dat dan wel hier. Hopelijk heb je er goed herinneringen aan. Je kunt ze hier delen.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Op een groot landgoed bij de Wouwse plantage ligt het jachthuis Boschlust, dat in 1900-1901 als woonhuis werd gebouwd naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk. De Broeders van Saint Louis verwierven het huis in 1939 en begonnen er op 20 november een rusthuis. Het huis werd na de oorlog gebruikt als huis voor kamperende kinderen.

De communiteit is 31 oktober 1993 opgeheven. Tegenwoordig is het gebouw weer in gebruik als woonhuis.

Het vrijstaande pand, gebouwd in chaletstijl, heeft een vrijwel L-vormige plattegrond. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd met rode banden. Onder het schuifraam op de begane grond bevindt zich een hardstenen gevelsteen met opschrift: H.A.F.M.I. Eerens-de Ram 19 april 1900. Boven het raam op de verdieping een hardstenen gevelsteen met de tekst: Bosch-lust anno 1900. De ingang heeft een Jugendstil paneeldeur.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

65

Reacties (65)

Ruud zei op 23 augustus 2018 om 12:37 uur

Wat is nu het huidige adres? Ik ben er in de jaren 60 een paar keer geweest, maar kan het nu in de omgeving van Borgvliet niet meer vinden

Paul HuismansBHIC zei op 23 augustus 2018 om 14:12 uur

Het adres was Fianestraat 12, 4624 RC Bergen op Zoom. Tegenwoordig is dit - als ik het goed heb - Molenzichtweg 14.

Jef van Veldhoven zei op 23 augustus 2018 om 14:18 uur

Het JACHTHUIS BOSCHLUST werd gebouwd in 1900-1901 naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk in opdracht van W.F.C.J. Eerens in Chaletstijl. Eerens was de directeur van de rijksbelastingen in Den Bosch. Nadien waren de broeders van St. Louis er langere tijd gehuisvest, heden is het pand in gebruik als woonhuis.
Omschrijving.

Molenzicht 12 Bergen op Zoom zie (Monumenten.nl)

Paul HuismansBHIC zei op 23 augustus 2018 om 14:19 uur

@ Jef van Veldhoven. Dank voor de correctie en aanvulling.

Ruud zei op 23 augustus 2018 om 22:20 uur

Bedankt! vandaag de villa gevonden, de vriendelijke eigenaar wist te melden dat het kamphuis helaas in 1990 is gesloopt. Een paar gelukkige jaarlijkse zomerkamp weken medio jaren ' 60 met de broeders van St. Louis van de Theodorus de Cellenschool uit Rotterdam zijn definitief historie.
Groeten

Ruud

Paul HuismansBHIC zei op 27 augustus 2018 om 08:01 uur

@ Ruud. Fijn dat je in ieder geval de villa hebt gevonden. En wat betreft die historie: op deze website kun je zelf je herinneringen insturen en zo die geschiedenis mee helpen vastleggen ;-)

René Bosch zei op 5 september 2018 om 18:53 uur

Het landgoed werd ook intensief gebruikt door de scouting. Zij waren dan ook zeer teleurgesteld dat deze unieke plek met bos, zandvlakte en kampeermogelijkheden verviel aan het Brabants Landschap. Als juvenist heb ik er een aantal weken verbleven. Bij de zandvlakte stond een houten loods (die in de oorlog door de moffen als paardenstal werd gebruikt) waarin overnacht werd (stapelbedden). Voor dit gebouw was een wasgelegenheid (uitsluitend -zeer- koud water). Dit werd ter plekke uit de bodem gepompt en was sterk ijzerhoudend. Pittige ijzersmaak en ook roestbruin van kleur. In het bos was ook de kruisberg, een heuvel met een enorm houten kruis. Een gebied waar ik dierbare herinneringen aan heb, ookj door de vele bosspelen die de broeders organiseerden.

Mariët BruggemanBHIC zei op 7 september 2018 om 14:58 uur

Bedankt voor het delen van je herinneringen René. Wat een unieke plek om te verblijven en wat leuk om te lezen dat je er zoveel mooie herinneringen aan hebt.

G.Huizinga zei op 21 juli 2019 om 09:57 uur

In de jaren 80 hier een paar zomers geweest met onze scoutinggroep. Warme herinneringen aan de Broeders. Vriendelijke heren op leeftijd die zeer gastvrij de jonge scouts een leuke tijd wilden geven. Prachtige kampeerplek en altijd veel scouts en kerkgroepen aanwezig...laatst een rondleiding gehad in Oudenbosch, nu vallen de puzzelstukjes op zijn plaats over de toch als kind wat mysterieuze broeders....

