Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Michaëlkerk in Eindhoven

RK kerken

De Michaëlkerk was bedoeld als een tijdelijke oplossing, maar dat pakte anders uit. Het gebouw opende in 1959 en hield moedig stand, ook nadat het zijn functie als kerk verloor. Al met al een bijzonder verhaal voor een houten noodkerk. Wat weet jij nog van de kerk en de pastoors die er de heilige mis verzorgden?


De H. Michaëlkerk, foto: Job van NesDe parochiekerk H. Aartsengel Michaël (Foto: © Job van Nes 1984, bron: reliwiki.nl)

De bouw van deze kerk, gewijd aan de heilige aartsengel Michaël, vond plaats in de jaren 1958-1959. De architect Jan Strik ontwierp een modern gebouw zonder toren, sober en vierkant. Het gebouw had een flinke overkapping, met daaraan de naam van de kerk gemonteerd.

Dat er sprake was van een kerk werd ook duidelijk door de glas-in-loodramen en een losstaande metalen klokkenstoel. Die werd in 1980 verwijderd, maar daar kwam een groot houten kruis op het dak voor in de plaats. Later moest ook dit echter het veld ruimen.

In 2004 fuseerde de Michaëlparochie met die van Gestel Zuid. Tot die laatste kerkgemeenschap behoorden de Lambertus- en H.H. Hartenkerk. De noodkerk werd onttrokken aan de eredienst. Toch volgde niet de sloophamer, maar hing zelfs enige tijd een benoeming tot gemeentelijk monument in de lucht. Begin 2017 overleefde het een korte brand. De toekomst van de voormalige Michaëlkerk blijft ondertussen onzeker. Een nieuwe bestemming voor dit unieke pand is nog niet gevonden.

 

1

Reacties (1)

Djd zei op 2 oktober 2019 om 16:15 uur

Volgens mij is het een gekraakt pand. Veel duistere figuren die daar in en uit gaan. Wordt in ieder geval bewoond en staan vaak veel auto's op het plein ervoor. Zelf woon ik er valk bij en is een doorn in het oog van de straat daar. Als er geen andere 'normale' bestemming voor is zo het beter zijn als het wordt gesloopt. Is mijn mening. Nu trekt het allemaal allerlei gespuis aan.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.