Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel

Internaten

Beekvliet in Sint-Michielsgestel, in 1972 gesloten, was het kleinseminarie van het bisdom Den Bosch. Op zo'n rooms-katholiek gymnasium zaten jongens van 12 tot 18 jaar met een priesterroeping. Deze vooropleiding tot priester verliep in de regel intern; na de lagere school verruilden de jongens hun ouderlijk huis voor de gesloten mannencultuur van het kleinseminarie.

Seminaristen in de studiezaal 'Kleine Figuur', vermoedelijk in de jaren dertig. Door de ruiten achterin de zaal zien we de bibliotheek van de Kleine Figuur. (Bron: collectie BHIC, nr. FOTOSM.3011)


Hoe het was om te verblijven op Beekvliet is ruimschoots op foto vastgelegd. De priesterstudenten kwamen terecht op een imposant landgoed met een oprijlaan tot vlak aan de deur van het statige complex. In de tuin waar zij konden ontspannen, stonden exotische bomen en was een vijver. Op de grote binnenplaats, de zogeheten 'cour', kon je een potje voetballen.

Eenmaal binnen kwam je terecht in een afgeschermde wereld waar alles in het teken stond van een strakke hiërarchie en het ritme van de religieuze kalender. Op de slaapzaal hadden de leerlingen wel een eigen chambrette met stromend water, wat een beetje privacy bood, maar het seminarieleven stond bovenal in het teken van de groep. De Duitse Bouw van het seminarie was van 1945 tot in 1972 de verblijfplaats van de hoogste twee klassen.

Seminaristen en een docent op de kleine cour (klas 1), vermoedelijk vóór 1940 (bron: collectie BHIC, nr. FOTOSM.3010)


Je kreeg Nederlands, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde en wiskunde, maar natuurlijk ook bijbellessen, godsdienst, Grieks en Latijn. Aan die laatste twee talen werd extra aandacht besteed. Het Latijn, de taal van de katholieke kerk, moest je als aankomend priester kunnen dromen. Daarnaast kende Beekvliet, zoals wel meer internaten, een rijke toneeltraditie. Het 'Beekvliets Orkest' stond onder de bezielende leiding van de priester en latere pastoor Floris van de Put.

In zes jaar tijd werd je klaargestoomd voor het eigenlijk begin van de priesterstudie op het grootseminarie Haaren. Daar zou je stapsgewijs worden ingewijd in de wereld van de rooms-katholieke geestelijkheid, met lessen filosofie en theologie. Daar wachtte je uiteindelijk het ritueel van de tonsuur, de kruinschering. Na twee jaar grootseminarie ging je bovendien gekleed in een soutane, de priestertoga. Maar zo ver zal het voor veel leerlingen niet zijn gekomen. In de praktijk haakten de meeste priesterstudenten na het kleinseminarie af.

Gezonde geest in een gezond lichaam: gymnastiek op de binnenplaats, 1930 (bron: collectie BHIC, nr. 1910-001239)


De docenten (‘professoren’ genoemd) en het overige seminariepersoneel stond onder de leiding van de regent. In de jaren zestig waren dat de priesters Jan van Laarhoven (1959-1964) en A. Ooms (1964-1969). Iemand die je als leerling waarschijnlijk vaker tegenkwam was de portier. Lange tijd was dat Frans van Lankvelt. Er zijn nog foto’s van zijn vijftig- en zestigjarig jubileumfeest. Op sommige zien we hoe de seminaristen hem toezingen. De dirigent was de muziekleraar Thieu Lax.

Luchtfoto van het seminarie, 1950 (bron: collectie BHIC, nr. FOTOSM.1286)


In de jaren zestig en zeventig ontwikkelde Beekvliet zich tot een regulier gymnasium. Deze ontwikkeling viel samen met een daling van het aantal roepingen tot het priesterambt en dus aanmeldingen voor het seminarie. In 1958 telde de school nog 402 leerlingen, een hoogtepunt, maar in 1965 was dat aantal teruggezakt tot 324 en in 1969 tot 251. En ook daarna bleef het aantal aanmeldingen dalen, tot op het punt dat het internaat de deuren moest sluiten. Dat gebeurde in 1972.

Wat op Beekvliet uiteindelijk overbleef waren externe leerlingen uit de omgeving. En ook meisjes kregen toegang tot Gymnasium Beekvliet. De school bestaat nog steeds.

Bronnen

  • Cees ter Stege (red.), Beekvliet. 200 jaar buitengewoon. Twee eeuwen geschiedenis van Kleinseminarie en Gymnasium Beekvliet in interviews, afbeeldingen, portretten, krantenknipsels en historische bronnen (Stichting Beekvliet 200: Sint-Michielsgestel 2015).
  • W.H.Th. Knippenberg, 150 jaar Klein Seminarie van het bisdom 's-Hertogenbosch 1815-1965 (Sint-Michielsgestel 1965).