Mariët BruggemanBHIC zei op 22 juli 2019 om 15:31 uur

Bedankt G. Huizinga, voor uw reactie. Kwamen jullie met grote groepen naar deze kampeerplek toe? En kun je je nog herinneren wat er zoals gedaan werd op een dag?

A Tolenaar zei op 21 september 2019 om 17:32 uur

In de jaren 60 diverse malen geweest met het koor van de St. Louisschool en in de 6e klas 'op retraite. Enkele jaren geleden nog geweest en de Kruisberg, het Vijverbos en het Prieeltje teruggevonden. Tijdens het kamp iedere dag een H.Mis. De Broeders deden ook veel jeugdwerk bij mijn voetbalclub RKSV Spartaan'20 en op de jeugdkampen in Oosterhout (Kamp Ahoy) werden vaak dezelfde bosspelen gespeeld. Nog steeds trouwens. Sinds 1955!

Marilou NillesenBHIC zei op 24 september 2019 om 09:22 uur

Dat is een indrukwekkend lange periode, A. Tolenaar. Hoe kijkt u erop terug? Mooie herinneringen aan die plek?

G.Huizinga zei op 8 maart 2020 om 19:54 uur

Een aanvulling op mijn bericht van 21 juli en de vraag van mw Bruggeman. We kwamen altijd met ongeveer 30 tot 40 meiden in de leeftijd van 10-14, met 6 persoonstenten en groepstent.
Het programma bestond natuurlijk uit typische bos spellen zoals levend stratego op denzandvlakte, dierengeluidenspel, fietspuzzeltocht, bezoekje aan Bergen op Zoom en een ‘ hike’ naar Huijbergen met rugzak en bivakzak. En in de avond liedjes met gitaar. Kortom, fijne tijd in prachtige en bijzondere omgeving.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 maart 2020 om 10:19 uur

Dat klinkt inderdaad heel idyllisch, G. Huizinga. Ik kan me voorstellen dat dat veel mooie herinneringen heeft opgeleverd. Heeft u misschien nog contact met deze mensen van de scouting van toen?

pierre voeten zei op 20 maart 2020 om 13:55 uur

ik herinner me dat we als kinderen een week op vakantie gingen naar deze plek, overnachten in de houten barakken met stapelbedden, meisjes en jongens gescheiden, ik dacht dat van de kerk uitging, wij vertrokken van uit het wijkhuis tuinwijk uit de rozenstraat met begeleiding, ik herinner mij ook de zinken wasbakken met koud water , elke ochtend naar de kapel voor de mis, heb er wel leuke herinneringen aan, alleen de stilte en een beetje mysterieus alles niet het alledaagse wat we gewend waren een wijk met grote gezinnen

Marilou NillesenBHIC zei op 22 maart 2020 om 16:06 uur

Hallo Pierre, ik kan me die tegenstrijdige gevoelens goed voorstellen. In welke jaar (of decennium) ben je zo op vakantie geweest?

pierre voeten zei op 22 maart 2020 om 16:52 uur

ik denk 1960 of 1962 rond die tijd, ik was wel kerkelijk op gevoed, dat zat er wel in geprent

Marilou NillesenBHIC zei op 24 maart 2020 om 15:23 uur

Helemaal duidelijk, bedankt voor je aanvulling Pierre.

Richard Binkhuysen zei op 15 mei 2020 om 21:19 uur

Het pand moet ook in oktober 1944 als hoofdkwartier tijdens de Slag om Woensdrecht gediend hebben voor het 1e Batallion Fallschirmjäger Regiment 6 .
Dit was ook het Batallion wat als eerste Hoogerheide en Woensdrecht binnen trok op 8 oktober 1944 om de Canadezen tot staan te brengen.
Hiermee bedoel ik dus niet het Regiments hoofdkwartier maar de Staf van Hauptmann Reino Hamer.
De houten barraken waar Pierre Voeten het over heeft kunnen van Lager 806 zijn als ze zo'n 150 m v/h gebouw zelf lagen. Zeg maar 2 voetbal velden.

