Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De kerk van O.L.V. Tenhemelopneming in Helmond

RK kerken

De kerk van O.L.V. Tenhemelopneming in Helmond kan zijn geschiedenis terugvoeren tot de vroegste geschiedenis van Helmond. In de middeleeuwen was Helmond maar een klein gehucht in de buurt van het grotere Rixtel. Daar stond ook de parochiekerk, toegewijd aan Maria.


Maar toen Helmond groeide, kwam er een eigen kerk, eveneens met Onze Lieve Vrouw als patrones. Omstreeks 1400 kreeg de stad wallen en poorten en ontstond een nieuw centrum rondom de Markt. Daardoor kwam de Mariakerk net buiten de stadsmuren te liggen, ongeveer aan de huidige Eikendreef. Vanaf 1462 was hij in gebruik als kloosterkerk van de Augustinessen en in 1543 werd hij een prooi van de vlammen. In het centrum kon in 1455 een nieuwe kerk in gebruik worden genomen, toegewijd aan Sint Lambertus.

Het duurde tot 1915 voordat er weer een kerk in Helmond verrees die gewijd was aan Onze Lieve Vrouw, meer bepaald O.L.V. ten Hemelopneming omdat de pastoor het voornemen had om jaarlijks op deze feestdag – 15 augustus – een processie te houden. Daarnaast zijn de H. Antonius van Padua en de H. Lambertus patroon van de kerk. De bouw werd namelijk mede mogelijk gemaakt door een rijke fabrikant uit Rotterdam die een bijzondere devotie tot de H. Antonius had. En Lambertus is de schutspatroon van Helmond. De nieuwe kerk was een schepping van architect Jos Margry.

Foto: G. Lanting, 2011. Bron: commons.wikimedia.org

Foto: G. Lanting, 2011. Bron: commons.wikimedia.org

In 2012 werd duidelijk dat de parochie de noodzakelijke renovatie van de kerk niet kon betalen. Het gebouw werd verkocht aan de gemeente Helmond die het – aanvankelijk tijdelijk - in gebruik nam als theater, als vervanging van theater Het Speelhuis, dat in 2011 door brand werd verwoest. In 2014 werd die bestemming blijvend.

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. De ziel van de parochie wordt gedragen door deze 'mannen Gods'. Over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Denk aan deken en pastoor W.J.A. van Haaren, die in de jaren vijftig en zestig de parochie bestierde. Of aan zijn kapelaans M.D. Lam en G. de Vree. Je kunt je verhalen hieronder met ons delen. We zijn benieuwd.


Pastoor Van Haaren    

Monseigneur W.J.A. van Haaren ontvangt het ere-lidmaatschap van de KBO. Weet iemand wie aan weerszijden van hem staan? (BHIC, 1907-005782, foto: Fotostudio Jean Smeets, Grave)

 

9

Reacties (9)

Bert La Fleur zei op 9 februari 2015 om 18:18 uur

Theater de speeldoos ? Het moet zijn Theater Het Speelhuis dat eerder door brand werd verwoest !!

Paul HuismansBHIC zei op 23 februari 2015 om 09:30 uur

Ai, slip of the pen... Het is intussen aangepast. Dank voor de opmerking!

Henry Emons zei op 14 mei 2016 om 21:28 uur

De drijvende kracht bij de oprichting van deze kerk in 1915 was de legendarische textielfabrikant Piet De Wit uit Helmond bekend van zijn PeA-park , zonder zijn inzet en financiele bijstand was deze kerk er nooit gekomen .

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 mei 2016 om 11:23 uur

Dus ons verhaal over de fabrikant uit Rotterdam is niet correct, Henry?
Als dit zo is, dan gaan we dit nog even aanpassen in ons verhaal.

Henry Emons zei op 18 mei 2016 om 22:40 uur

Beste Mariet, Ik weet niet wat de rol van deze fabrikant uit Rotterdam was,
ik weet alleen dat Piet De Wit de drijvende kracht was bij de totstandkoming van de Onze Lieve Vrouwekerk en dat hij financieel veel heeft bijgedragen.

Een Piet de Wit bewonderaar.

Een

Egbert zei op 19 mei 2016 om 01:18 uur

Door getouwtrek over de plaatst waar de derde parochiekerk van Helmond moest komen ging de schenking van geld door fabrikant Grewen uit Rotterdam niet door. Piet de Wit zorgde later voor het startkapitaal. Ik heb daar een verhaal over geschreven dat te vinden is op de website van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven:
http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/1396/De-%E2%80%9COverkanaalsche%E2%…

Helena zei op 19 mei 2016 om 02:04 uur

Er zullen wel meer Helmonders en anderen hun bijdragen geleverd hebben...ieder naar draagkracht. Textielfabrikant Piet de Wit was een geboren Helmonder.
Vraag me ook af welke fabrikant uit Rotterdam dan bedoeld kan zijn?

Het waren wel de jaren van het 'Rijke Roomsche Leven'.. Zo rond 1920 waren er inmiddels vier R.K. kerken in Helmond op nog geen km van elkaar gelegen : de St. Lambertus (is nog kerk), H. Hart in de Veestraat (afgebroken) en dan deze O.L.V. ten Hemelopneming (nu Speelhuis [ theater] ), door de meesten de Mariakerk genoemd. Daarnaast was er de Paterskerk (kapucijnen) in de Molenstraat; is nu aula van Jan van Brabant college, meen ik?
Later zijn er meer kerken en parochies bijgekomen en inmiddels binnen 50-75 jaar sommige hiervan weer opgeheven.

Helena zei op 19 mei 2016 om 02:24 uur

Egbert's reactie lees ik nu pas. Zo te lezen dan wel wat getouwtrek geweest eer het zover was.
De kerk kwam zo dus aan de westelijke kant van het kanaal, bekend onder de meeste Helmonders als 'over de brug'. -- Interessant artikel Egert. Dank!

En waarschijnlijk zaten deze drie kerken in die jaren overvol en moesten er meer bijkomen toen de stad zich verder ging uitbreiden. Enkele jaren later is er aan begin/einde Heistraat dan toch een nieuwe parochiekerk gekomen, de St Jozef. Later volgden er meer. De St Jozef een van de weinige kerken in Helmond nu nog als kerk in gebruik.

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 mei 2016 om 14:46 uur

Bedankt Egbert en Helena, voor jullie bijdragen aan dit verhaal en voor de link naar het verhaal over de RK Kerk te Helmond. De rol van de Rotterdamse fabrikant is nu bekend!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.