Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Bernadetteklooster in Maliskamp

Kloosters

Eind 1936 vestigden de Zusters van Moerdijk zich op verzoek van pastoor C. Schoenmakers in de nieuwe parochie van de H. Bernadette in de Maliskamp. De bouw van klooster Regina Pacis, naar ontwerp van J. van der Valk uit Tilburg, begon al eerder, in 1934. De zusters gingen onderwijs geven op de kleuterschool en de lagere school.

Klooster Regina Pacis (bron: Collectie J. Smits)Het oude klooster Regina Pacis bestond uit twee vleugels en de ingangspartij. Aan de linkerzijde stond de school. Op de hoek naast de ingang was een groot natuurstenen beeld van Bernadette ingemetseld. De kapel lag op de etage.

In 1945 kwamen leerlingen en zusters docenten van het verwoeste moederklooster in Moerdijk tijdelijk hierheen voor huishoudonderwijs. De school en het internaat bleven in Rosmalen gehuisvest tot voorjaar 1954, toen was Koningshof in Veldhoven klaar.

In 1978 volgde nieuwbouw, het Bernadetteklooster van architect L. de Bever uit Eindhoven.

Het klooster van 1936 is in de nieuwbouw opgenomen en ook het Bernadettebeeld is nog in het gebouw aanwezig. In april 1979 was het huis weer geheel bewoond, ook met naar Rosmalen teruggekeerde zusters.

Bernadetteklooster (foto: BHIC / Paul Huismans, 2013)L. de Bever ontwierp in 1980-1981 een nieuw gebouw aan de Bernadettestraat 4. Dit werd in 1996 in gebruik genomen door het bestuur, de econoom en de administratie, die hierheen verhuisden na de verkoop van het pand van de congregatie in Eindhoven. Op Bernadettelaan 10 wonen nog steeds 34 zusters en op nummer 4 is het bestuur gevestigd. In het voorjaar van 2016 werd bekend dat het klooster zal worden gesloten. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Bronnen

Gegevens: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Foto's

  1. Klooster Regina Pacis (bron: Collectie J. Smits)
  2. Bernadetteklooster (foto: BHIC / Paul Huismans, 2013)
2

Reacties (2)

C.Schoots v.d.Berg zei op 28 maart 2019 om 12:09 uur

Graag foto's van het internaat

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 maart 2019 om 16:52 uur

Dank voor je reactie, C. Schoots v.d. Berg. Ik zou je willen verwijzen naar deze pagina: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-koningshof-in-… Maar daar staan alleen foto's op van het nieuwe internaat en niet dat in Maliskamp..
Maar ik zoek verder en laat het hier weten zodra ik iets vind. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.