Joop (Johan)Engeringh zei op 6 juli 2020 om 20:04 uur

Augustus 1960, ik was 11 jaar..... anderen bedachten dat ik een roeping had om broeder te worden. ( Op de vraag van broeder Mathias in Alkmaar van wat wil je worden i.v.m. vervolgonderwijs, antwoordde ik, Zoiets als u, onderwijzer. Dat werd begrepen als broeder...)
Zes weken later zat ik als jochie in het juvenaat in Oudenbosch. We fietsten de volgende dag meteen naar Boslust om er een week te kamperen. Een prachtige tijd: broeder Ludwinus etc organiseerde nachtspelen jn het donkere bos. We moesten o.a. verstopte broeders in het donkere bos zoeken die af en toe verplicht seinden met zaklantaarns. Ik meende zo'n licht te zien, belandde in een dicht dennenbos gedeelte en ontdekte in de verte lichten van auto's en voelde me verdwaald. gelukkig was het bos met een hek afgezet. Ook speelden we levens stratego, geweldig. Broeder William kookte op het fornuis, tanden poetsen buiten met koud bronwater. In de middag al slapen in de stapelbedden, want de nachtspelen duurden lang. In de slaapbarak hingen posters met brandgevaar. Ik droomde er van.In de morgen Mis in de kapel met elke dag ander thema met Rector Klep. Ook fietswedstrijden: Start op de zandvlakte en via de kruisberg weer terug. Vele jaren keerden we de eerste schoolweek van het jaar terug naar Boslust, steeds een feest. Acht jaar bleef ik op het juvenaat, de laatste drie jaar in het klooster in Bosschenhoofd, nu hotel De Reiskoffer. Ik was inmiddels student op de kweekschool De Vossenberg. Met de kweekschool gingen we met de klas ook een keer naar Boslust, nu in tenten. Met een paar studenten slopen we laat in de avond het Boslustterrein af, brommers mee en we belandden in De Zwarte Kat in Bergen op Zoom. Tegen de morgen slopen we terug de tent weer in. Acht jaar zou ik in het klooster blijven. Het laatste jaar, ik was 19, was ik dirigent van het ritmisch koor in Bosschenhoofd. Als jochie gekomen, als onderwijzer terug naar Noord-Scharwoude. Het zou 40.....jaar duren voor ik de moed had Oudenbosch terug te zien. Veel was er nog. En nu 14 juni 2020 ga ik met mijn vrouw logeren in hotel De Reiskoffer, kijken of mijn kamertje er nog is. Jammer van alles misbruikverhalen in de kerk, ik heb er nooit iets van gemerkt, heb slechts mooie herinneringen aan vele broeders en aan het Boslust tussen 1960 en 1969. En aan de kwaaie herdershond die ons nachtelijk avontuur in 1968 niet verraadde. Mochten andere juvenisten dit lezen, mijn email is j.engeringh@ziggo.nl Alle goeds voor Boslust in de toekomst!

Richard Binkhuysen zei op 7 juli 2020 om 06:35 uur

Helaas zijn er voor zover ik weet geen filmbeelden van 'De Zwarte Kat'.
Hier wat beelden eind jaren 60 van Bergen op Zoom.
https://youtu.be/PaW9bi-xxSM

Wim Ras zei op 11 september 2020 om 17:58 uur

Ook ik ben in de jaren 60 naar Boslust geweest van uit Rotterdam zuid. We vertrokken van het Heilig Hart school op de Bree met 40 personen op de fiets naar Boslust. Ik zat op een club die heette De Houthaven. De reis ging eerst naar het internaat van de broeders van St.Louis in Oudenbosch, waar we in de middag een broodmaaltijd kregen. Vervolgens fietsten we naar Boslust. Het was week lang genieten met veel bosspelen zowel overdag als s'avonds Ook ging er een vaste kookstaf mee. Het water was heel ijzerhoudend en koud. De wc moest je met een emmer water door spoelen. Het kruis op de berg is door de Houthaven daar gemaakt en op de kruisberg neer gezet. Ik heb er hele fijne kampjaren mogen meemaken.

Willem van Hooijdonk zei op 13 maart 2021 om 15:17 uur

In mijn scoutingtijd met de Sint Jansgroep uit Roosendaal ook vaak hier geweest. Als welpen in de barak met naastgelegen voetbalveld. Later als verkenners in patrouilletenten in het bos. Zelf je eten koken op houtvuur. Bosspelen en nachtelijke droppings. Over de grote zandvlakte tot vlak bij het achter gelegen vliegveld Woensdrecht. Ook kan ik mij nog fraaie totempalen herinneren.
Enkele jaren geleden ben ik nog eens op het terrein geweest. Oude herinneringen opgehaald. Natuurlijk is er veel veranderd nu.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 maart 2021 om 20:25 uur

Als ik het zo lees, moeten dat toch wel indrukwekkende maar ook mooie momenten zijn geweest. Denk je er met veel plezier aan terug?

