Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Anna in Oudenbosch

Kloosters

De zusters Franciscanessen van Oudenbosch vestigden zich in 1838 in een voormalige herberg. Dit gebouw groeide uit tot een rechthoekig bouwblok. Het meest westelijke deel werd al in 1867 vervangen. In 1899 verrees een gebouw voor de normaalschool in neorenaissance stijl.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe kapel op het binnenterrein dateert uit 1889, de eenvoudig vormgegeven achtervleugel uit 1920.

J. Hurks en Jacques van Groenendael verbouwden het klooster in 1924 en breidden het uit in 1936-1937. Daarbij verdween de voormalige herberg en ontstond een brede, traditionalistische voorgevel. De entree heeft in de pui een glas-in-loodraam met de tekst: Pax et Bonum. Daarboven een reliëf door W. Harzing uit 1936, voorstellende Sint Anna en Maria.

De hoek heeft een reliëf van W. Harzing, voorstellend Sint Franciscus.Op de tweede etage bevindt zich een zaal met chambrettes. De binnenhof heeft een galerij.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe achtervleugel is grotendeels verdwenen. Er was een trappenhuis en in de entrees zat glas-in-lood. Op de binnenplaats stond een beeld van de H. Agnes met lam. De rector woonde in het gebouw aan de zijde van de Sint Annastraat. Een luchtbrug verbond de achtervleugel met de scholen in de Sint Annastraat.

Aan de overzijde van de Sint Annastraat lag oorspronkelijk een tuin met sportvelden, een bosje en het kerkhof met een baarhuisje. In 1965-1966 werd de kapel gemoderniseerd en zijn veel neogotische elementen verwijderd.

Het complex bevatte naast het klooster ook de huishoudschool Sint Agnes, de lagere school, de mulo-school en de kweekschool Le Sacré-Coeur. Deze was gevestigd in het gesloopte bouwdeel uit 1899. In deze vleugels bevonden zich nog diverse slaapzalen met chambrettes.

De zusters verhuisden in 1993 naar het nieuwe Sint Anna aan de Sint Bernaertstraat. In 1995 werd een groot deel van het gebouw in gebruik genomen als gemeentehuis, daartoe verbouwd door architect Elemans. De achtervleugels en de normaalschool zijn daarbij afgebroken. De kapel werd ingericht als raadszaal. De voorvleugel behield zijn Delftse School kenmerken. De linkerzijde en het achterste gedeelte van het gebouw zijn geheel gesloopt.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013De straatgevel van de normaalschool was rijk gedetailleerd. Inwendig waren trappenhuizen met granieten treden en glas-in-loodramen uit 1919 met afbeeldingen van het H. Hart en Franciscus. Ze leidden naar slaapzalen met houten chambrettes.

Aan de binnenhof was de overdekte keuken. Haaks hierop sloot de langgerekte vleugel aan, die klaslokalen en slaapzalen herbergde.

Bron: J Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's

  1. BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
  2. Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013
  3. Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

 

 

 

2

Reacties (2)

Nellie Koolen zei op 5 mei 2024 om 15:20 uur

Heb hier mooie herinneringen aan toen ik op jonge leeftijd elk jaar met onze ouders en de rest van het gezin op de fiets naar Oudenbosch gingen. Op bezoek bij tante zuster Sebastiana.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 juni 2024 om 14:08 uur

Dat is voor te stellen Nellie, dat dit bijzondere herinneringen heeft opgeleverd! Juist op zo'n jonge leeftijd ook heel indrukwekkend denk ik of niet, dat kloostercomplex daar? Wat herinner je je daar nog het beste van? Bezoek kon in speciaal gedeelte terecht of hoe ging dat? hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.