Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sancta Theresia in Goirle

Kloosters

De missieprocuur van de Paters van de H. Familie in Kaatsheuvel was in de jaren ’30 slecht behuisd. Een nieuw gebouw was bittere noodzaak. Ook de administratie van de missiegebieden van het Sint Theresialiefdewerk van deze congregatie was dringend aan een nieuw onderkomen toe.

Goirle, klooster van Sancta Theresia, 2010. Foto: Collectie Jan Smits
Klooster van Sancta Theresia, 2010 (foto: collectie Jan Smits)

In Goirle kon men tegenover klooster De Bocht de villa Marvilde kopen aan de Tilburgseweg en ook een stuk grond van de gemeente. Zo kon daar in 1935 de bouw van een nieuw klooster beginnen naar plannen van architect Bernhard Oomen uit Oosterhout.

Goirle, klooster van Sancta Theresia, 1984. Foto: BHIC, fotonr. PNB001024885
Het klooster in 1984 (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Op 26 oktober 1936 werd het gebouw plechtig ingezegend. Het huis werd verkocht in 2005, maar de missieprocuur Sancta Theresia was hier nog gevestigd tot 1 september 2006. Toen vertrokken de paters naar Huize Zuiderhout van de paters SVD in Teteringen.

Het klooster is een sober, bakstenen gebouw met op het middendeel een klokkentorentje. Boven de ingangspartij hangt een beeld van Theresia van Lisieux. De kapel bevindt zich op de eerste verdieping.

De lagere vleugels en bijgebouwen vormen met de dienstruimten een U-vormig geheel. Vanuit de binnenplaats opent zich een boomrijke tuin.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Aanvulling 9 maart 2021

Bron: archief Rini de Groot
Bron: archief Rini de Groot

Rini de Groot stuurde ons dit bewijs van lidmaatschap uit 1955 van het "Liefdewerk ter ere van de H. Theresia van het Kindje Jezus" van de missieprocuur. Dank je wel daarvoor, Rini.

25

Reacties (25)

Thieu Schraven zei op 13 september 2019 om 12:46 uur

In het bos achter de villa zijn in het verleden overleden paters begraven. Ik ben destijds misdienaar geweest en onlangs ben ik gaan kijken of de graven nog actueel waren. Helaas kon ik niets meer aantreffen. Is het zo dat deze graven geruimd zijn? Zo ja, wanneer?

Norah zei op 13 september 2019 om 23:31 uur

Probeert u eens deze site https://www.svdneb.nl Hier staat ook een contactformulier bij.

Anders https://www.parkzuiderhout.nl

Léon de jong De Jong Tuinen zei op 14 juli 2020 om 21:18 uur

Ik heb de laatste paters daar begraven en ook de laatste jaren de tuin bijgehouden Ook ik was verbaasd dat de graven geruimd waren helaas Bij een begravenis bleef een echtpaar staan Ze voegen of ik een rode zakdoek als zakje gevouwen bij de overleden pater wilde leggen Mag ik vragen wat erin zit Ja wat aarde uit zijn parochie uit de missie Hij wilde zo graag tussen zijn parochianen begraven zijn.

Rini Groot de zei op 9 maart 2021 om 11:08 uur

Ontdekte een prent van de H. Theresia van het Kindje Jezus. Waar m,n Vader R. de Groot te Uden als lid op 9 juli in 1955 is ingeschreven.
De prent op schilderij formaat van :33,5 x 47,5 cm! Dat was toch het ‘Klein Treeske’ patrones van de Missiehelden, een vereerster van me broer vanaf 1958 Missionaris in Congo.
Vermoedelijk heeft Vader zich daarom als lid ingeschreven.

