Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Jozefkerk in Cuijk

RK kerken

Op Reliwiki, de site met informatie over alle kerken in Nederland, staat helemaal niets vermeld over de geschiedenis van de Jozefkerk in Cuijk. Toegegeven: het is een nieuwe kerk en misschien is het meest opmerkelijke van de geschiedenis van de parochie wel de periode voordat de kerk er stond.


Foto: Bisschop Bekkers wijdt de Jozefkerk, 1965 (foto: Fotostudio Jan Waarma, Collectie BHIC)

In 1961 groeide Cuijk als kool. De nieuwe wijken De Valuwe en Heeswijk-Ewinkel telden al bijna 1000 katholieken en het Bisdom vond dat er een parochie moest komen. Jan Smits werd benoemd tot bouwpastoor. In november 1961 begonnen de kerkdiensten... in de toenmalige jongens-ULO. Voor de pioniers in de Cuijkse nieuwbouwwijken was dat geen probleem, en nog steeds kijken zij er met plezier naar terug.

Pas in het voorjaar van 1964 werd begonnen aan de bouw van een kerk, naar een ontwerp van Bureau Taen en Nix uit Utrecht. Het gebouw werd toegewijd aan Sint-Jozef, de patroon van de gewone werkman. In juli 1965 wijdde bisschop Bekkers de kerk.

Pastoor Smits
25-jarig priesterfeest pastoor Chr. Smits van de H. Jozefkerk, 8 juni 1964. Links deken P. van den Acker. (Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC)
4

Reacties (4)

Els Hofman zei op 22 mei 2024 om 14:55 uur

Hallo, ik ben Els Hofman uit Weert, ben de zus van Marian van de Velden Hofman, Rozenobel 20 in Cuijk, wat ik ook probeer kan haar niet vinden. Hoop dat iemand mij kan helpen.

Norah zei op 22 mei 2024 om 17:21 uur

Dag Els,

Vreemde zaak. Ik weet niet hoe oud je zus is natuurlijk. Maar kan het soms zo zijn dat ze in een verzorgingsinstelling is opgenomen?
Probeer het anders ook eens bij de gemeente Cuijk of bij de politie.
Mvg.

Els Hofman. zei op 22 mei 2024 om 17:36 uur

Heb ik al geprobeerd, alle instanties,
Maak me zorgen om haar, haar man in in juli 2022 overleden, na de crematie waar ik dus geweest ben, is er af en toe telefonisch contact. Maar nu al een paar maanden niet, heb een serieus briefje van haar gekregen. Het bedrijf v.d.Velden Kespers is failliet verklaard op 25 Jan. 2023. Vind het zo erg. Maar waarom ik weet het niet. Ze was vroeger bij het koor in de Sint Josef parochie, daaromprobeer ikheb maat zo. Ben erg verdrietig hieromtrent zijn nog met zijn 2e over van ons gezin.

Norah zei op 22 mei 2024 om 20:16 uur

Beste Els,

Dit blijft moeilijk. Ik las dat de Sint Josef parochie niet meer bestaat, misschien weet men wel iets bij de Martinusparochie in Cuijk. Wanneer je op die naam googlet, dan zie je dat er diverse contactgroepen bestaan, plus telefoonnummers. Er moet toch iemand er wat vanaf weten?
Succes gewenst, mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.