Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Antoniuskerk in Fellenoord, Eindhoven

RK kerken

In de wijk Eindhovense Fellenoord, vlak achter het station, stond de kerk vernoemd naar Antonius van Padua. Deze "Fellenoordse kerk" werd geopend in 1909, aan de eredienst onttrokken in 1971 en ondanks protestacties twee jaar later gesloopt. Het was een driebeukige, neoromaanse kruisbasiliek.

De Sint-Antoniuskerk in Fellenoord (Foto: G.J. Drukker, collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
De Sint-Antoniuskerk in Fellenoord (Foto: G.J. Drukker, collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Pastoor Van Wijck (foto: collectie KDC)

Pastoor J.M.J.Th. van Wijck. Collectie
Katholiek Documentatie Centrum


Op de foto zien we een van de pastoors van de Fellenoordse kerk: pastoor J.M.J.Th. van Wijck. Hij kwam in 1931 naar de parochie.Tot op hoge leeftijd zou Van Wijck, geboren in 1887, daar het bekende gezicht zijn tijdens het celebreren van de H. Mis.

De Piusalmanak geeft een indruk van hoe druk deze zielzorger het in de wederopbouwjaren moet hebben gehad. 5000 zielen telde zijn kerkgemeenschap in het midden van de jaren vijftig. Het is daarom geen verrassing dat Van Wijck hulp kreeg van enkele kapelaans. Die uit de jaren vijftig en zestig waren de priesters Mart. van Asten en J.Th. Coolen.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl.

Aanvulling

Stephan van der Horst stuurde ons een foto van de gevelsteen ter gelegenheid van het 25-jarig priesterfeest van pastoor van Wijck in 1937, waarvoor onze dank. Het cadeau van de parochianen is een kapel.

Gevelsteen van de Antoniuskerk (foto: Stephan van der Horst
Gevelsteen van de Antoniuskerk (foto: Stephan van der Horst

 

30

Reacties (30)

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 13 maart 2019 om 15:15 uur

Mijn Opa Josephus van den Enden werkte aan deze kerk,toen deze gebouwd werd!!

Marilou NillesenBHIC zei op 14 maart 2019 om 09:05 uur

Wat bijzonder, Jos! Heeft hij daar wel eens over verteld? En weet je wat hij deed, was hij timmerman of metselaar? Of misschien iets anders? We zijn benieuwd!

Steef Pas zei op 3 mei 2019 om 14:18 uur

Mijn opa Klaas de Groot, overleden 1944, is lange tijd koster geweest in die kerk naast zijn baan als meesterknecht in een sigarenfabriek. Ik zelf was misdienaar bij de nonnen in de Hemelrijken maar heb ook wel missen gediend in de parochiekerk.

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 3 mei 2019 om 23:04 uur

jfmdezeeuw Jos

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 3 mei 2019 om 23:12 uur

Mijn Opa,Josephus van den Enden,was Aannemer /timmerman.Hij nam mij mee als hij daar in de kerk ging werken .Ik werd vastgebonden zodat ik niet kon vallen als hij aan het timmeren was.
Als kleinkind heb ik dit altijd als bijzonder ervaren,ik ging wanneer ik kon elke dag naar mijn Opa in de Lijmbeekstraat.

Marilou NillesenBHIC zei op 5 mei 2019 om 16:58 uur

Ah, dan heb je er vast veel herinneringen liggen, Steef? Vond je het bijzonder misdienaar te zijn in de kerk waar ook je grootvader koster was geweest?

En dank voor uw reactie, J.F.M. de Zeeuw. Over welke jaren heeft u het (ongeveer)? En weet u nog wat u zo trok om naar uw opa toe te gaan? Wat maakt het voor u zo leuk?

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 5 mei 2019 om 23:50 uur

Ik ging als kind van 6 jaar bijna 5 keer per week naar mijn Opa,hij woonde in de Lijmbeekstraat waar hij zijn Timmerwerkplaats had.