Reageren

Heb jij nog op kostschool gezeten in Sint-Michielsgestel? Reageer dan hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan! Ook foto's zijn welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe en aan onze fotocollectie.

Bekijk ook

Meer over Beekvliet

Internatenkaart

67

Reacties (67)

Jan Lurinks zei op 17 april 2019 om 15:58 uur

Aanvulling op tekst:
Je kreeg op Beekvliet- zeker na 1945- de lessen ,die ook op een normaal gymnasium gegeven werden.Geen extra nadruk op bijbellessen of godsdienst, wel op latijn en grieks.

Priesterstudenten van Klein-Seminarie Beekvliet hebben nooit een soutane gedragen. Dit kledingstuk was voorbehouden aan de studenten van het Groot-Seminarie (Haaren), en dit pas na 2 jaar Filosofiestudie.

Meisjes hadden geen aparte afdeling.
De Duitse Bouw was vanaf 1945 tot 1972 de verblijfplaats van de 2 hoogste klassen en vanaf 1972, na sluiting van het internaat, werd dit het gymnasiumgebouw,waar alle lessen werden gegeven tot 1978, toen het nieuwe gymnasiumgebouw werd opgeleverd.

Onderschrift foto's:
Tekenles?
Deze foto is genomen voor 1940 op de Kleine Cour (Klas 1).
Tekenlessen werden pas vanaf 1950 gegeven op Beekvliet.

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 april 2019 om 21:03 uur

Bedankt voor je reactie Jan, we gaan er zo gauw mogelijk naar kijken en onze tekst ermee aanvullen. Ik neem aan dat je uit eigen ervaring spreekt? Kun je je nog meer herinneren van jouw tijd daar?

Wim Tibosch zei op 10 mei 2019 om 19:58 uur

Op de foto van de studiezaal herken ik mijzelf alsmede enkele klasgenoten w.o. Henk van Wezel, Lambert Poels, Pieter de Mol en Wil Barten.
De foto is m.i. van de 4e klas (1966)

Marilou NillesenBHIC zei op 13 mei 2019 om 15:05 uur

Wat leuk, Wim! In welke rij kunnen we je terugvinden? Herinner je je trouwens dat de foto werd gemaakt? En welke herinneringen heb je aan die periode?

Wim Tibosch zei op 13 mei 2019 om 19:20 uur

In de meest linker rij ben ik de voorlaatste. Voor mij zit Henk van Wezel (uit Drunen). Staand linksachter Pieter Mol en staand 3e van links is Wil Barten (uit Boxtel, denk ik).

Marilou NillesenBHIC zei op 28 mei 2019 om 09:13 uur

Wie van onze Beekvlieters helpt ons verder? Wie kent deze tekst nog helemaal? Het lied werd sowieso in de jaren zestig gezongen en was specifiek voor de seminaristen van Beekvliet geschreven en gecomponeerd:

Maria die ons allen kent
Wij hebben ons tot u gewend
Op deze blijde morgen.
Wij scharen ons rondom uw troon,
Laat ons de dienaars van uw zoon

Wie zingt verder? We hebben voldoende aan de tekst ;)

Jan Jaap Zwitser zei op 7 juni 2019 om 20:34 uur

Ik ben het lied tegengekomen tijdens mijn onderzoek naar het oeuvre van Floris van der Putt. Het lied is geschreven door Floris van der Putt (muziek) en Christ. Smulders (tekst) en luidt als volgt:
1. Maria, die ons allen kent,
wij hebben ons tot U gewend
op dezen blijen morgen.
Gij ziet ons hier rondom uw troon;
vraag ons den zegen van uw Zoon,
Gij, Moeder van de zorgen.
2. Wij brengen U de dankbaarheid
van hen, die U zijn toegewijd
en daar de vrucht voor kregen.
Zo dikwijls hebt Gij ons verhoord.
Gij waart een altijd open poort,
waarbinnen stormen zwegen.
3. Gij, die ons hier al jaren wacht,
geef ons ook nu weer nieuwe kracht
om rijker voort te leven.
Maak ons eens priesters van Gods Kerk.
opdat wij later in ons werk
U liefde mogen geven.

Jan Jaap Zwitser zei op 8 juni 2019 om 08:33 uur

Herstel de naam van de tekstdichter is Smeulders.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 juni 2019 om 08:44 uur

@Jan Jaap: hartelijk bedankt! Het bleek voor ons uitermate lastig meer over dit lied te vinden maar gelukkig help je ons uit de brand. Veel dank, de vragenstellers zijn je hiervoor zeer erkentelijk.

Ton Vugts zei op 15 juni 2019 om 00:42 uur

en Smeulders gaf les in Nederlands

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 juni 2019 om 10:08 uur

Nog bedankt voor die aanvulling, Ton!

