Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Vijftig jaar geleden op Sint Willibrord in Deurne

Augustus 2020. Deze maand is het vijftig jaar geleden dat ik als twaalfjarige in groep 1 belandde op het Sint Willibrord internaat in Deurne op aanraden van onze buurman en huisbaas: de pastoor van Helenaveen.

Schooljaar 1970-1971

Pater Martien van Dijk was onze groepsleider. Aardige kerel. 's Avonds keek hij toe hoe wij een paar uurtjes 'studeerden' en maakte daarna zijn rondje over de slaapzaal. Om half tien moesten we in bed liggen. Op een keertje nam hij mijn zelfgebouwde radio in beslag. Een Philips EE-bouwpakket. "Slapen moet je!"

Ontgroend werd ik door enkele kwalletjes van een hogere groep. Soppen in de vieze spoelbak van het groepslokaal. Een van 'die flinke kerels' heeft er wel zere tenen aan overgehouden nadat ik daar flink op trapte.

Iedere interne van de laagste groepen had een eigen chambretje: een hokje van triplex, ongeveer anderhalf bij twee meter was het, voorzien van een gordijntje met daarin een bed en een kast. Je kon er onderdoor kijken. Dat was natuurlijk handig voor de poetsdames. De chambretjes op de slaapzaal waren niet brandveilig. Ze werden dan ook gauw opgeruimd nadat in België een internaat afbrandde.

De meeste tijd bracht ik in de weekenden door in de hobby-kelder bij Pater Bekker. Dat was heel leuk. Hij leerde mij onder andere solderen, emailleren en houtbewerken. Af en toe kregen we er 'les' van Frater Bernulfo; elektrotechniek. Ik was een van de weinigen die daar vertoefde. De meesten gingen sporten of hadden een eigen hobbyhokje in een van de voormalige pianoleslokaaltjes, ook in de kelder. Zo ook Kareltje en Hans, de vuurwerkmakers.

Frater Bernulfo gaf ook wiskunde en natuurkunde les op de MAVO. Hij was een rekenwonder en daar was hij maar al te trots op. Aan het einde van de les vroeg hij: "Heeft iemand nog vragen?" Als je dan je vinger opstak zei hij met de shag-buil in de hand: "Te laat!"

Snel de fiets uit het rek en naar de soep met boterham in de eetzaal van het internaat aan de Vlierdenseweg. Mijn lagere schoolvriendjes gingen de andere kant op richting Helenaveen.

De donkere fietsenkelder was gelegen onder de postkamer van het internaat, nabij het betegelde pleintje van de keuken. Overdag volgde ik de MAVO aan de Pastoor Jacobsstraat in Deurne. Een houten noodgebouw, een wrak rijp voor de sloop, ongeveer twee kilometer van het internaat midden in Deurne.

Af en toe stond er ’s morgens als we met de fiets vertrokken een oude koe aan de ketting naast de toegang tot de keuken van het internaat. Als we rond vier uur in de middag terug kwamen van school lagen er op die plek een hoop ingewanden. Dat zag er niet echt aantrekkelijk uit. De restanten werden verbrand in een stenen schuurtje in de tuin. De koe was geslacht door een broeder. “Vanavond eten we frikadellen van de slager-broeder, met friet en appelmoes” Als ik me niet vergis had de slager de bijnaam ‘Broeder Varken’.

In de zomer werden we in enkele weekenden als plukker ingezet bij een aardbeienboer in Boekel. Dat was volgens mij een familielid van pater Martien. Met het volkswagenbusje van het Internaat gingen we daarheen. Pater Martien was de chauffeur. Ik neem aan dat we er wel een kleine vergoeding voor gehad hebben. Enkele dubbeltjes misschien. Dat weet ik echter niet meer.

