De stichting van het klooster in Asten-Ommel werd mogelijk door een fundatie van de dames Verheijen, die een huis vermaakten aan het kerkbestuur. Het huis moest klooster of kerk worden. De fundatie ging naar de franciscanessen, omdat het perceel voor een kerk ongunstig lag.
In 1938 werd het klooster opgericht. De zusters kregen op 13 april 1939 een feestelijke intocht. De zusters gingen zich bezighouden met het naai- en bewaarschoolonderwijs.
Het klooster kreeg de naam Mariaschoot, naar het voormalige klooster van de franciscanessen, die de kapel van Ommel met het genadebeeldje van Maria hadden beheerd van 1598 tot 1731. De herbouwde kapel werd op 1 maart 1843 ingezegend.
Aan het huis van Verheijen bouwde architect E. Heijkants in 1938 een verbindingsgang naar de bewaarschool en de naaischool, ook bouwde hij een kleine bidkapel. De ramen van de kapel werden gemaakt door vader en zoon Wiegersma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen zwaar beschadigd.
Het huis is in 1975 afgebroken; er kwam een nieuw pand met twee bovenwoningen. Maar de kapel mocht blijven. De zusters verlieten het klooster in 1999 en gingen naar het moederhuis in Asten. Het gebouw werd later in gebruik genomen als kantoor.
Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant van 5 april, 8 april en 15 april 1939
Foto collectie Sjaak Eijsbouts
Deurnewiki, Wiegersma
Dit verhaal is aangepast op 11 januari 2019. Redactie
Reactie toevoegen