Rini de Groot. zei op 9 maart 2021 om 12:17 uur

Léon, een mooie anekdote en een toevalligheid dat je daar aanwezig was.

léon de jong zei op 9 maart 2021 om 14:52 uur

Heb veel met de paters en broeders gesproken hoe ze er bij kwamen om in het klooster te gaan. Het was een congregatie van late roepingen Het waren bijna altijd de omstandigheden die hun naar het klooster brachten.
Een ervan was dat ze thuis in een spoorhuisje woonden. Toen hij 12 was verongelukte zijn vader s nacht op het spoor. Moeder moest het spoorhuisje uit de kinderen werden opgevangen in een klooster daar was hij gebleven zeker van onderdak en een boterham.
Als er belangstelling voor is heb ik nog wel enkele verhalen over het kloosterleven in Goirle

Rini de Groot. zei op 9 maart 2021 om 15:03 uur

Dan Léon.
Neem aan dat daar voor BHIC zeker belangstelling is.
Mijn 'verlanglijst' van titels is rijkelijk gevuld graag had ik die willen schrijven.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 maart 2021 om 15:53 uur

Hallo Léon, dank voor je bericht. Rini heeft gelijk, wij hebben zeker interesse in je verhalen over het kloosterleven. Wat jij al noemt, die redenen voor intreden in de congregatie, is bijvoorbeeld al een interessant onderwerp. Vertel vooral verder, zou ik dus zeggen!

léon de jong zei op 11 maart 2021 om 00:59 uur

Wim ging na de lagere school werken bij een grote boer in Noord Holland .Thuis in Nijmegen was het boerderijtje te klein voor nog een zoon. In Noord Holland was het zwaar van s morgens 6 tot s avond 9 uur werken. In de jaarlijkse vakantie mocht hij met zijn moeder mee naar Heeroom die in een klooster woonde ,die vroeg hem of hij niet broeder boer wilde worden .Het was om 6 uur op bidden de mis eten en naar het land tussen de middag eten en bidden .Na het avond eten bidden en recreatie. Dat stond Wim beter aan dan bij de Noord Hollandse boer. Hij trad in kreeg de naam van een broeder die pas overleden was Broeder Alphons. Hij was jaren broeder boer op nieuwkerk later naar de Tilburgse weg in Goirle waar hij de tuin bijhield totdat dat niet meer ging Wij De Jong Tuinen hebben tot het vertrek van de Paters de tuin bijgehouden en de overleden Paters en broeders begraven. Bij zijn begrafenis werd hij geprezen voor zijn dienstbaarheid voor het klooster.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 maart 2021 om 15:17 uur

Wat goed dat jullie zo voor broeder Alphons hebben klaargestaan. Ook het begraven van de paters en broeders was dus iets dat jullie van hem hebben overgenomen? En dat was dus met een vaste groep internen als ik het goed begrijp? Dank voor opnieuw een mooie bijdrage Léon.

Thieu Schraven zei op 12 maart 2021 om 11:22 uur

Ik dank jullie voorde verhalen rondom het klooster van de paters van de heilige familie. In de eind jaren 50 van de vorige eeuw heb ik diverse jaren als misdienaar de missen van de paters ondersteund. Daar ik nog steeds een steenworp afstand van het klooster woon heb ik enkele malen het kleine kerkhofje met de gravenaanduidingen bezocht. Ik vroeg me af of de paters en broeders die daar in die jaren zijn begraven inmiddels zijn geruimd?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 maart 2021 om 15:17 uur

Dank voor je reactie Thieu, ik heb nog niet kunnen achterhalen of deze graven zijn geruimd of niet. Misschien dat hier nog iemand uit Goirle reageert die het antwoord weet?

In dit artikel uit 2019 komt de nieuwe bestemming van het voormalige klooster aan bod: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/bouwen-tussen-monumentale-bomen-in-goirle… Er worden diverse betrokken partijen genoemd, maar bij wie je zou moeten informeren hierover is niet zo gemakkelijk te zeggen. Misschien is het nog het beste beginpunt, om contact op te nemen met de gemeente Goirle. Contactgegevens: tel. (013) 5310 610, e-mail: info@goirle.nl

Jacqueline Speijers zei op 7 december 2021 om 15:26 uur

Ik ben er achter gekomen wie mijn biologische vader is en dat hij in Goirle begraven ligt. Zijn naam is Theo Fritschy. Ik begrijp uit de verhalen hier dat de begraafplaats niet meer bestaat waardoor ik hem helaas niet meer op kan zoeken. Kan iemand mij aub iets meer vertellen over hem en de begraafplaats? Ik weet ontzettend weinig en kan hier ook niet meer achterkomen omdat mijn moeder overleden is.

