Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

slechte herinneringen aan RK jongensweeshuis Tilburg ?

Naar ik heb begrepen waren er in alle jeugdinstellingen in de jaren 50/60 , dus vermoedelijk ook in het RK jongensweeshuis (Fraters) Tilburg misstanden. Een landelijke commissie heeft daar onderzoek naar gedaan en het rijk geadviseerd een schaderegeling te maken. Die regeling is er. Mannen die destijds (tussen 1945 en 2019) als jongen daar te maken hadden met (onder andere sexueel) bioven-matig geweld komen voor een schadevergoeding van het rijk in aanmerking. Als jij dat denkt te zijn en je wilt hulp bij het aanvragen van schadevergoeding ; dan biedt ik die (gratis) aan. Ik ben gepensioneerd jurist. Je kunt me dan een rechtstreeks e-mailtje sturen; paulvanriel@ziggo.nl

7

Reacties (7)

Henny Jansen zei op 29 augustus 2021 om 12:13 uur

Goede morgen beste Paul,
Ik heb zojuist uw berichtje gelezen. De data;23 januari 2021. Het is een zeer fijn bericht wat ik hier op de site lees. het staat op de site van wierook wijwater en worstenbrood. Ik ben zelf nu ook bezig met een groot verwerkingsproces omtrent mijn eigen trieste jeugd, Ik zal u morgen of een dezer dagen een uitgebreider bericht sturen als u dat wilt. Ik doe nu op eigen manier iets voor kinderen die als vluchteling hier zijn, in ons eigen Nederland. ik schrijf wel eens wat en ik heb mijn jeugdtrauma (zo kan je het wel noemen) uitgetekend.
In plaats van het goed op schrift brengen heb ik geprobeerd om mishandeling, zo ik heb ondervonden , in beeld om te zetten.
Ik hoop u niet te "vervelen" met mijn materie . Als dat zo mocht zijn bied ik u mijn ecuus aan. met vriendelijke groet/Henny Sterk.

paul zei op 2 september 2021 om 16:14 uur

Beste Henny,
Wat wil je ?

Als je wilt praten over je nare ervaringen dan adviseer ik; zoek lotgenoten. Dat ben ik niet. Ik ben van geboortejaar 1958en heb geen nare rk instellings-ervaring.

Als je een schadeclaim wilt indienen ; dan kan dat nog steeds. En; dat zou ook andere slachtoffers helpen want daarmee stapelen de bewijzen! Zie hier de link naar meer informatie daarover.... https://www.schadefonds.nl/slachtoffer/tijdelijke-regeling-slachtoffers…

Succes
Paul

Peter Snoeren zei op 21 augustus 2022 om 21:27 uur

Ik heb eind jaren 60 op het klein weeshuis s in Tilburg gezeten en kan mij niet heugen ooit door frater Otto of frater Jeremias misbruikt te zijn.

Mariët BruggemanBHIC zei op 22 augustus 2022 om 15:56 uur

Bedankt voor je reactie Peter, wat fijn om dit bericht zo te mogen lezen.

Henk heuverling zei op 17 oktober 2022 om 10:51 uur

Ook Ik heb wisselend op het kleine weeshuis gezeten: vanaf febr 52 tot april 53 en van febr 55 tot okt 56 en van febr 58 tot Jan 59. Vanaf 59 tot okt 61 in het grote weeshuis in de gasthuisstraat. En ook ik heb geen enkele herinnering seksueel misbruikt te zijn door de fraters . Er waren in het grote weeshuis wel losse seksuele contacten tussen de jongens onderling . frater Otto. was overigens niet zo’n aardige man hij kon met z’n ‘ Spaans rietje’ je een flink pak slaag geven op je blote kont .

Henk heuverling zei op 17 oktober 2022 om 10:57 uur

Overigens is er in die periode in het grote weeshuis wel een politieonderzoek geweest. Het waarom en resultaat daarvan is mij niet bekend

Leon hoepelman zei op 8 juni 2023 om 17:44 uur

00k ik heb er gezeten van 1951 tot 1956.en regelmatig insest moeten tolleren.ben er sinds laatste half jaar in behandeling met psycholoog en psicheator in Tilburg Elisabeth ziekenhuis.en gebruik daar nog medicijnen voor.antideprecina enz

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.