Frans Hendriks zei op 20 juni 2019 om 21:29 uur

Even over de namen: Chrisje Smeulders was de geestelijk directeur zoals dat toen genoemd werd (opvolger van Jan Bluyssen) en Norbert Smulders was leraar Nederlands ( de nog enige in leven zijnde priester-leraar van Beekvliet! (in de 90 inmiddels...…)

Jan Jaap Zwitser zei op 21 juni 2019 om 12:05 uur

Dat klopt! Floris van der Putt was muziekleraar op Beekvliet tussen 1940 en 1954/55, het jaar waarin hij rector cantus werd van de Bossche Schola Cantorum. In de jaren veertig heeft Floris ook les gegeven aan Maurice Pirenne, op zijn beurt de opvolger van Floris als rector cantus in de Sint-Jan.

Anja Verbraak zei op 21 juli 2019 om 14:14 uur

Ik ben op zoek naar Christ Smeulders.
Hij heeft ons, Peter en Anja, op 24 juli 1970 getrouwd in de kapel van Beekvliet

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 juli 2019 om 08:29 uur

@Anja: welkom op de site en bedankt voor je vraag! Zou het om deze "Christ(ianus) Smeulders" kunnen gaan? https://www.online-familieberichten.nl/pers/720378/Christianus-Jacobus-… Gezien de leeftijd zou het kunnen... Dat zou dan wel jammer zijn in verband je zoektocht natuurlijk. Ik zoek voor de zekerheid nog even verder.

Geraldine zei op 22 juli 2019 om 09:58 uur

@Thijs: van de persoon waarvan U een familiebericht geeft, bestaat een overlijdensbericht bij mensenlinq.nl. Het lijkt niet de persoon van Beekvliet.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 juli 2019 om 10:01 uur

Dankjewel Geraldine, dan kunnen we die in ieder geval al doorstrepen. Hij blijkt nog niet zo gemakkelijk te vinden, maar we geven nog niet op : )

Jan Lurinks zei op 22 juli 2019 om 15:28 uur

Christ Smulders is helaas 4 december 2007 overleden te Rosmalen.
Het gedachtenisprentje kan ik eventueel mailen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 juli 2019 om 08:18 uur

@Jan: jammer helaas. Wel heel fijn dat je dit hebt uitgezocht en bedankt voor je aanbod. Als Anja het prentje wil zien, dan kan ik achter de schermen jullie met elkaar in contact brengen, als jullie dat fijn vinden.

Chantal zei op 29 juli 2019 om 00:01 uur

@Thijs - Veel dank voor dit artikel! Ik heb een klein vraagje: Er werden geen priesters gewijd in St. Michielsgestel toch? Dat gebeurde in Haaren?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 juli 2019 om 07:57 uur

@Chantal: dank voor je bericht! En je hebt gelijk, de priesterwijdingen vonden plaats aan de grootseminaries (samen met alle andere lagere en hogere wijdingen - ostiarius, lector, exorcist, acoliet, subdiaken, diaken). In dit geval inderdaad Grootseminarie Haaren, waarover we trouwens nog dit artikel hebben: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-groot-seminarie

Jan Jaap Zwitser zei op 29 juli 2019 om 10:21 uur

Dag Thijs, priesterwijdingen vonden in de kathedraal (i.c. de Sint-Jan) plaats, alleen in 1940 werd de kapel van Grootseminarie Haaren eenmalig gebruikt voor de priesterwijding.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 juli 2019 om 11:11 uur

Ach ja natuurlijk, dankjewel Jan voor de correctie. De wijding zelf in de kerk, de opleiding aan het grootseminarie.Inderdaad belangrijk om die twee wel even te scheiden! : ) Waarom werd in 1940 trouwens eenmalig voor de kapel van Haaren gekozen?

Jan Lurinks zei op 29 juli 2019 om 20:51 uur

Begin mei 1940 begon op het Gr-Seminarie een 10-daagse retraite voor degenen, die priester gewijd zouden worden.
10 mei valt het duitse leger Nederland binnen.Alle seminaristen worden naar huis gestuurd, behalve de klas die priester gewijd zou worden, zij blijven op het seminarie in de hoop dat hun wijding toch door zou gaan.
17 mei kan Mgr. Diepen, Bisschop van 's-Hertogenbosch, naar Haaren komen en en doet de priesterwijding de volgende dag 18 mei in de kapel van het Gr-Seminarie.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 juli 2019 om 09:22 uur

Oké, vandaar dus. Helemaal duidelijk Jan en fijn dat je e.e.a. wilde toelichten.