Léon de jong zei op 7 december 2021 om 15:36 uur

Beste Jacqueline
De naam zegt mij niks alhoewel het toch een niet alledaagse naam is Stuur maar een mail wij hebben als bedrijf kerkhoven in Goirle onderhouden

Norah zei op 7 december 2021 om 16:53 uur

Hallo Jacqueline,

Ik kan natuurlijk niet zijn leeftijd schatten, maar ik kom aan:

Theodorus Henricus Maria Fritschy, geboren te Nieuwer-Amstel op 28-05-1910.
Hij verblijft in Loon op Zand(internaat/seminarie?), vanaf 31-01-1929, en vertrekt dan op
22-09-1930 naar Goirle. www.wiewaswie.nl
Zou het hem wel zijn, dan kun je overwegen om een persoonskaart van hem aan te vragen bij het CBG in Den Haag.
Mvg.

Norah zei op 7 december 2021 om 20:20 uur

Mijn bericht verdween weer....
De ouders waren Franciscus Fritschy/Fritschij(slager) en Cornelia Maria Bergkamp.
Theodorus zelf heeft ook nog in de jaren 1930-1937 in Oudenbosch gewoond, en kwam weer terug in Goirle. Wat ik er uit kon opmaken behoorde hij tot de paters Jezuieten.

Lex Werdekker zei op 4 maart 2022 om 16:59 uur

Wie weet hoe het pater (Sjors) Ebskamp is vergaan. Hij studeerde met mij klassieke talen in Leiden in de jaren 60. Hij zou nu 87 jaar zijn. Hij is afkomstig uit De Meern.

Norah zei op 4 maart 2022 om 20:12 uur

Beste Lex,

Je kunt het beste mailen naar de sites die op 13 sept. 2019 hierboven staan vermeld, misschien weet men daar meer.
Mvg.

Norah zei op 4 maart 2022 om 20:28 uur

In 1962 was Pater Ebskamp verbonden aan de R.K. parochie in Hoogmade(Z.H.).
www.delpher.nl > krantenartikelen.
Mvg.

Netty de Kock zei op 3 augustus 2022 om 15:13 uur

Ik zag het berichtje : "Jacqueline Speijers zei op 7 december 2021 om 15:26" over haar biologische vader Fritschij. Waarschijnlijk kan ik haar op weg helpen. Maar hoe kom ik in contact?

Mariët BruggemanBHIC zei op 4 augustus 2022 om 09:34 uur

Beste Netty, als je wil kan ik je mailadres aan Jacqueline doorsturen. Laat maar weten of ik dat mag doen.

Jacqueline Speijers zei op 4 augustus 2022 om 09:59 uur

Beste marriet, natuurlijk mag je mijn email adres aan Netty de Kock geven. Graag zelfs.

Mariët BruggemanBHIC zei op 4 augustus 2022 om 14:57 uur

Bedankt Jacqueline, ik ga het meteen doen.

Inez zei op 5 oktober 2022 om 17:04 uur

Bij de opruiming van de zolder van mijn onlangs overleden schoonmoeder, kwamen we een zelfde afbeelding tegen als de afbeelding die Rini de Groot U stuurde, van de"Liefdewerk ter ere van de H. Theresia van het Kindje Jezus". Deze komt alleen uit 1939. Ik ben heel erg benieuwd wat het is,en waar het voor diende. Hoop dat iemand me dit kan vertellen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 14:06 uur

Lidmaatschap van het St. Theresia Liefdewerk kostte geld en met deze inkomsten hebben de paters hun activiteiten in verschillende missiegebieden mede bekostigd. De missieprocuur van de congregatie zorgde ervoor dat geld en andere goederen, verkregen door dit liefdewerk, hun verre bestemming bereikten. Bron o.a. dit artikel, dat ook specifiek over het liefdewerk ten behoeve van de missie van de Paters van de H. Familie gaat: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000283034:mpeg21:p00012 Zulke prenten waren dan een (dank)bewijs voor het lidmaatschap?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.