Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De kerk van Leonardus en Gezellen in Tilburg

RK kerken

De neogotische kerk van Leonardus en Gezellen werd ingewijd in 1900 en lag aan de Koestraat. Het godshuis stond ook wel bekend als 'Besterdse Kerk' (naar de wijk Besterd) en als kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum. Leonardus was immers een van die heilig verklaarden. In 1975, nadat de kerk het al enkele jaren te verduren had gekregen door leegstand, volgde de sloop.

De kerk van de H.H. Leonardus en Gezellen
Ansichtkaart van de 'Besterdse Kerk' en pastorie, 1908. (Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 001466)


Op de foto hiernaast zien we een van de pastoors met wie de parochianen van de kerkgemeenschap Leonardus en Gezellen vroeger te maken hadden. De priester L.A. van Helvoirt was het vertrouwde gezicht in de parochie in de jaren vijftig en hij kreeg in zijn taken steun van maar liefst drie kapelaans: C. Wetzer, E.J.W. van den Heuvel en Th.E. van Lierop.

Helemaal onderaan op de foto zien we de pastoor die Van Helvoirt opvolgde, pastoor J.C.M. van der Hagen. Hij kreeg de parochie in 1962 onder zijn hoede.

Op de foto zien we Van der Hagen tijdens het vormsel, een van die bijzondere momenten in het leven van de nog jonge katholiek. In dit geval draaide het om een bevestiging en versterking van het geloofsleven. Je ontving op zo'n moment, via de bisschop (in dit geval de bisschop van Den Bosch Mgr. Bluyssen) of soms de pastoor, de kracht van de Heilige Geest.

Deel hieronder je herinneringen aan het leven in de parochie.

Pastoor Van Helvoirt
Pastoor L.A. van Helvoirt (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Van der Hagen
Pastoor J.C.M. van der Hagen tussen de 'vormelingen' (links naast Mgr. Bluyssen), 1962. (Foto: BHIC, collectie Bisdomarchief, id.nr. FCBA00330013)astoor


16

Reacties (16)

mj philippart zei op 3 april 2023 om 09:23 uur

Goedemorgen, ik ben benieuwd of er op enig moment ter ere van bevrijding?, regeerjubileum Wilhelmina? of zoveel-jarig-bestaan van de kerk een feest is geweest waarbij de parochianen verkleed in middeleeuwse kledij aan deelnamen. Ik heb nl. foto's van mijn opa en oma en hun buren, die naast de kerk staan. Ik schat zo in dat het in de jaren na de oorlog moet zijn geweest. Kun je hier meer over vertellen? Met vriendelijke groet,
mjphilippart@hotmail.nl

Norah zei op 3 april 2023 om 12:36 uur

Beste MJ,

Vanaf 12 mei 1951 was er een hele feestweek. De parochie bestond toen 50 jaar > gouden jubileum.

Zie: www.delpher.nl > kranten
In balk invoeren -feest besterdse week-. U ziet dan het nodige verschijnen, het was een hele happening!
Mvg.

Marie-Jose zei op 3 april 2023 om 12:55 uur

Bedankt Norah! Dat moet het geweest zijn.

Norah zei op 3 april 2023 om 19:53 uur

Graag gedaan, Marie-José!

Het moest natuurlijk zijn -feest besterdse kerk-. Maar het kwam evengoed door;)
Mvg.

Mj zei op 8 april 2023 om 15:44 uur

Hoi Norah, misschien dat jij me nog een keer kunt helpen. Mijn opa Frans Jacobs is zo lang hij in de hoefakkerstraat 44 woonde, en dat is 50 jaar geweest, lid van de harmonie geweest. Hij speelde bugel. Ik veronderstel bij harmonie Den Bedterd Sint Joseph. Weet jij waar ik hier informatie over kan vinden? Met vriendelijke groet en fijne paasdagen, Marie-Jose

Norah zei op 9 april 2023 om 11:51 uur

Hallo Marie-José,

Eveneens de beste wensen voor deze dagen, geen regen in ieder geval;)

Ik vind weinig specifieks terug over deze harmonie. Hij werd ook "Sjefke" genoemd naar Sint Joseph. Wat ik kan opmaken, is dat deze gesticht werd rond 1934 in Tilburg.