Chantal van de Sande zei op 30 juli 2019 om 17:35 uur

Heel veel dank, Thijs en Jan! Dat is inderdaad heel duidelijk en precies wat ik moest weten! Thijs, ik weet dat een tijd geleden de archieven van het Bisdom Den Bosch zijn overgebracht naar het BHIC - weet u misschien of de priester inwijdings lijst van Haaren in te zien is nu? Misschien online!?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 juli 2019 om 14:12 uur

Hoi Chantal, inderdaad zijn er delen van het Bossche bisdomarchief in bewaring gegeven aan het BHIC, maar helaas dan weer niet degene die jij nodig hebt... namelijk archieven die niet door het bisdom zelf zijn gevormd. Denk aan archieven van kloosters, parochies, collecties en particulieren zonder directe band met het bisdom. De eigen archieven behoudt het bisdom nog zelf. Voor inwijdingslijsten moet ik je daarom doorverwijzen naar het bisdomarchief: Parade 11 5211KL 's-Hertogenbosch, tel.nr. 073-5232020, e-mail: info@bisdomdenbosch.nl, website: http://bisdomdenbosch.nl/Bisdom/Paginas/Bisdomarchief.aspx.
Wat je wel bij ons kunt inzien zijn de jaargangen van de Sint-Jansklokken, het Bossche bisdomblad: http://www.bhic.nl/onderzoeken/boeken?mivast=235&miadt=235&mizig=82&miv… Ik meen dat ook daarin info te vinden is over priesterwijdingen.
Het spijt me dat ik geen beter bericht heb, maar wens je wel heel veel succes met je onderzoek!

Jan Lurinks zei op 31 juli 2019 om 15:50 uur

Ik heb, indien nodig, nog een naamlijst van de R.K. Geestelijkheid van het Bisdom van 's-Hertogenbosch uit 1964, waarin alle priesters staan vermeld vanaf wijdingsjaar 1898 t/m wijdingsjaar 1963.

Chantal zei op 1 augustus 2019 om 23:28 uur

Thijs en Jan - veel dank voor de hulp! Ik ben helaas naar priesters aan het zoeken van voor die tijd (1848/1849). Maar ik weet dat ze in Haaren hebben gestudeerd en ook dat ze zijn ingewijd dus in principe is mijn wens om hun namen op die lijst te zien niet nodig maar het zou leuk zijn geweest. Zo gaat dat met research! :)

Jan Lurinks zei op 2 augustus 2019 om 17:05 uur

Het enige wat ik nog kan aanbieden is een artikel uit de "Domklok", opinieblad van het theologicum in Haaren, verschenen in 1964 bij de viering van 125 jaar
gr.-Seminarie. "125 Jaar seminaristen in cijfers", vanaf de periode 1839.

Chantal zei op 3 augustus 2019 om 01:29 uur

Dankjewel Jan, maar ik geloof dat ik de eerste drie pagina's van dat artikel heb, de text die voornamelijk over de begin tijd van Haaren gaat. Weten jullie misschien hoe het nu gaat met het gebouw? De laatste keer dat ik het zag woonden er nog een paar mensen in flats maar de toekomst was onzeker toen, geloof ik.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 augustus 2019 om 08:30 uur

@Chantal: in dit artikel https://www.bd.nl/meierij/gedenkplaats-haaren-gaat-weer-open~a4e6c5d7b/ (Brabants Dagblad, maart 2019) lees ik o.a. dat er plannen waren om op het landgoed een hotel, zorgwoningen en ‘andere voorzieningen’ te vestigen. Maar de gemeente had daar op dat moment nog geen toestemming voor gegeven. Wel was er een projectontwikkelaar in beeld. In de tussentijd zouden er arbeidsmigranten worden ondergebracht. Maar dit artikel is toch alweer wat maanden oud. Mocht ik nog recentere info vinden dan plaats ik die gelijk hier

Jef van Veldhoven zei op 5 augustus 2019 om 14:47 uur

Dit is geen Neekvliet maar Haaren !

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 augustus 2019 om 08:23 uur

@Jef: bedankt voor je bericht en je hebt helemaal gelijk, we nemen hier even een zijstap naar Haaren. Ik heb die link naar het artikel geplaatst omdat Chantal wil weten wat het laatste nieuws is over een eventuele herbestemming van het voormalige grootseminarie.

J. v. Alphen zei op 10 augustus 2020 om 11:30 uur

Uit mijn Beekvliet-tijd herinner ik me dat onze chambrettes geen stromend water hadden, maar dat er op de slaapzaal wel 2 plaatsen waren met een wasgelegenheid (wastafels).
Douchen deed je 1x per week (volgens rooster) in de douchecabines van de douchezaal.
De vuile was (privé: kleren e.d.) stuurde je per koffer met de vrachtvervoerder naar huis en kwam dan later weer schoon terug (met evt. lekkere extra's die de ouders toevoegden).

jo Voet zei op 22 augustus 2020 om 19:33 uur

Eén van de vele dingen die ik me nog herinner waren de zware voetstappen van Hendrik die 's morgens in alle vroegte met een bel ons wakker maakte. Hierbij golfden de gordijntjes van der chambrettes op en neer. Je hoorden hem al van zeer ver aankomen. Volgens mij had hij er een sardonisch genoegen in om alle slapende studenten waker te maken. Het is nog nooit iemand gelukt om zich in Beekvliet te verslapen. Privacy had je nagenoeg niet. Na jezelf gewassen te hebben bij de centrale wasbakken snel naar de kapel om te bidden. En dan het vaste ritueel van studeren, lessen en (eten)pauzes. Een zeer strikte dagindeling. Er is nog veel te verhalen.

