Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kloosterkapel H. Agatha in Sint Agatha

RK kerken

De kapel H. Agatha in het dorp Sint Agatha maakt deel uit van het aan de Maas gelegen kruisherenklooster. Het is een eenbeukige kapel met driezijdige koorsluiting en kruisribgewelven. Al in de vijftiende eeuw werd deze in gebruik genomen.


Klooster van de kruisheren in Sint Agatha, met links de kloosterkapel (foto: www.reliwiki.nl)

Het kruisherenklooster, waar de kapel deel van uitmaakt, is het oudste klooster van Nederland met onafgebroken bewoning sinds 1371. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het geheel verwoest, om in 1612 opnieuw te worden opgebouwd. Later volgden nog vele verbouwingen en uitbreidingen. In 1906 werd het klooster ten dele gesloopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog opgelopen schade werd in 1949 hersteld. Sinds 2006 is er het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven gevestigd. Het gebouw is een rijksmonument. 

Op de foto hieronder zien we de priester G.J.Th. Nijkamp, die in 1962 pastoor van de kapel H. Agatha werd. Een van zijn voorgangers was de pastoor G. Aengenent, die onder andere in de jaren vijftig de kapel onder zijn hoede had.

Pastoor Nijkamp
Pastoor G. Nijkamp ontvangt ter gelegenheid van zijn zilveren priesterjubileum een geschenk uit handen van P. Hurkens namens de gemeenschap, 11 augustus 1969. (Foto: collectie BHIC)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.