Bernard Boode zei op 23 augustus 2021 om 09:28 uur

de stichting vakantiekampen Boslust organiseerde ook kampweken in Boslust. Ik zat op de Heilig Hartschool in Rotterdam zuid en speelde bij spartaan`20 en zat op de houthaven en de school naast ons heette de Theodorus de Cellesschool zoals eerder hier genoemd, maar het was met een met een 's'. De kruisberg was heel bekend, net als de totempalen in het bos.

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 augustus 2021 om 20:54 uur

Bedankt voor je herinneringen Bernard. Stonden de totempalen er wellicht met een speciale betekenis?

Bernard zei op 24 augustus 2021 om 18:50 uur

Dat weet ik niet. Ik herinner me nog wel een paar namen....
Rien van der velden
Ome Sjaak, ofwel broeder Jaques
Familie Bruggeling
Anton van Meerkerk
Marian Van Meerkerk - Bentvelzen
Dini Bentvelzen
Luud Heijnders
Bernadette de Koning
Paul Baljon
Elleke Verwaijen

Mariët BruggemanBHIC zei op 25 augustus 2021 om 15:13 uur

Bedankt voor je reactie Bernard. Noemden jullie broeder Jaques onderling 'Ome Sjaak' of ook als je hem zelf aansprak?

Wout zei op 4 december 2021 om 23:07 uur

Dank voor delen van jullie herinneringen.

Benieuwd of het momenteel nog in gebruik is en wie er nu woont!

Henk Hilkmann zei op 1 mei 2022 om 22:26 uur

Vorige week fietste ik langs restaurant Bozlust en ik vroeg me af of dit iets te maken had met het kamp Boschlust waar ik als kind diverse malen geweest ben. Even googelen en inderdaad, dat lag vlak in de buurt. Ook deze website kwam boven. Veel herkenbare verhalen en zelfs klasgenoten, André Tolenaar van de lagere school (St.Louis, Putselaan) en Wim Ras (Don Bosco, middelbare school). Ik ben er verschillende malen geweest, met koor van de lagere school en met retraite in de zesde klas (groep 8 nu), bij dat laatste was er zoiets als seksuele voorlichting, maar wel héél voorzichtig... Ik heb aan dit kamp goeie herinneringen overgehouden, veel spelen in het bos, voetbal, bonte avond, elke dag een mis en terugkijkend wel erg primitief en simpel. Op een van de dagen ben ik tijdens een spel in slaap gevallen (de leiding moest ons zoeken) en ik had geen benul van tijd meer, geen horloges in die tijd. De leiding maakte zich grote zorgen want mijn ouders zouden mij vervroegd ophalen voor een vakantie. Met grote groepen zijn ze gaan zoeken en er waren plannen om te gaan dreggen in het vijvertje. Ik werd gelukkig op tijd gevonden. In 1964 is er een film gemaakt van zo'n kampweek. De verloofde van juffrouw ... was namelijk Pim Korver, die toen nog op de filmacademie zat (als ik het goed heb). Later is hij bekend geworden van documentaires over sleepvaart en bergingsacties op zee. Jaren geleden heb ik van een lid van het mannenkoor (van Heijningen) een digitale kopie van die film gehad. Wat waren de jongens toen spillebeentjes en hoe simpel was het allemaal. Al met al, erg goeie herinneringen aan dat kamp.

Albert zei op 19 mei 2022 om 17:09 uur

Ben er ook enkele jaren met lagere school klasgenoten geweest.
Werd georganiseerd door de Fam Bruggeling uit Monster.
Geweldige week gehad, met de dropping, speur tochten en spellen.
We zijn ook op bezoek geweest bij de unieke ome Sjakie (broeder Hubertus ) in het klooster in Oudenbosch. We zijn er ook nog een keer voor de kerst geweest hebben we de barak binnen geschilderd, koud dat het was pff, Merry Christmas van Slade was toen een hit.
Mooie herinneringen, we worden oud haha

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 mei 2022 om 06:53 uur

Dank voor jullie bijdragen Henk en Albert, zo krijgen we een beter beeld van wat kamp Boschlust voor jongeren toen heeft betekend. Wie was ome Sjakie trouwens ik kwam hem niet in eerdere reacties tegen? Wat mooi dat je het kamp ook nog op film hebt Henk, jammer dat deze hier niet zo gemakkelijk te delen is!