Mick van Gerwen zei op 24 augustus 2020 om 10:32 uur

Hallo Jo en J. van Alphen,

Bedankt voor jullie reacties. Rond welke periode zaten jullie in Beekvliet?

Wim Tibosch zei op 25 augustus 2020 om 10:45 uur

Behalve de strikte dagindeling (zie Jo Voet, 22/8-2020) was er ook volop gelegenheid om te sporten: er waren meerdere sportvelden, die goed werden onderhouden: er was ruimte voor voetbal, hockey en atletiek. Nu, ruim 50 jaar later, sport ik nog steeds met heel veel plezier.

JJ zei op 26 augustus 2020 om 12:52 uur

Informatie over twee bekende leerlingen/leraren van Beekvliet, Floris van der Putt en Maurice Pirenne, en zeker ook over de periode dat ze op dit kleinseminarie zaten, is te vinden in de biografieën over deze muzikale priesters. Die van Maurice Pirenne is vorig jaar verschenen bij de Stichting Maurice Pirenne.

Jan jansen zei op 5 november 2020 om 13:36 uur

Kan iemand mij vertellen of er een leerlingenregister online beschikbaar is mn. De periode 1930-1940 van Beekvliet?

Gr. Jan Jansen

Mick van Gerwen zei op 5 november 2020 om 13:45 uur

Beste Jan, De leerlingenregisters zijn volgens mij niet gedigitaliseerd of online te bekijken, maar ze liggen waarschijnlijk in het archief van het Katholiek Documentatiecentrum. Via de link hieronder kun je een pdf vinden van het overzicht van wat daar ligt over Beekvliet.
https://www.ru.nl/kdc/bladeren/archieven-thema/subpagina-archieven-them…

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 december 2020 om 11:29 uur

@Jan: de Reünistenvereniging Beekvliet laat het volgende weten:

"In het archief van het bisdom staan 5 banden met Memoriale Alumnorum Seminarii Buscod. Van de laatste 3 (periode 1915 - 1936, 1936 - 1954 en 1954 - 1972 hebben we foto's gemaakt voor we ze naar het Bisschoppelijk Archief stuurden. De periode 1930 - 1940 is terug te vinden in de delen 3 en 4. Als je de vraag kunt specificeren kan ik je waarschijnlijk op weg helpen."

Ik zal jullie daarom achter de schermen met elkaar in contact brengen. Succes met je zoektocht!

Ad de Beer zei op 2 december 2021 om 09:51 uur

Nu de laatste hoofdstukken van mijn leven aangebroken zijn ben ik begonnen met het schrijven van mijn herinneringen in mijn blog. Therapeutisch werk om de puzzel compleet te maken. Een van de puzzelstukjes is Beekvliet. In de research kwam ik op deze website en dat helpt bij het ophalen van de herinneringen.
Omdat God tegen de pastoor had gezegd dat ik geroepen was en ik dat zelf niet had gehoord, kwam ik in 1974 als onschuldig en gelovig manneke op Beekvliet. Ik verloor er mijn onschuld en voor een deel mijn geloof.
De komende dagen of weken zal dit hoofdstuk op mijn blog verschijnen, waarbij ik zowel de mooie als de minder mooie dingen zal beschrijven.
De tijd dat ik op Beekvliet was, was eigenlijk het begin van het einde.Van het besloten internaat totdat de eerste "externen" waaronder Paula en Marian, kwamen. Meiden die voor veel jongens het celibaat minder aantrekkelijk maakten.
Van alle jongens die met mij startten is er één priester gewijd en die is later uitgetreden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 december 2021 om 12:01 uur

Hallo Ad, bedankt voor deze update. Dat is een flinke onderneming waaraan je begonnen bent. Bijzonder om zo je eigen verleden in te duiken! Je zou hier nog een link kunnen plaatsen naar je blog. Heel benieuwd.

Wim Tibosch zei op 6 december 2021 om 14:28 uur

Ik ben benieuwd naar de blog van Ad.
Ik hoop, dat hij hier een link naar zijn blog gaat plaatsen.
Ik ben zelf een Beekvlieter van ex. 1969.