Pas zei op 6 mei 2019 om 11:28 uur

Kurkentrekker.
Het neerhalen van een Philipskantoor deed me niets, het spektakel had ik al eerder en beter op de t.v. gezien. Zo gaat er wel meer tegen de grond zonder dat het me raakt. De oorzaak is dat ik er geen geschiedenis mee heb, er niet door verhalen mee verbonden ben.
De sloop van de Fellenoord ten noorden van het station Eindhoven heeft me achteraf gezien meer geraakt dan ik verwachtte. Na de verwoestingen van de oorlog was er een nieuw elan. Laat de bouwers bouwen, was het motto. Het was de rechtvaardiging om de Fellenoord grondig neer te halen en te bedekken met een Boerenleenbank, een Holiday Inn, een Incasso Unie en andere grote gebouwen.
Hele straten verdwenen: Oude Bogert, Nieuwe Bogert, Kersenstraat Pruimenstraat, Notenstraat, Harmoniestraat, Binnenpad, Brouwerstraat, Pastoor Petersstraat. Van de Houtstraat staan nog drie, vier huizen overeind. Op 6 december 1942 hadden de bewoners van dit standsdeel 42 doden te betreuren bij het bombardement op de Philipsfabrieken.
Met de gebouwen verdween ook mijn geboortehuis onder de nieuwbouw Met de straten verdween ook mijn Lagere School op de Boschdijk met frater Simon Deltour , naamgever van het Heempark bij de Genneper Molen en meester Thielemans, later voorzitter Jeugd van voetbalclub Eindhoven.
Ook verdween in 1973 de spil van de gemeenschap: de kerk van de Heilige Antonius van Padua met de markante pastoor van Wijck, de opvolger van bouwpastoor Peeters (1909.) Mijn opa was daar koster en mijn tante verzorgde de kleding van de pastoor.
Van de Fellenoord is niets meer over. Gelukkig hebben we nog foto’s, zou je met enig cynisme op kunnen merken. Als souvenir koester ik een mooie, onhandige, slecht functionerende kurkentrekker, die mijn opa als koster gebruikte. Ik kocht het ding voor fl.1.50 toen de kerk uitverkoop hield. Het is het enige tastbare bewijs dat ik mijn kleinkinderen kan laten zien dat de Fellenoord ooit bestaan heeft.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 mei 2019 om 14:08 uur

@J.F.M. de Zeeuw: Wat bijzonder! U moet het daar vast enorm naar uw zin hebben gehad!

@Pas: Na zo'n veelbewogen geschiedenis van al die straten, gebouwen en bovenal de kerk lijkt een kurkentrekker wellicht een schamel souvenir. Maar ik kan me voorstellen dat het voor u ongekende waarde heeft. Als u nog foto's heeft die u hier met ons wil delen, mail ze dan naar info@bhic.nl ovv Antonius van Paduakerk Fellenoord en zetten we ze er graag bij.
Veel dank voor uw indrukwekkende bijdrage!

Albert de Groot zei op 10 december 2019 om 21:09 uur

In ben in 1959 geboren , Pastoor van Wijck heeft me gedoopt en toen hij stierf was ik bij zijn begrafenis. Na het vertrek van Pastoor van Wijck heb ik Pastoor Hoendervangers leren kennen, Kapelaan van Genugten en van Moors. De dirigenten waren o.a. hr van de Goor, Frater Ansbertus en Frans Panken, Vele mooie maar ook verdrietige zaken meegemaakt, vooral de sluiting van de kerk. Mijn vader was penningmeester van deze kerk en tot na de sluiting heeft hij de financiële zaken afgewikkeld in opdracht van het bisdom. Ook de leegverkoop van de kerk aan de parochianen, maar ook het beheer tot het pand werd gesloopt door Sloperij Heezen waren zijn taken Het was een prachtige kerk, denk er nog vaak aan.

Marilou NillesenBHIC zei op 16 december 2019 om 08:40 uur

Dat kan ik me voorstellen, Albert. Als ik je bijdrage lees, merk ik dat jij (en je vader zeker) daar zeer bij betrokken bent geweest. Ik denk dat de sloop je zeer aan het hart is gegaan?

E.M. Renders-Dirksen zei op 13 oktober 2020 om 12:11 uur

Gedoopt in 1944, eerst communie in 1952 en tot augustus 1954 (toen we verhuisden naar Gestel) bijna dagelijks naar de H. Mis gegaan.

Jos de Zeeuw zei op 17 oktober 2020 om 12:41 uur

De Hemelrijk was indien tijd een van de de langste straten in het centrum van Eindhoven.

J.F.M.de Zeeuw zei op 19 oktober 2020 om 17:55 uur

De zoonv van mij Opa van Sjef van den Enden ,heeft later een groot bouwbedrijf gehad!Van den Enden.

Ron van Poppel zei op 28 oktober 2020 om 18:36 uur

Mijn opa en om woonden tegenover de kerk en ik ben van 1967 tot 1972 naar de naastgelegen school gegaan. Helaas is alles afgebroken. Misschien zijn er nog ergens foto's an de school in die periode

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 oktober 2020 om 19:34 uur

@Ron: die foto's zijn er zeker. Een goed beginpunt is de fotocollectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, link: https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&miadt=48&mizig=76&mizk…
Als je daarin bijvoorbeeld zoekt op "school" en "BOschdijk" dan levert dat deze vier resultaten op: https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&miadt=48&mizig=76&mivi…

Ook zou ik zeker eens zoek in de fotocollectie van de website Eindhoven in Beeld, link: https://www.eindhoveninbeeld.com/
Als je daarin zoekt met de termen "Antonius" en "Boschdijk" dan levert dat al meer dan 500(!) foto's op. Gaat het om de school St. Joannes Berchmans toevallig? Tussen de resultaten vind ik bijv. deze foto: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=21583
Zoals je ziet staan onderaan de foto ook behoorlijk wat reacties. Dat geldt overigens voor de meeste foto's die op deze site staan. Met andere woorden: heel zeker dat je hier gaat vinden wat je zoekt!