Wanneer je opnieuw zoekt via www.delpher.nl > kranten, en via de zoekbalk invult: besterdse harmonie, kom je diverse items hierover tegen.
Succes gewenst,
mvg., Norah

Mj zei op 9 april 2023 om 16:31 uur

Wederom dank voor je reactie

Norah zei op 9 april 2023 om 19:56 uur

Marie-José, wanneer je op zoek bent naar wetenswaardigheden omtrent de familie, kun je eens het Tilburgs archief proberen > www.regionaalarchieftilburg.nl
Maar vanzelfsprekend dit forum ook.
Mvg.

Mj zei op 9 april 2023 om 21:00 uur

Daar heb ik de 28e afgesproken. Zij konden me aan deze specifieke informatie niet helpen. Mvg

Leo Clijsen zei op 13 juni 2024 om 14:31 uur

Heeft iemand foto's van het interieur van de Besterdse kerk, waarop ook de glas-in-loodramen te zien zijn?

Marie-José Philippart zei op 16 juni 2024 om 12:52 uur

Ik heb trouwfoto’s van mijn ouders waar ramen opstaan. In zwart wit en sommige niet zo scherp.

Leo Clijsen zei op 16 juni 2024 om 16:47 uur

Allereerst dank voor je (snelle) reactie. Komt jouw familie uit de Lange Nieuwstraat? Er woonde een familie met die naam schuin tegenover ons, als ik het me goed herinner. Met één van de jongens heb ik op de lagere school gezeten, denk ik.

Als jij foto's hebt waarop de ramen zijn te zien dan zou ik die heel graag hebben. Voor een tentoonstelling over het werk van mijn vader, Piet Clijsen, glazenier, proberen we zicht te krijgen op de ramen in de afgebroken Besterdse kerk. Loodgieter Hoogenboom in de Besterdstraat heeft de ramen uit de kerk gehaald en verkocht. Inmiddels hebben we al verschillende panelen teruggevonden.

Dus, foto's, graag.

Hoe doen we dit op een veilige manier? Ik heb inmiddesl hulp gevraagd aan het BHIC, dus wacht nog even af, dan laat ik je weten hoe we dit gaan doen.

Bij voorbaat dank en mvg, Leo Clijsen.

Leo Clijsen zei op 18 juni 2024 om 16:13 uur

Hallo Marie-José,

Als alles goed is gegaan heb je inmiddels via BHIC mijn mail gehad. Als het bestand te groot is kun je We Transfer gebruiken.

Mvg, Leo Clijsen

Mjphilippart zei op 20 juni 2024 om 12:53 uur

Als alles goed gegaan is, Leo, heb je de foto’s via je mail ontvangen.

Leo Clijsen zei op 20 juni 2024 om 21:40 uur

Sorry voor mijn late reactie maar helaas kan ik door gezondheidsproblemen niet dagelijks gebruikmaken van mijn computer; ik heb ze inmiddels gezien en bedank je daarvoor.

Ik zie één foto die ik waarschijnlijk kan gebruiken om ramen te herkennen, heeft wel even tijd nodig. Daarnaast kan ik aan de foto met de communiebank erop zien dat de ramen, die weliswaar wazig zijn, wel de ramen van mijn vader zijn, want die zijn in dezelfde periode geplaatst.

Nogmaals, van harte bedankt en met vriendelijke groet, Leo Clijsen.

Leo Clijsen zei op 20 juni 2024 om 21:50 uur

Zijn er mensen die foto's hebben van het interieur van de Besterdse kerk, waarop de glas-in-loodramen van Piet Clijsen, glazenier, zijn te zien? Ramen stonden in het priesterkoor, zijbeuken, naast en boven de biechtstoel van pastoor van Helvoirt - rechterkant van de kerk vanaf binnenkomst in de kerk - en doopkapel (twee ramen van glas-in-beton).

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Leo Clijsen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.