Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Redemptoristinnenklooster in Sambeek

Kloosters

Misschien zijn ze door hun leven in een slotklooster niet zo heel zichtbaar geweest. We zijn benieuwd of er in Sambeek veel herinneringen leven aan de “rode nonnen”.

Foto: © Fotostudio Jan Waarma, 1980 (collectie BHIC)
Foto: © Fotostudio Jan Waarma, 1980 (collectie BHIC)

In het ouderlijk huis van pater redemptorist F. Peters, vestigden zich een aantal uit Frankrijk gevluchte redemptoristen. In de jaren 1873-1874 verbouwden ze het huis tot klooster. Maar nog voor deze verbouwing klaar was kwamen de zusters Redemptoristinnen uit het klooster Mariëndaal in Wittem er in 1874 wonen.

Het oude huis is aan de oostelijke zijde in het kloostergebouw opgenomen. J.H.J. Kayser breidde het klooster in 1882 uit, onder andere met een kapel, die door pastoor Wollaert werd ingewijd. De aanbouw tegen de zuidelijke gevel dateert waarschijnlijk uit 1888.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009

Tijdens de gevechten tussen de geallieerden en de Duitse bezetter in de laatste maanden van 1944 werden de zusters geëvacueerd naar het zusterklooster in Velp. De herbouw na de oorlog verliep moeizaam. In april 1945 keerden de zusters weer terug. In een van de kelders is een herdenkingssteen geplaatst voor de zusters die hier in 1944 omkwamen.

Nadat ze het klooster verkocht hadden, verhuisden de zusters in 1993 naar het kloosterbejaardenoord Sint Anna van de zusters van Julie Postel in Boxmeer. Het kloostergebouw kwam in het bezit van Stichting Het Kloosterhuis.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Els van Houtum-Swalen zei op 4 april 2021 om 19:58 uur

Mijn tante Zuster Thecla (Antoinetta Johanna Maria) Swalen is een van de 2 zusters die op 29 september 1944 in de kelder van het klooster door oorlogsgeweld om het leven kwam. Mijn vader ging op 5 oktober met de fiets vanuit Vessem naar Sambeek, daar aangekomen kreeg hij te horen dat ze met een medezuster omgekomen was en al bijgezet in de graftombe. Ze hadden het niet kunnen laten weten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2021 om 15:28 uur

Wat een verdrietig verhaal Els... bedankt dat je het hier hebt willen delen. Ik zie dat je ons ook materiaal hebt gestuurd van je oma Bet Liebregts, van toen zij in het pensionaat in Oerle en dat in Best verbleef. Wat bijzonder dat je dit allemaal nog hebt!

Toon Verrijdt zei op 21 april 2022 om 09:40 uur

Wij woonden tegenover het klooster en staken de weg over om 's morgens om 6:45 de H. mis bij te wonen. Genoten van de zang van de Rode nonnen van uit onze tuin. Door onze moestuin maakten ze een karweg om mest naar hun akker te brengen en de oogst binnen te halen.
Ter vergoeding bouwden hun arbeiders een schuurtje aan ons huis, werd oa. als badkamer, fietsenstalling en konijnenhok gebruikt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 april 2022 om 13:00 uur

Dank voor het delen van deze herinneringen Toon. Mooi om te lezen dat er over en weer zo'n goed contact was tussen jullie en de zusters. Een mooi gebaar dat ze die schuur voor jullie lieten bouwen!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.