Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kloosters in Coudewater

Kloosters

De geschiedenis van de kloosters op het complex Coudewater gaat terug tot in de Middeleeuwen. Milla van Campen, een rijke weduwe uit Kampen, liet in het begin van de vijftiende eeuw het birgittinessenklooster Mariënwater bouwen, ook wel Coudewater (Aquae frigidae) genoemd.

Foto: IJ. Th. Heins, 1997 (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 348.593) Coudewater was het eerste dubbelconvent van birgittinessen en birgittijnen in het bisdom Luik, met een eigen kapel voor zowel de zusters als de paters. In 1566 werd het klooster tijdens de beeldenstorm geplunderd. De zusters zochten voor korte tijd een veilig heenkomen binnen de stadsmuren van ‘s-Hertogenbosch. De paters birgittijnen weken in 1652 uit naar Antwerpen. De zusters keerden terug naar het klooster Coudewater, dat in 1713 door de Staten-Generaal werd opgeheven. Daarop vertrokken ze naar het soevereine Land van Ravenstein en vervolgens nog in datzelfde jaar naar Uden.

Daarna kende de ‘villa’ een reeks verschillende eigenaren. Via Frans de Blocq van Scheltinga kwam Coudewater in 1870 tenslotte in handen van de Maatschappij tot Verpleging van Zwakzinnigen. Na veel uitbreidingen heeft het huis dienst gedaan als hoofdgebouw en museum. Het maakt op dit moment deel uit van de inrichting. Vanaf 1871 verzorgden de Zusters van Barmhartigheid van Ronse zieken in Coudewater. Ze breidden de gebouwen uit met nieuwe paviljoens. Achter de villa stond een kruisvormig gebouw uit 1872, in de rechterarm werd het klooster van de zusters gehuisvest. Het rechtergedeelte van de langbouw was voor de patiënten van de zusters.

Foto: Kris Roderburg (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 334.429) Het linker gedeelte was bestemd voor verpleging van mannelijke patiënten door de Broeders van Dongen, die vanaf 1871 in de linker arm van het gebouw woonden. De broeders vertrokken in 1919, toen de verpleging van mannelijke patiënten werd beëindigd.

In 1938 startte de bouw van een kerk en een klooster voor de zusters. Architect was Jos Bekkers uit Haarlem, die veel van de gebouwen van Coudewater ontwierp. De zusters van Ronse verlieten Coudewater in mei 1985. Het kloostergebouw werd dienstgebouw, de kapel bleef nog in gebruik.

Bronnen

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

Foto's

  1. Foto: IJ. Th. Heins, 1997 (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 348.593)
  2. Foto: Kris Roderburg (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 334.429)
4

Reacties (4)

L. Balmer zei op 18 juli 2019 om 16:45 uur

een veel voorkomende fout. het was een dubbelconvent van de Birgittinessen en Birgittijnen

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 juli 2019 om 19:17 uur

Bedankt voor je reactie, staat het dus goed in ons verhaal omschreven?

L.Balmer zei op 19 juli 2019 om 22:16 uur

`nee, de dames hadden voorrang

Mariët BruggemanBHIC zei op 22 juli 2019 om 11:01 uur

Uiteraard :). Nu is het aangepast. Nogmaals dank voor het doorgeven.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.