Het oudste gedeelte van de huidige kerk, de toren, dateert uit de vijftiende eeuw; de spits is er in 1890 opgezet, toen de huidige kerk werd gebouwd naar ontwerp van C. Franssen. Kerk en toren zijn rijksmonument.
Rond de kerk is nog een aantal kleinere rijksmonumenten te zien. Het gaat om een calvariegroep en een piëta. Ze zijn niet bijzonder oud, want ze horen bij het graf van Petrus Thijssen die overleed in 1918 en die burgemeester van Beers was. Wel is zo’n combinatie van graf, piëta en calvariegroep bijzonder en bovendien is het een van de mooiste voorbeelden van het werk van Hendrik van der Geld. De calvariegroep en de piëta staan daarom apart vermeld op de rijksmonumentenlijst, net als enkele 16e- en 17e-eeuwse grafkruisen op het kerkhof naast de kerk.
De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Denk bijvoorbeeld aan pastoor Kees Swagemakers. Hij was in zijn jongere jaren kapelaan geweest in Gemert, en rector van "de Wijnberg" in Grave. In 1947 was hij naar de Lambertuskerk gekomen, van waaruit hij tot zijn overlijden in 1955 de parochie bestierde. En wie herinnert zich nog pastoor F.A.M. Roosmalen, die hem opvolgde? Over beide zielzorgers zijn vast veel verhalen te vertellen! Deel ze met ons. Je kunt hieronder een bericht achterlaten.
Reactie toevoegen