

Met de nalatenschap van pastoor Schrijvers bouwde het kerkbestuur in 1874 aan de Grotestraat 244 een nieuw klooster met scholen en een neoromaanse kapel. De oude gebouwen werden afgebroken. H. van Laarhoven en A. Mulders waren de aannemers, A. Goyarts uit Tilburg de architect. Op enige afstand werden in 1879 een gebouw voor besmettelijke zieken en een dodenkapel gebouwd. Een nieuwe uitbreiding van 1901 betrof lokalen voor een lagere school.
Op de plaats van het te kleine en inmiddels verdwenen gasthuis naast het klooster bouwde architectenbureau Van Ree en Bossaerts uit Waalwijk in 1931 het Sint Nicolaasziekenhuis. In 1940 bouwde architect E. Nijsten uit ‘s-Hertogenbosch de nieuwe Teresiaschool, de kapel werd uitgebreid in 1948 en in 1968 bouwde architect Jan Strik uit Boxtel elders het nieuwe Sint Nicolaasziekenhuis. De oude kapel, die sinds dat jaar niet meer in gebruik was, is in 1969 gesloopt. De oude lokalen werden ingericht als volkshuishoudschool.
In 1940 kreeg E. Nijsten de opdracht voor een nieuw gebouw aan de Wilhelminastraat 8, waar de zusters een huishoudschool in onderbrachten. Zelf verbleven zij tot in 1967 aan de Grotestraat 244 en in de periode 1967-1983 in een klooster in het Sint Nicolaasziekenhuis aan de Kasteellaan 4.
In 1983 vertrokken de laatste zusters uit Waalwijk. Op het ziekenhuis na zijn alle gebouwen van de zusters in de jaren zeventig gesloopt. Later kwam op de plek van hun gesloopte gebouwencomplex de Rabobank.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Heemkundekring De Erstelinghe


Reactie toevoegen