En óók graag tot ziens op deze site natuurlijk : ) Als je nog vragen hebt dan stel ze hier gerust of mail naar info@bhic.nl.

Daarin zitten bijvoorbeeld deze foto's:

A. G. zei op 24 april 2021 om 15:58 uur

Adelgonda Jaspers - Leemeijer, had een kruidenierszaak op de hoek vd Lijmbeekstraat 322.
Ze woonde daar met haar man Anton en kinderen Toos, Tonnie, Henk, Addie, Ger en Jos.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 april 2021 om 19:58 uur

Bedankt A.G. voor deze aanvulling.

Maikel van der Aalst zei op 30 augustus 2021 om 16:28 uur

Beste, weet iemand bij welke kerk de meeste parochianen van destijds zijn ondergebracht na de sloop van bovengenoemde kerk ?
Ik heb namelijk een groot schilderij en originele foto's van Pastoor van Wijck.
Meestal zorg ik ervoor dat dergelijk historisch voorwerp op de juiste plaats komen te hangen. Ik doe namelijk vaker historisch onderzoek betreft kunst.

Vandaar mijn vraag. Weet iemand tot welke Eindhovense kerk ik mij het beste kan wenden ?

Met vriendelijke groet,
Maikel van der Aalst
(Telefoonnummer verwijderd door forumbeheer BHIC)

Lisette KuijperBHIC zei op 2 september 2021 om 09:18 uur

Beste Maikel, hartelijk dank voor je vraag en wat mooi dat je deze historische objecten op de juiste plaats terug wilt brengen. We hebben je telefoonnummer hierboven verwijderd; dit doen we altijd met persoonlijke gegevens om de privacy van onze bezoekers te beschermen. We willen namelijk niet dat telefoonnummers en e-mailadressen mogelijk in verkeerde handen vallen.

Ik denk dat je je vraag het beste voor kunt leggen aan de parochie Sint Petrus Stoel in Eindhoven: https://www.petrus-ehv.nl/ of anders aan het RHC Eindhoven: https://rhc-eindhoven.nl/

Veel succes ermee!

Giovanni Hartogs zei op 3 oktober 2022 om 12:41 uur

Even een correctie: de Sint Antoniuskerk oftewel Fellenoordkerk was niet vernoemd naar Antonius Abt, dat is de kerk op Acht.
De Fellenoordkerk was net als de Sint Antoniuskerk in het Villapark te Stratum (later Tongelre) en die in Philipsdorp te Strijp (de Steentjeskerk) vernoemd naar Antonius van Padua.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 oktober 2022 om 10:27 uur

Bedankt voor je oplettendheid, Giovanni. We hebben de tekst wat aangepast, klopt het zo wel?

Michel van den Molengraft zei op 4 februari 2023 om 21:00 uur

Enige tijd geleden werd op Marktplaats een portret van pastoor J. van Wijck aangeboden, vervaardigd door de portretschilder Peer van den Molengraft. Ik heb een foto daarvan, maar ben eigenlijk op zoek naar het schilderij zelf. Wie kan helpen?

Norah zei op 5 februari 2023 om 11:53 uur

Je kunt je misschien wenden tot Maikel van der Aalst, zie voorgaande reacties 30/8 en 2/9 2021.
Even googlen op zijn naam, dan vind je hem zo. En anders geeft het forumbeheer BHIC zijn mailadres door.
Mvg.

vandenmolengraft@gmail.com zei op 5 februari 2023 om 18:19 uur

Dank Norah, is gelukt.

Norah zei op 5 februari 2023 om 19:42 uur

Doet me deugd.
Mvg.

Th van Kessel zei op 27 juli 2024 om 15:50 uur

Mijn man is betrokken geweest bij alle kerksluitingen in Woensel destijds. Enerverende tIJd destijds
Omdat er nu een boek geschreven wordt en wij op zoek zijn naar informatie, zou het fijn zijn als ik gekoppeld kan worden aan Albert de Groot die hiervoor gereageerd heeft.
Zijn familie en hem goed gekend. Adressen verloren.
Albert wil jij contact met mij opnemen aub. GroetDora van Kessel

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 juli 2024 om 16:03 uur

Beste Dora, dank voor uw bericht. Ik zal u met Albert de Groot in contact brengen.

Hartelijke groet,

Theodora van Kessel-Groen in 't Woud zei op 30 juli 2024 om 18:18 uur

Dat zou ik heel erg op prijs stellen. Bedankt

Stephan van der Horst zei op 5 september 2024 om 15:38 uur

De Maria kapel waarvan sprake is op de gevelsteen is op de foto van de kerk te zien. Het betreft de uitbouw rechts onder de toren.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.