Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Mariëngaarde in Tilburg

Kloosters

Het was bouwpastoor W. de Klijn die geld inzamelde voor de stichting van een tehuis voor de verzorging van ‘Dames en Heeren van den meer gegoeden stand’. Die verzorging werd in handen gelegd van de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart. In 1935 begonnen ze een pension, in opdracht van de Sint Rita Vereniging.

Tilburg, klooster Mariengaarde, 1991. Foto: BHIC, fotonr. PNB001063732.jpgTilburg, klooster Mariengaarde, 1991. Foto: BHIC, fotonr. PNB001063732

Het klooster en de kapel aan de Burgemeester Damsstraat waren in datzelfde jaar gebouwd door architect A.J. Kropholler. Het pension was deftiger dan de zusters gewend waren in de dorpen waar ze soortgelijke pensions leidden.

Op 2 februari 1945 werd Mariëngaarde getroffen door een V-1, waarbij zestien personen de dood vonden. Onder de slachtoffers bevonden zich ook twee zusters. In 1954 is het klooster opgeheven.

Tilburg, klooster Mariengaarde, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsTilburg, klooster Mariengaarde, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

Het bakstenen gebouw op een nagenoeg L-vormige plattegrond heeft twee vleugels onder een stompe hoek. Het iets terugliggende entreegebouw en de aangrenzende vleugels hebben markante erkers. Aan het uiteinde van de noordvleugel staat de kapel. Links tegen de westgevel van de kapel staat een uitbouw met sacristie en zijkapel. De kapel heeft spitsboogramen, waarbij de vier ramen van het priesterkoor hoger zijn dan de andere.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

ed vliegen zei op 20 juli 2019 om 11:48 uur

Ik heb een verhaal geschreven over enkele familieleden (familie Wiertz), die als zuster, maar ook als soldaat in Mariëngaarde zijn geweest. Ik zelf ben er als kind ook geweest, omdat tante Annie er de eerste directrice en moeder-overste was.

Als u mij uw emailadres geeft, kan ik u dat toesturen.

Mariët BruggemanBHIC zei op 22 juli 2019 om 11:41 uur

Wat leuk Ed, dat je over dit klooster en haar bewoners een verhaal hebt geschreven. En dat je er zelf zelfs geweest bent. We zouden het graag willen lezen. Zou je het willen mailen naar info@bhic.nl, tav Thijs de Leeuw ?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.