Bernard Boode zei op 28 mei 2022 om 00:26 uur

Ik schreef eerder "Ome Sjaak" en dat was inderdaad Broeder Hubertus. De familie Bruggeling bestond uit vader en moeder Kees en Bep Bruggeling.. Zeker uit Monster. Wij zouden dat nu in deze tijd "het kernteam" noemen.
Rond het vijvertje hebben wij als jonge kampleiders ooit een avondspel georganiseerd. Hierbij hadden we bij wijze van apotheose een grote pot completa onderste boven, hoog boven het vijvertje gehangen met een spijker in de deksel. Op het moment suprême zou de spijker eruit worden getrokken en zou in de sneeuw van melkpoeder een flitsvlam worden gemaakt. Het werkte. Een prachtige steekvlam verlichte het bos. Iedereen ging een ervaring rijker naar het kamphuis terug.
De volgende dag echter wisten we niet wat we zagen. Den gehelen vijver was één grote vieze melkpoel geworden. We zouden het nooit meer doen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 juni 2022 om 15:38 uur

Ach nu zie ik het terug in je eerdere bijdrage Bernard, wel heel fijn dat het nu aanleiding is voor weer een mooie anekdote op deze pagina. Bedankt!

Marian Tan-Burghouwt zei op 19 juni 2022 om 16:03 uur

Via een ansichtkaart die mijn ouders me in 1973 hebben gestuurd, weet ik eindelijk waar het kamp Boschlust is geweest. Veel gezocht maar niet gevonden. Ik ben er 3 keer geweest, in 1973, 1978 en 1979. Zowel mijn zus als broer zijn er ook een aantal keer geweest. En heb een jaar op de Cellesschool gezeten waar mijn vader, Theodorus, ook op heeft gezeten. We waren lid van de katholieke kerk, de Kruisvinding te Rotterdam Zuid. Ik kan me herinneren dat we met een bus via Monster, naar het kamp reden. Het was altijd een geweldige week met het spel de Rode Pimpernel, levend stratego en een sportdag met spijkerpoepen. Ik kan me Ome Sjaak herinneren en tante Bep. Grote slaapzalen en heel ijskoud water! Er zijn ook nog liedjes die me bij staan zoals “We gaan weer op kamp voor de negende keer” maar ook “Regen in Boslust, alles wordt nat, bomen en planten gaan weer in bad” en “Er zit een toupetje in de vlaflip”. Het bos was mysterieus en een groot avontuur. Het heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik denk er nog altijd met plezier aan terug.

Bernard Boode zei op 20 juni 2022 om 14:04 uur

Ha! Marian.
De vraag alleen is was je toen kind of volwassen? Ik ben inmiddels 66 en had "We gaan weer op kamp..." vertaald van een liedje van Loudon Wainwright III. https://www.google.com/search?q=come+a+long+time+since+we+last+shook+ha…. Zodoende weet ik zeker dat we elkaar ooit ontmoet hebben. Ook het toupetje zongen we uit volle borst. Nummertje van Neerlands Hoop.... Regen in Boslust was een klassieker.

Marian Tan-Burghouwt zei op 20 juni 2022 om 20:47 uur

Beste Bernard, ik was destijds in 1978 een kind van 11 jaar. Dan ben je destijds een van de leiders geweest? We zullen elkaar dan zeker gezien hebben maar helaas kan ik je me niet meer herinneren; jij weet waarschijnlijk ook met zoveel kinderen niet wie ik ben :)? Maar wat leuk om na zoveel jaren te weten waar dat lied vandaan komt. We schreeuwden altijd hard mee met " Dag meester die denkt dat ie alles kan"! En je bent dus de auteur van de tekst van de Nederlandse versie! Welke oorsprong heeft het lied Regen in Boslust? Ik vond dat zo ontzettend mooi.

Bernard Boode zei op 21 juni 2022 om 00:10 uur

Dag Marian,
"Regen in Boslust" was een klassieker. Ik weet niet wie dat ooit als eerste zong of maakte. Wel was ik samen met een stel enthousiaste aanstaande onderwijzers serieus kampleider geworden. Wij wilden wel eens wat anders dan dat eeuwige gepimpernel of levend stratego, Wij wilden de boel eens flink opschudden met frisse, nieuwe, zelfgemaakte spelen. En dat lukte best redelijk. Heb jij dat verhaal van die melk in dat meer (hier in een eerder verhaal) meegemaakt? Of die gigantische letters (BOSLUST) van eikels die we hadden gelegd op het voetbalveld?
En die enorme teilen met aardappels die werden geschild door "tante Suus" Of hoe heette zij...

Marian Tan-Burghouwt zei op 22 juni 2022 om 16:45 uur

Hoi Bernard,
Voor mij was de Pimpernel en levend stratego destijds nieuw dus ik vond dat wel leuk. Vooral de Pimpernel dat in de avond in het donker werd gehouden. Ik ken het verhaal over de melk ik een meer niet of de letters Boslust van eikels. Was dat misschien na 1978/79? Wel de teilen met aardappels die gepit moesten worden. Ik ken geen tante Suus....
Wat me ook vooral bijstaat was het enorme koude water buiten waar je je tanden moest poetsen. De sportdag herinner ik me ook nog goed. Leuke spellen en dan mochten je ouders ook komen kijken.