Jo Voet zei op 6 december 2021 om 21:12 uur

Volgens mij hadden vele priesters een bijnaam. Wie kent deze nog? "Bloedje" is er een van Ik weet niet waar deze bijnaam vandaan kwam. Andere bijnamen ben ik vergeten. (Jo Voet 1965-1969).

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 december 2021 om 09:45 uur

Dank voor je reactie, Jo. Zo zijn er vast nog veel meer bijnamen te noemen. Welke priester had eigenlijk die bijnaam "Bloedje"? Was het een van de docenten en welk vak gaf hij dan?

Wim Tibosch (ex.1969) zei op 14 december 2021 om 18:54 uur

"Bloedje" was de bijnaam voor de eerwaarde heer Smeulders.
Er was ook nog een eerwaarde heer Smulders, die "Chrisje" werd genoemd.
Geschiedenisleraar Roelofs werd "Bram Brul" genoemd.
De eerwaarde heer Bernard Dieden werd "d'n Beer" genoemd.
Daarnaast hadden we nog een eerwaarde heer, die meestal als surveillant optrad en die "d'n Mik" werd genoemd.
Onze geliefde leraar Nederlands, Harry Kapteijns werd "Kappi" genoemd.
Ook de eerwaarde heren Bogers, Verra en Van Miert hadden bijnamen, maar die ben ik nu kwijt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 december 2021 om 19:17 uur

Bedankt Wim, voor het antwoord én al deze aanvullingen! Prachtig en voor de oud-leerlingen vast iets dat ze nog herinneren : )

J. v. Alphen zei op 30 december 2021 om 14:39 uur

Tijdens mijn seminarietijd (1960-1964) was - in mijn herinnering - de eerw. hr. Bernard Dieden docent Duits. Hij reed in een BMW (een kleiner model) en beweerde dat in Duitsland de veeartsen een BMW reden en de boeren een Mercedes. We moesten zijn auto dus niet onderschatten!
'D'n Mik' moet de eerw. heer Stevens geweest zijn, surveillant op de Kleine Cour (1e klas). Surveillant op de Grote Cour (2e , 3e en 4e klas) was de eerw. heer v. Eindhoven - 'D'n Neus' genoemd.
Harry Kapteijns, seculier en docent Nederlands, kon uitgebreid vertellen over zijn Citroën Deux Chevaux en de mogelijkheden daarvan tijdens ritten door de natuur in het veld en in het bos. Ook deed hij eind november 1962 in de klas uitgebreid verslag (gedurende een gehéél lesuur) van de TV-uitzending van Open het Dorp.
De eerw. heer van Miert, 'd'n buik' genoemd, doceerde wiskunde, kwam altijd het leslokaal binnen met onder de arm een houten maatlaat en twee driehoeken. Tussen zijn tanden een sigaar en zijn toog (toga, soutane) meestal helemaal onder het bordkrijt. {de leerlingen bleven in het lokaal en de docenten wisselden van lokaal). Tijdens de lunchpauze maakte hij met enkele docenten vaak een klein ommetje langs de grote studiezaal (aula), waarbij hij altijd in het midden liep.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 januari 2022 om 11:39 uur

Bedankt J. van Alphen voor je reactie. (Volgens mij hadden wij al eerder contact, o.a. over een boek over internaat St. Gerardus Majella in Dongen?) Mooie schets van het docentencorps!

Jan van Laarhoven zei op 1 oktober 2022 om 18:12 uur

Snel enkele opmerkingen bij de bijnamen n.a.v.vorige reactie en de reactie van mijn jaargenoot Wim Tibosch. Smulders had de bijnaam 'bloedje'. Smulders werd 'Chrisje' genoemd, wat paste bij zijn kleine postuur. 'De Mik' was Bakkers (ik dacht voornaam Frans), een voor de hand liggende combinatie. Van Eindhoven was de prefect, zeg maar hoofd van de surveillanten, en werd 'De Fien' genoemd. Vrijwel zeker is dat een verwijzing naar een lied dat gezongen werd tijdens de completen waarvan één regel luidt: 'noctem quietam et FINEM PERFECTUM concedat nobis dominus omnipotens'. Piet Verra had als bijnaam 'den Bult', vraag me niet waarom. Hij was de toentertijd misschien wel beste - didactisch gesproken - leraar Latijn van Beekvliet maar had nooit klassieke talen gestuurd, mocht daarom geen eindexamenleerlingen opleiden en van zijn expertise kon daarom na klas vier (syntaxis) geen gebruik meer worden gemaakt. Ik herinner me zijn omschrijving van de italic gedrukte tekst van de 'oratio obliqua' in Latijnse tekstboeken als 'schuine praat'. Verder was hij een groot kenner van de voetbalwereld, het enige onderwerp waarvoor hij tijdens de les nog wel eens uit zijn rol wilde vallen. Bogers werd 'den Hein' genoemd (Hein was zijn voornaam) hij werd na zijn tijd op Beekvliet als docent Frans een zeer geliefde studentenpastor in Nijmegen. Hij had een kamer aan de zuidkant van het hoofdgebouw en ik herinner me dat hij zomers zich vaak bij het open raam stond te scheren, in zijn hemd en vrolijk zwaaiend; dat maakte hem uitermate menselijk en gewoon en zo was hij ook. De genoemde bijnaam 'De Neus' kan ik me vaag herinneren, maar ik weet niet wie daarmee werd aangeduid.

