Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H.H. Antonius en Barbarakerk in Tilburg

RK kerken

De H.H. Antonius en Barbarakerk heeft 46 jaar dienst gedaan. Het markante gebouw, ook bekend als de 'Groeiseindse kerk', bestaat inmiddels niet meer. Zoals wel meer godshuizen in de latere twintigste eeuw raakte het buiten gebruik, waarna geen herbestemming volgde maar de sloophamer. Wat kun jij je nog herinneren van de pastoors die er de heilige mis verzorgden? En van hun kapelaans? Deel het met ons!

De H.H. Antonius en Barbarakerk
Foto: Jan Breffies, bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, nr.


In 1929 ging pastoor Smits aan de slag in de nieuw gestichte parochie van de H.H. Antonius en Barbara. Een kerk moest toen nog worden gebouwd. Op 15 juni 1929 gaf Smits zijn zegen aan de eerste steen van het te bouwen godshuis aan de Hoefstraat

Er werd goed doorgewerkt, en een jaar later opende het gebouw aan de Hoefstraat, zonder toren en met een opvallend breed middenschip, de deuren.

Ondertussen groeide Smits' parochie gestaag.

Pastoor Smits
Pastoor Smits (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Deze telde in de jaren van de wederopbouw al snel meer dan 6000 zielen. Niet zo gek daarom dat Smits halverwege de jaren vijftig, hulp kreeg van twee kapelaans: G. Hamers en J. Peynenburg.

Maar misschien herinner jij je heel andere priesters van deze kerk. Pastoor Jos Sleegers bijvoorbeeld, die in 1961 de door Smits opgebouwde kerk onder zijn hoede kreeg.

De parochianen van toen zullen zich niet hebben kunnen voorstellen dat hun vol optimisme gebouwde godshuis na ruim een halve eeuw dienst weer het veld moest ruimen. In 1976 moest het gebouw door teruglopende aantallen kerkgangers aan de eredienst worden onttrokken en in 1981 volgde de sloop.

 

Pastoor Smits
Pastoor M. Smits legt de eerste steen van de Antonius en Barbarakerk (Bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, nr. 009767)


De H.H. Antonius en Barbarakerk
De H.H. Antonius en Barbarakerk in de wijk Groeseind (Bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, nr. 003083)


2

Reacties (2)

Arthur Brekelmans zei op 25 april 2022 om 07:11 uur

Ik ben in deze parochie in 1946/47 tot 1964 gaan wonen in een nieuwbouw woning in de St Janstraat, ben daar bij het gilde geweest en herinnerde me de donderpreken van Smids, Kapelaan Hamers ken ik ook nog, was een heel verlegen man, de beste herinneringen heb ik aan kapelaan van Hurk, die was altijd wel te porren voor een geintje.
Pastoor heeft volgen mijn moeder en mijn oma flink aan het schooien geweest, nu lees ik in het boek van Jan Timmermans " wonen als arbeider in een textielstad" dat pastoor Smids hiervan een boekhouding heeft gemaakt, de vraag is die openbaar en zo ja waar vindt ik die dan

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 mei 2022 om 12:30 uur

Bedankt Arthur voor het reageren. Je zou hiervoor contact kunnen opnemen met onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg (mail: info@regionaalarchieftilburg.nl ). Op hun website wordt melding gemaakt van een plaatsingslijst van het archief van de RK parochie Groeseind te Tilburg, ca. 1929-1976 (1979), digitaal in te zien via deze link: https://archives.memorix.nl/frontend/tlb/files/pdf/NL-TbRAT-1050.ead.pdf Het gaat om een fragment van het complete archief, namelijk om stukken tot de fusie met parochie Hoefstraat, Besterd en Loven tot één parochie: parochie Noord-oost. Of de boekhouding van pastoors Smits hier in zit, betwijfel ik op basis van de beschrijving, maar misschien dat zij nog tips hebben.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.