Remy zei op 11 augustus 2022 om 13:20 uur

Geboren in 1980 ben ik hier vaak geweest met scouting, korte familie vakanties en "velddagen" met de zendamateurs. Super tijden meegemaakt hier: rondgebanjerd als kind, op de kruisberg, de 7 beuken (5 nu, met inscripties nog leesbaar), de totempalen zijn helaas weg en de barak heb ik niet gekend. Alleen de grote betegelde vloer (wit/rode tegels) die er nog lag. (Nu volgens mij niet meer). Ik kom er nog vaak met mijn hondjes, de met rododendrons geflankeerde centrale weg naar alle terreinen is er nog steeds en vervult me op de dag van vandaag nog met plezier en prettige herinneringen aan weleer. Ik meen dat het 1993 was toen dit geluk stopte en het terrein werd verkocht aan Brabants Landschap. Wat een missère. Net kijk ik nog wat oude foto's na van die tijd, heb helaas bijna geen foto's van de kruisberg en de totems. Wel twee getypte herinneringen van broeders Eugen en Realino over de "Schuilkelders van Boslust"ten tijde van de oorlog. Enkele arbeitseinsatz vluchtelingen hebben hier nog een tijdje gebivakkeerd, tot de Duitsers ingrepen en enkele broeders in Scheveningen gevangen hielden. Én een verhaal over het ontstaan vd barak. Het was een Zuiderzeewerk barak die later door de Duitsers is gebruikt en door de broeders is herbouwd in Boslust. Ik zou nog graag oude foto's willen hebben en ben uiteraard bereid hetzelfde terug te geven: chills_shoal0t@icloud.com

Remy zei op 11 augustus 2022 om 13:23 uur

NB1: Ik heb ook nog een kaart van Boslust, ik vermoed vervaardigd door de broeders of een scout.

NB2: Het vijvertje is er nog steeds, maar volledig opgedroogd! Vorig jaar gevonden met mijn broer en zus

Mariët BruggemanBHIC zei op 12 augustus 2022 om 14:25 uur

Wat een mooie reactie Remy, met zoveel mooie dierbare herinneringen aan dit vakantiehuis. Normaal gesproken verwijderen wij emailadressen van onze website omdat er een kans is dat je er spam op gaat ontvangen. Laat je nog even weten of je toch liever het verwijderd wilt hebben, en op aanvraag via ons beschikbaar wilt stellen?

Remy zei op 12 augustus 2022 om 15:42 uur

Graag gedaan en geen probleem! Het is al een speciaal emailadres. (ivm spam)

Mariët BruggemanBHIC zei op 16 augustus 2022 om 10:53 uur

Mooi geregeld :)

Netty de Kock zei op 21 augustus 2022 om 15:40 uur

Mijn Opa de Kock verbleef van juli 1919 tot oktober 1920 met het gezin op het adres Boschlust 14 Bergen op Zoom. Helaas staat op de registratiekaart het beroep niet ingevuld. Dat moet haast dit pand zijn geweest! ??

Norah zei op 21 augustus 2022 om 17:26 uur

Dag Netty,

In het begin van dit item staat het adres Fianestraat 12, vervolgens Molenzicht(weg) 12 vermeld. Het is wat verwarrend. Hoe heette je grootvader met zijn voornamen + geboortejaar?
Als het goed is, dan woonde er in die jaren de familie W. Eerens-de Ram in dit pand.
Mvg.

Netty de Kock zei op 21 augustus 2022 om 18:50 uur

Hallo Norah,
Ik heb een registratiekaart van Bergen op Zoom van mijn Opa Petrus Bernardus Franciscus de Kock, geb. 19-7-1884 te Amterdam en zijn gezin. In de kolom "huizing" staat Boschlust 14, helaas kan ik geen bijlage meesturen. Het adres heb ik idd ook gezien dus ik vraag mij af of het dit pand betreft. Het gezin verbleef daar van 9-7-1919 tot 22-10-1920.

Norah zei op 21 augustus 2022 om 20:06 uur

Dag Netty,

Ik heb het ook net bekeken. In diezelfde tijd werd zoon Alphonsus Leonardus daar geboren >
* 27-06-1920. Het beroep van je grootvader was toen boswachter, dat komt dan mooi overeen met de ligging....;) Ik vermoed dat hij met zijn gezin in een woning die erbij hoorde is ingetrokken.
Vervolgens is de familie naar Geldrop, Soerendonk, Vught enz. vertrokken. Beroep van grootvader was o.a. ook landbouwer, opzichter.