Om de twee weken mochten we een weekendje naar huis. Samen met mijn oudere broer van groep 3 op de fiets naar Helenaveen. Ik ging echter stiekem vaker naar huis want ik miste het thuiszijn en mijn vriendjes. Op een zondag werd ik echter betrapt. "Als je zo graag naar huis wil dan doe je dat maar", zei een van de paters. 

Daarna heb ik eens een spotprent gemaakt voor het gestencilde internaatkrantje. Ik had het gebouw getekend als streekgevangenis, compleet met ophangpaal en skeletten. De paters noemden het 'Een impressie van een van de nieuwkomers’. Ze konden er toch wel mee lachen.

Na het eerste jaar mocht ik het internaat gelukkig verlaten en fietste elke dag met veel plezier door de mooie Peel via Griendtsveen langs de Helenavaart naar Helenaveen, dertig kilometer per dag. Heerlijk!

Foto's van de sportdag op Sint Willibrord in 1971 (persoonlijke verzameling André Vervuurt)

10

Reacties (10)

Ton van Els zei op 14 maart 2021 om 12:13 uur

die jongen met het rode T-shirt is volgens mij Twan Manders (Europarlementariër)

Marilou NillesenBHIC zei op 14 maart 2021 om 20:47 uur

Bedankt voor deze suggestie, Ton. We gaan eens kijken of we dit bevestigd kunnen krijgen ;)

Hans Van Stiphout zei op 22 februari 2022 om 14:50 uur

Klopt inderdaad. En de festiviteit zou zomaar eens de speurtocht met opdrachten kunnen zijn geweest die mijn vader samen met met oudere internen had georganiseerd voor de ouders en kinderen. Ik kan me namelijk maar 1 zo’n bijeenkomst herinneren tussen de schooljaren 1967-1971. Voor die speurtocht moest je om te kunnen winnen, minimaal het kritieke pad kunnen berekenen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 februari 2022 om 11:47 uur

En zo komen we steeds meer te weten over de context waarin deze foto is genomen, dank Hans. Het zou mooi zijn als hier nog anderen reageren die zich deze dag nog herinneren. Dit was dus echt een groot evenement, was daar nog een speciale aanleiding voor of vond dit eens in de zoveel jaren plaats?

Hans Van Stiphout zei op 25 februari 2022 om 12:35 uur

Dag Thijs,

Mijn ouders zaten in de ouderraad. De secretaris van het Bestuur Frans Dams(vader vader Jos en Chris, die laatste is trouwens overleden door een ongeval tijdens een dropping van het Gymnasium,)heeft samen met vader Frits van Stiphout het plan gemaakt. De aanleiding was vragen uit de ouderraad voor meer aandacht aan culturele evenementen. Gesport werd er voldoende. Mijn vader was groepsleider van de scouting in Stiphout en werd gevraagd om zijn ervaring in te zetten met speurtochten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 februari 2022 om 08:16 uur

Dank Hans voor de toelichting, wat mooi dat je vader zo bij betrokken was bij deze buitenschoolse activiteiten. Ook voor dit internaat geldt dus dat aan sportieve vorming veel aandacht werd besteed. Dat moet wel iets zijn geweest waar veel internen naar uitkeken.

Jan Huisers zei op 22 maart 2022 om 16:38 uur

Toen op het juvenaat zat begin jaren 60 waren er al familie feesten. In dat weekend werden alle verjaardagen gevierd. Veel Oudhollandse spelletjes en (soms) lekker eten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 maart 2022 om 16:44 uur

Bedankt Jan voor het reageren. Dat moet een behoorlijk feest zijn geweest, alle verjaardagen tegelijk! De foto's hier zullen dan wel herinneringen oproepen.

Jan Huisers zei op 28 maart 2022 om 16:49 uur

Ik heb er nog wel foto's van

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 maart 2022 om 10:52 uur

Mooi dat je hiervan nog foto's hebt Jan! Je zou ze kunnen mailen naar info@bhic.nl, dan voeg ik ze toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.