Wim Tibosch zei op 2 oktober 2022 om 23:20 uur

Jan van Laarhoven, bedankt voor jouw aanvulling gisteren...!!!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 11:35 uur

Jan van Laarhoven stuurde ons deze klassenfoto’s, waarvoor dank!Beekvliet, klassenfoto uit 1962:
Beekvliet, klassenfoto uit 1963:

Plattegrond van Boslust
Beekvliet, eindexamenfoto uit 1969:

Toelichting Jan:
‘Ik stuurde drie klassenfoto’s, waarvan twee foto’s van de eerste jaren, de kleine figuur, de jaren 1962-1963 en 1963-1964. Ik heb als leerling beide jaren meegemaakt omdat ik de eerste klas twee maal deed. Ze passen in het rijtje van foto’s van de eerste klas waarvan jullie er al wat meer op de site hebben staan. Volgens mij werden ze ieder jaar gemaakt van de beginnende leerlingen, altijd op de ‘Kleine Cour’ waar de doelpalen op de muur waren geschilderd. Dat waren overigens niet alle leerlingen die zo’n eerste jaar begonnen. Volgens mij hadden we in de eerste klas in die tijd steeds rond de honderd jongens die aan Beeklvliet begonnen. Men maakte dan vier klassen die de naam kregen van Kleine Figuur A, B, C en D. Die andere klassenfoto’s zullen ongetwijfeld ook nog ergens zijn, maar ik heb ze niet. De laatste foto is de eindexamenfoto. Daarop zie je een kleine veertig leerlingen, zeg maar wat overbleef van de lichting 1963-1964, maar helemaal juist is die bewering eigenlijk niet omdat deze jaargang in 1965 werd aangevuld met leerlingen van het toen opgeheven seminarie van de Witte Paters in Sterksel en een jaar later met externe leerlingen, onder wie ook één meisje. Volgens mijn herinnering haalde ongeveer één op de vier jongens die aan de seminarieopleiding begonnen de eindstreep. In mijn herinnering waren twee of drie jongens op de Eindexemnfoto’s afkomstig van Sterksel (van Kees Borremans en Chris de Mol weet ik dat zeker); externe leerling van Henk Sporen, Theo (de?) Bakker, Joël Cahen, Agnes Persijn. Overigens ook wel interessant: enkele jongens die ooit als interne student begonnen waren, zouden na 1966 extern kunnen worden. Van die overstapmogelijkheid werd vrijwel geen gebruik gemaakt. Blijkbaar wogen de sociale voordelen als interne leerling op tegen die van een externe leerling. Daarom werd van die mogelijkheid weinig gebruik gemaakt, tenzij men in feite zo dichtbij woonde dat je met tien minuten thuis was. Ik herinner me dat iemand uit Den Dungen die stap zette.’

Meggy Smeulders zei op 18 januari 2023 om 21:17 uur

Ter rectificatie :
De bijnaam Chrisje hoort bij Christ Smeulders.
Bloedje bij Smulders.
Ik herinner mij het huwelijk van Peter en Anja Verbraak in de kapel van Beekvliet nog goed op 24 juli 1970.
Ik heb Christ eind jaren 60 leren kennen.
Ik heb nog foto’s in mijn bezit van de tijd dat Christ geestelijk directeur was op Beekvliet denk ik.
Christ en ik zijn getrouwd op 17 december 1971 in Sint Michielsgestel.
Christ is inderdaad op 4 December 2007 overleden in Rosmalen.
Is er behoefte aan meer informatie dan ben ik daartoe natuurlijk bereid.

Jo Voet zei op 20 januari 2023 om 01:20 uur

Enkele herrinneringen wil ik, na zoveel jaren nog delen.
Ik herriner me nog dat ik voor 15 gulden de oude fiets van Piet Bult gekocht heb. Die fiets kreeg natuurlijk de naam:de fiets van Piet Bult. Deze naam werd eer aangedaan omdat er in de band van het voorwiel een bult zat. Zo hobbelde ik een keer vanuit 'Gestel: naar mijn woon plaats Reek (ca 30 km enke reis) en terug op mijn rodeo fiets.
Een andere herrinnering was dat ik de vogeltjeskooi met o. a. Zebra vinken verzorgde. Ook heb ik een tijdlang branden geplakt voor medestudenten. Ze moesten daarvoor een gering bedrag betalen. Het geld ging in een kistje dat diverse keren werd open gebroken. De dader is, zeer waarschijnlijk geen priester geworden, want die doen zoiets niet.
Tot slot nog: ik was slecht in wiskunde. Zelfs zo erg dat de wiskundeleraar (ik weet zijn naam niet meer maar hij rookte altijd dikke sigaren waarop hij sabbelde). Op een keer tijdens de les vroeg hij:wie heeft er nog vragen, behalve Jo Voet?. De lach die hij liet vergellen door de in zijn ogen fantastische grap vergeet ik nooit meer. Ik heb er gelukkig geen trauma aan over gehouden.