Wil je het helemaal precies weten, dan kun je een mailtje sturen naar www.westbrabantsarchief.nl. Daar valt Bergen op Zoom onder.
Je ziet hen ook terug op www.wiewaswie.nl
Mvg.

Netty de Kock zei op 21 augustus 2022 om 20:18 uur

Dank je wel, Norah voor de info! Het gezin de Kock was nogal mobiel en ik ben in kaart aan het brengen waar ze zoal gewoond hebben. Veel heb ik al maar toch weer een aanvulling!

Bernard Boode zei op 6 september 2022 om 15:52 uur

Ik heb foto's gevonden van de vakantiekampen die we organiseerden met de stichting Vakantiekampen Boslust! En ze naar het webteam gestuurd.

Rémy zei op 6 september 2022 om 16:18 uur

Oh nice! Heb ook interesse :) (chills_shoal0t@icloud.com)

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 september 2022 om 15:45 uur

Bernard Boode stuurde ons deze foto’s van de vakantiekampen die met de stichting Vakantiekampen Boslust werden georganiseerd, waarvoor dank!

Paul HuismansBHIC zei op 12 september 2022 om 12:19 uur

Remy Hurx stuurde ons deze foto's van Huize Boslust en het terrein. Bedankt, Remy!
Wiwo, Boschlust plattegrond (collectie Remie Hurx)Wiwo, Boschlust plattegrond (collectie Remie Hurx)
Plattegrond van Boslust

Plattegrond van Boslust

De entree van Boslust

Totempalen

Totempalen

Broederhuis Boslust

Het Broederhuis

De vloer van de voormalige barak

De vloer van de vroegere barak

Kruisberg

De Kruisberg

Centrale weg op Boslust

De centrale weg

De vijver van Boslust

Bij de vijver

De 'zeven beuken'

De 'zeven beuken'

Scoutingkamp op Boslust

Scoutingkamp op Boslust

Scoutingkamp op Boslust

Afscheid van Boslust

Afscheidsavond

Bijeenkomst van zendamateurs op Boslust

Bijeenkomst van zendamateurs op Boslust

Petra Houtman zei op 25 september 2022 om 10:37 uur

Beste mensen,
Al jullie mooie verhalen zijn nog steeds voelbaar op het huidige Boschlust waar wij sinds 1994 wonen. De totempalen zijn er niet meer, maar als ode hebben wij een paar keramiekbeelden geplaatst die er een beetje op lijken.
Het is een magische, fantastische plek om te wonen, waar ik ineens een ree aan tafel had of een vos in de ogen keek als ik hout pakte voor de kachel. Om de hoek woont een uil en er zitten ook uilen in de grote uilenkast.
Kortom het is een unieke plek om te wonen.
Nummer 12 is en was het woonhuis. Nr. 14 werd door de broeders vooral gebruikt voor douchen.
Het is wel flink veranderd doordat we er een grote serre aangebouwd hebben. Zo ben je altijd in de natuur.
Petra Houtman

Bernard Boode zei op 25 september 2022 om 12:16 uur

@Paul Huismans: Ik Ben heel benieuwd naar de foto's van Remy Hurx... ik zie ze nog niet in dit blog...

Paul zei op 26 september 2022 om 09:13 uur

@Bernard Boode. Vermoedelijk had ik de foto's op de verkeerde plaats gezet, waardoor ze niet zichtbaar worden. Hopelijk heb ik dat nu opgelost, wat inhoudt dat ze morgen wel te zien zouden moeten zijn. Maar als je ongeduldig bent kun je ze hier alvast zien.

