Een van de oudste en grootste internaten
Saint Louis was een van de oudste internaten van het land en, meer dan een eeuw lang, ook een van de bekendste en grootste. Op enig moment boden de broeders er onderdak aan maar liefst 700 internen! Op het internaat huisvestten de broeders de leerlingen van hun lagere school, ulo-school, hogere burgerschool en 'Bisschoppelijke kweekschool Saint Jean Baptiste de la Salle'. De leeftijden van de internen liepen dan ook sterk uiteen, van zesjarige jongens tot jongvolwassen mannen. Zij kwamen uit alle winstreken, met als opvallend detail dat op de kweekschool, zo vertelt een oud-leerling, bijvoorbeeld veel Zeeuws-Vlamingen zaten.
De foto's op deze pagina geven een indruk van hoe het dagelijks leven op deze bijzondere kostschool eruit zag. De lange dagen in het leslokaal werden afgewisseld door momenten van vertier. Een potje hockey op het eigen speelveld van de broeders behoorde tot de mogelijkheden. En dan was er de speelplaats. Op een van de foto's zien we hoe de allerjongste internen daarover rondscheuren op allerlei miniatuurvoertuigen: steps, trekwagens en voor de allergelukkigsten (of wie het snelste buiten waren) zelfs een enkele trapauto.
Waarom op kostschool?
Waarom stuurden ouders hun kinderen naar een kostschool? Ook in het geval van Saint Louis waren die redenen heel divers. Hun kinderen zouden aan de kostschool een goede opleiding krijgen. Maar bijvoorbeeld ook omdat zo de verleiding werd weerstaan om kinderen thuis op (te) jonge leeftijd aan het werk te zetten, zo vertelt een oud-leerling. Weer anderen hadden roeping; zij wilden broeder(-docent) worden en dus intreden in de kloostergemeenschap.
Veranderingen eind jaren '60
Eind jaren '60 traden grote veranderingen op in het Nederlandse onderwijsstelsel. De Mammoetwet werd van kracht. In deze periode hadden de broeders in Oudenbosch een lagere school, een lagere technische school (lts), een mavo, een havo en een atheneum onder hun hoede. Het internaat stond destijds ook open voor schipperskinderen, een type leerling waarvoor trouwens ook speciale kostscholen bestonden. En toen het nabijgelegen meisjesinternaat St. Anna werd opgeheven, mochten die meisjes voortaan aanschuiven in de lesbanken van Saint Louis. Deze breuk met het verleden moet voor zowel deze meisjes als de jongens toch even wennen zijn geweest.
Foto's
- Leerlingen Saint Louis, 1903. De leerling met kruisje boven zijn hoofd is Jacobus Bernardus Schueler (1891-1961) uit Barneveld. Later stuurde hij zijn dochter ook naar een kostschool, maar dan in Millingen aan Rijn (Sacre Coeur). Foto met dank aan Sietske Galama, kleindochter van J.B. Schueler.
- Studiezaal. Foto: Louis van Paridon, bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum
- Kleine cour. Foto: Louis van Paridon, bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum
- Hockey op het Albano-sportpark. Foto: Louis van Paridon, bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum
Bronnen
Jos Perry, Jongens op kostschool. Het dagelijks leven op katholieke jongensinternaten (A.W. Bruna Uitgevers BV: Utrecht 1991). Klik hier voor de digitale versie op de website Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).
Meer over Saint Louis
Naar de Internatenkaart
Reageren
Heb jij nog op kostschool gezeten bij de broeders in Oudenbosch? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's en ander oud materiaal dat een indruk geeft van het kostschoolleven. Stuur het naar info@bhic.nl, dan voegen wij het hier toe en aan onze collectie.
Hieronder vind je een greep uit de inzendingen:
Daniëlle van Kuijk stuurde onderstaande foto's uit de jaren dertig. Ze zijn afkomstig van haar vader, die destijds op het internaat Saint Louis zat.
Piet Romme stuurde deze foto's uit de jaren veertig:
Theo de Wit stuurde deze foto's uit de periode 1947-1952:
Willem Degens stuurde deze foto van klas 4 lagere school met Broeder Floribertus, jaren '50. Willem is op de foto de derde van rechts, op de tweede zittende rij van onderaf bezien.
Jan Kieboom stuurde deze foto uit 1954:
René Schuijbroek stuurde deze foto's uit de jaren '60:
Reactie toevoegen