
Maar toen Helmond groeide, kwam er een eigen kerk, eveneens met Onze Lieve Vrouw als patrones. Omstreeks 1400 kreeg de stad wallen en poorten en ontstond een nieuw centrum rondom de Markt. Daardoor kwam de Mariakerk net buiten de stadsmuren te liggen, ongeveer aan de huidige Eikendreef. Vanaf 1462 was hij in gebruik als kloosterkerk van de Augustinessen en in 1543 werd hij een prooi van de vlammen. In het centrum kon in 1455 een nieuwe kerk in gebruik worden genomen, toegewijd aan Sint Lambertus.
Het duurde tot 1915 voordat er weer een kerk in Helmond verrees die gewijd was aan Onze Lieve Vrouw, meer bepaald O.L.V. ten Hemelopneming omdat de pastoor het voornemen had om jaarlijks op deze feestdag – 15 augustus – een processie te houden. Daarnaast zijn de H. Antonius van Padua en de H. Lambertus patroon van de kerk. De bouw werd namelijk mede mogelijk gemaakt door een rijke fabrikant uit Rotterdam die een bijzondere devotie tot de H. Antonius had. En Lambertus is de schutspatroon van Helmond. De nieuwe kerk was een schepping van architect Jos Margry.
|
Foto: G. Lanting, 2011. Bron: commons.wikimedia.org
|
In 2012 werd duidelijk dat de parochie de noodzakelijke renovatie van de kerk niet kon betalen. Het gebouw werd verkocht aan de gemeente Helmond die het – aanvankelijk tijdelijk - in gebruik nam als theater, als vervanging van theater Het Speelhuis, dat in 2011 door brand werd verwoest. In 2014 werd die bestemming blijvend.
Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. De ziel van de parochie wordt gedragen door deze 'mannen Gods'. Over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Denk aan deken en pastoor W.J.A. van Haaren, die in de jaren vijftig en zestig de parochie bestierde. Of aan zijn kapelaans M.D. Lam en G. de Vree. Je kunt je verhalen hieronder met ons delen. We zijn benieuwd.
![]() |
Monseigneur W.J.A. van Haaren ontvangt het ere-lidmaatschap van de KBO. Weet iemand wie aan weerszijden van hem staan? (BHIC, 1907-005782, foto: Fotostudio Jean Smeets, Grave)
Reactie toevoegen