Jack Jetten zei op 26 juli 2023 om 00:17 uur

Destijds omstreeks 1970 was ik een van de oprichters van de Stichting Vakantiekampen Boslust, die was gevestigd in Monster (Westland). Medeoprichters waren o.a. Cees en Bep Bruggeling (zij leeft nog), Marian Bentvelzen en br. Hubert (Jack Greeve. De laatste was de grote gangmaker en kindervriend. Wij hadden elke zomer vier kindervakantieweken in het kamphuis ( met verschillende kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar) en dat waren onvergetelijk mooie tijden. De kinderen kwamen uit het Westland, Leidschendam, Den Haag, Rotterdam en nog andere plaatsen. Daarvoor kwam ik er ook al met pater Serv Pletsers Scj, die jongelui van Mavo's uit Hillegersberg en Delft mee op kamp kreeg. Hij vierde op Boslust ook zijn koperen priesterfeest met zijn Maastrichtse familie. Zijn vader die koster was, liep in het bos met zijn zwarte jacquet. In die tijd kwam ik ook in contact met de broeders die in het voorhuis woonden, zoals br. Viventius en br. Koska. Ze hadden honden die altijd Boets heetten: Boets 1, Boets 2 enz. Er waren in die tijd ook wel eens verkenners uit Schotland, die met hun songs de Bonte Avond opluisterden. Met de kinderen werden leuke spelen gedaan, waarvoor het bos alle ruimte gaf. Ook dwaalden we regelmatig over de zandvlakten van de Wouwsche Plantage, waar we eigenlijk niet mochten komen. Hoe de stichting tot een einde is gekomen, weet ik niet, want ik ben in 1976 uit het bestuur gegaan. Het is ongetwijfeld voor veel kinderen een geweldige ervaring geweest, die voor hun vorming van grote betekenis is geweest. Br. Hubert Greve is al vele jaren niet meer onder ons, maar ik zal hem nooit vergeten.

Bernard Boode zei op 27 juli 2023 om 23:17 uur

@jack Jetten br. Hubert noemden wij (en de kinderen) 'Ome Sjaak'. Hij zag er ook niet uit als 'Broeder'. Als jij in 1976 uit het bestuur bent gegaan, moeten wij elkaar kennen. Ik deed examen voor de PA in 1977 en denk zelfs dat ik dat jaar ook nog behoorde tot het edele korps kampleiders dat jarenlang zijn keel schor zong met kampliederen. Ik sta hier op een van de foto's met een geschminkt gezicht. De gitaar heb ik nog.

mr. JJA Jetten zei op 29 juli 2023 om 18:07 uur

@Bernard Boode. Ik heb me vergist, want ik ben vanaf 1975 niet meer meegegaan naar de zomerkampen op Boslust. Br. Hubert noemden we inderdaad Ome Sjaak en mij noemden ze Oom Baard. Sjaak Greeve kwam oorspronkelijk uit Rotterdam en had een flinke buik ( hij was niet vies van een flinke hap eten). Als hij zijn gitaar pakte, was hij op z'n best. Op Boslust was hij inderdaad meer kindervriend dan broeder. Zelf heb ik op de kweekschool in Den Haag gezeten en studeerde daar af in 1967. Ik bewaar mooie herinneringen aan die tijd, maar u ben ik daar waarschijnlijk niet tegengekomen.

Willem Kruf zei op 8 april 2024 om 14:53 uur

Mej. De Ram steunt in 1921 financieel en materieel de nieuwe fanfare, in 1922 omgezet in harmonie "Excelsior" te Nieuw-Borgvliet. In september 1922 speelt de nieuwe harmonie haar eerste en als zodanig zeer geslaagd concert op de buitenplaats Boschlust.
Zij doneert later ook voor de nieuwe Harmoniezaal in 1924. Over de historie van de harmoniezaal, later kledingfabriek, werkplaats van een loodgieterbedrijf en bakkerij verschijnt binnenkort een separaat verhaal.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 april 2024 om 11:22 uur

Weet je toevallig ook meer over de achtergrond van deze mejuffrouw De Ram, Willem? Wat haar in staat stelde dat zij de fanfare zo kon ondersteunen?

Willem Kruf zei op 9 april 2024 om 20:26 uur

Marilou, lees deze overlijdensberichten
https://imageviewer.kb.nl/ImagingService/imagingService?id=MMSAB04%3A00…
en
https://imageviewer.kb.nl/ImagingService/imagingService?id=MMKB23%3A001…
en haar kant is niet onbemiddeld.
Vader is arts, wethouder en kamerlid http://www.biografischportaal.nl/persoon/23291739
en moeder een Cuijpers.

Marilou NillesenBHIC zei op 10 april 2024 om 08:52 uur

Dank je wel, Willem, ik begrijp wat je bedoelt. Klinkt ook interessant, wellicht genoeg inspiratie voor je voor een verhaal over haar? ;)

Willem Kruf zei op 10 april 2024 om 08:59 uur

Nou de geschiedkundige kring stad en land Bergen op Zoom is bezig met boek over de buitenplaatsen Lievensberg, Lievenshove, Goeree, Boschlust voor zover ik weet.

Hugo Smal zei op 11 juni 2024 om 21:35 uur

Ik ben er ook een aantal maal geweest. Zo rond 68 denk ik. Was volgens mij met het jongenskoor van de Celles school. Bree Rotterdam.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.