Anja Verbraak zei op 20 januari 2023 om 08:35 uur

Is het mogelijk dat ik een (mail) adres /telefoonnummer van Meggie Smeulders zou kunnen krijgen?

Meggy zei op 20 januari 2023 om 10:05 uur

Dat mag worden doorgegeven aan Anja!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 januari 2023 om 11:04 uur

Gaan we regelen! Ik zal jullie achter de schermen met elkaar in contact brengen.

Francis van der Linden zei op 28 februari 2023 om 14:32 uur

Hallo,
Mijn vader, Nicolaas Franciscus Jozef (geboren op 12 December 1923 te Gemert, overleden in 1999), is een intern leerling geweest van Seminarie "Beekvliet"; blijkens een gemeentelijke registratie.
Hij was daar geregistreerd van 25 April 1934 tot 6 Augustus 1936.
Ik vraag me af of hij mogelijk voorkomt in de archieven van het seminarie.
Mijn vraag: Bestaan deze archieven nog en, zo ja, waar kan ik ze vinden?
Alvast dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet.

Francis van der Linden zei op 28 februari 2023 om 14:34 uur

Mijn vader, Nicolaas Franciscus Jozef van der Linden.
Sorry, was vergeten zijn achternaam te melden.

Norah zei op 28 februari 2023 om 16:44 uur

Uw vader is hierna 06-08-1936 vertrokken naar Venray(Gymnasium), maar dat weet u waarschijnlijk al.
www.wiewaswie.nl

Wat betreft de archieven van het Kleinseminarie kunt u informatie winnen bij
www.erfgoedkloosterleven.nl Mogelijk weet men daar meer.
Mvg.

Norah zei op 28 februari 2023 om 20:07 uur

In Venraij verbleef uw vader op het internaat/klooster van de Paters Franciscanen, aan de Leunseweg gelegen(in die tijd op nr.2). Ik weet natuurlijk niet of hij die 6 jaar heeft afgemaakt, het werd tenslotte ook oorlog.
Verder niets meer kunnen vinden, dat heeft te maken met de privacy-wetgeving. Voor dit internaat eveneens mailen naar de link hierboven voor verdere informatie.
Mvg.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 januari 2024 om 11:54 uur

Dr. Piet Broeders deelde met ons zijn herinneringen aan Beekvliet in de jaren 1948-1954. Waarvoor veel dank! Klik op de links hieronder om naar dit verhaal (drie delen) te gaan:
Deel 1:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/mijn-herinneringen-aan-beekvliet…
Deel 2:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/mijn-herinneringen-aan-beekvliet…
Deel 3:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/mijn-herinneringen-aan-beekvliet…

Martien Sleutjes zei op 10 mei 2024 om 14:45 uur

Van Eindhoven, de conrector, vroeg een groepje leerlingen die een glaasje wijn van hem kregen omdat ze iets (ik weet niet meer wat) voor het internaat hadden gedaan , waar wij dachten dat de bijnaam 'De Fien' vandaan kwam, want zo zei hij: 'Ik had vroeger een andere bijnaam.' Die heeft ie genoemd, maar die ben ik vergeten. Volgens hem hoorde de bijnaam bij de functie conrector.
De arme man werd pastoor in Duizel maar daar heeft hij niet van kunnen genieten omdat hij overleed: 'Hij werd er duizelig van, al die veranderingen.'

Jan van Laarhoven zei op 11 mei 2024 om 22:49 uur

De bijnaam van de prefect 'De Fien' is een verwijzing naar een lied dat gezongen werd tijdens de completen waarvan één regel luidt: 'noctem quietam et FINEM PERFECTUM concedat nobis dominus omnipotens'. Het was inderdaad een naam die verbonden was aan de functie. Dat verklaart waarom hij, zoals staat in de opmerking van Martien Sleutjes, hij een andere bijnaam had voordat hij prefect werd. Overigens was hij geen conrector, die functie werd in die tijd uitgeoefend door Toon Kruyssen, leraar klassieke talen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 juni 2024 om 14:45 uur

Nog bedankt Jan voor de gedetailleerde uitleg. Mooi dat je dit nog hebt onthouden. En Martien voor je bijdrage met daarin ook verdere info over Van Eindhoven. hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.