Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Antoniushuis in Acht

Kloosters

Op 7 maart 1910 vestigden de Franciscanessen van Denekamp zich in Acht. Ze namen het klooster en het werk over van de Zusters Missionarissen van Maria. Die hadden zich sinds 1903 bezig gehouden met onderwijs, wijkverpleging en de zorg voor weeskinderen. Bovendien hadden ze er een gasthuis voor bejaarde vrouwen.

Het oude Antoniushuis (collectie RHCe)Wegens gebrek aan inkomsten konden de zusters zich echter niet handhaven en moesten ze vertrekken. Het bescheiden klooster is later afgebroken.

Het contact met de pastoor van Acht werd gelegd door zuster Romana, die in Huize Soeterbeeck in Nuenen verbleef. Ze kwam naar Acht om daar de wijkverpleging op zich te nemen. Nadat de congregatie besloten had hier een succursaalhuis te vestigen, betrokken de zusters het oude klooster op 11 maart van dat jaar. 

Ze begonnen met kleuteronderwijs, basisonderwijs en wijkverpleging. In 1915 bouwde architect L. Kooken uit Eindhoven enkele nieuwe schoollokalen. In 1928 begonnen de zusters met het geven van naailessen.

Het 'nieuwe' Antoniushuis (collectie RHCe) De Franciscanessen uit Thuine hieven hun klooster in Acht op in augustus 1918. De Franciscanessen van Denekamp namen nu ook dit gebouw over.

Van 1920 tot 1980 hadden de zusters in het tehuis een internaat gevestigd voor kinderen, die bijzondere aandacht nodig hadden. Eind augustus 1935 kocht de congregatie het huis met bewaarschool, tuin en boomgaard van het kerkbestuur en besloot ze tot nieuwbouw om ook met de zorg voor ouderen te kunnen beginnen.

Op 31 mei 1936 werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe Antoniushuis, ontworpen door architect Clemens Hardeman uit Oldenzaal. De kapel werd in 1937 ingezegend.

In 1976 overwoog men het Antoniushuis te sluiten of uit te breiden. Het besluit viel pas veel later: de zusters verlieten Acht op 8 oktober 1987, het jaar waarin de verbouwing van het huis met vijftig aanleunwoningen ernaast gereed kwam. Het huis werd in 1993 eigendom van de Stichting Woonvormen Noord-Deurningen en in gebruik genomen als centrum voor ouderen.

Bronnen

  • Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
    Foto 1: Het oude Antoniushuis (Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonr. 18659)
    Foto 2: Het 'nieuwe' Antoniushuis (Foto: T. van Nistelrooy. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonr. 18665)
4

Reacties (4)

Jeroen van Brussel zei op 18 oktober 2019 om 10:01 uur

Hallo Paul, mijn naam is Jeroen van Brussel. Van 1970-1980 verbleef ik gedurende werkdagen en soms ook weekeinden in het Antoniushuis in Acht. Ik heb weinig tot geen foto's maar kan me erg veel herinneren uit die tijd. Ik ging naar de kleuterschool die rechts naast het huis lag en later naar de lagere school in het dorp. Ik zou je graag eens ontmoeten?

Adrian Vringer zei op 23 september 2020 om 14:58 uur

My father Adriaan Vringer was an orphan here in 1920 to ?
I would like to find out more about his time there and when he left and where he may have gone to. Any help would be appreciated. Sorry for not speaking Dutch but I am Australian born.

piet zei op 28 februari 2021 om 22:09 uur

ik mijn jongere broer en mijn 2 oudere zussen zijn hier geweest van 1961 t/m 1963. van mijn 5 tot 7 jaar.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 maart 2021 om 13:05 uur

Hallo Piet, dank voor je reactie. Wat staat je nog het beste bij van jullie verblijf in het Antoniushuis? Hoe ging het er daarbinnen aan toe?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.