Op het landgoed De Ruwenberg, in het gelijknamige veertiende-eeuwse kasteel, lag vroeger een internaat van de Fraters van Tilburg. Zij vormden een bijzonder actieve onderwijscongregatie. Anno 1963 hadden zij in Nederland maar liefst 92 scholen en 29 kloosters.
De leerlingen arriveerden op een idyllisch landgoed en bij een imposant kloostercomplex, met meerdere vleugels en een eigen kapel had. Van binnen was het een doolhof van gangen. De Ruwenberg bestond uit een lagere school en een handelsschool. En er waren drie afdelingen:
Cour Hollande ('de Hollandse Plaats'): de afdeling voor de allerjongsten van de lagere school, tot en met de 4e klas. Zij mochten nog Nederlands praten, maar dit veranderde zodra zij ouder werden en de volgende afdeling betraden.
Cour Moyenne: de middenafdeling, bedoeld voor de 5e en 6e klas, waar verplicht Frans werd gesproken
Cour Supérieure: de afdeling voor de leerlingen van de handelsschool.
Middels godsdienstige opvoeding en lessen Frans en Nederlands in het bijzonder, werden de leerlingen door de fraters voorbereid op het kleinseminarie. Kleinseminaries waren bedoeld voor jongens van twaalf tot zestien jaar met een roeping. Zij kregen er lessen in de humaniora en werden zo voorbereid op een priesterstudie.
Om een beetje bij te houden welke internen zich voor zo'n studie het beste kwalificeerden, bedachten de fraters een heuse Erelijst van IJver (zie de foto hieronder), waarop de jongens van de ulo-school en de handelsklas een plaats konden veroveren. Gezien het rooms-katholieke karakter van de opleiding zullen zowel hoge cijfers als godsdienstig en zedelijke leven een rol hebben gespeeld bij het selecteren van de gelukkigen. Maar hoe ging de verkiezingsprocedure nu precies in zijn werk? Wie selecteerde de leerlingen? Ging dat per jaar of stond je er wel langer op?
Het internaat van de fraters ging in 1965 dicht. De gebouwen werden later afgebroken, na de verkoop van Huize Ruwenberg in 1989.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan het onderwijs en de opvoeding op het fraterhuis. Ook is het BHIC op zoek naar kostschoolfoto's voor in onze collectie. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl.
De Ruwenberg eind 19e eeuw. Foto's uit een boekwerk over De Ruwenberg uit 1897, met dank aan Guus Kocken:
Communieprentje van Christiaan Sweens die zijn communie deed in De Ruwenberg op 26 mei 1908. Met dank aan D.J.M.A. Sweens:
De Ruwenberg jaren '30. Foto's uit jaarboeken van het internaat, met dank aan Frank van den Broek:
De Ruwenberg in 1948. Foto met dank aan Jef van Veldhoven:
De Ruwenberg jaren '60. Foto's met dank aan Chris Muskens (intern 1961-1962):
De Ruwenberg jaren '60. Foto met dank aan Louis Baudoin (intern handelsschool '62-'66):
De Ruwenberg jaren '60. Foto's met dank aan Ton van Poppel (intern '62-'66):
D.J.M.A. Sweens stuurde dit communieprentje van Christiaan Sweens die zijn communie deed in De Ruwenberg, 26 mei 1908:
Hoi, Ik heb drie jaar op de Ruwenberg gezeten en heb ook minder prettige ervaringen gehad. Ik ben hier pas later bewust van geworden omdat ik het toen, zat in de vijfde klas lagere school, niet in de gaten had. ik heb geen zin om oude koeien uit de sloot te halen maar als jullie dit willen weten voor onderzoek km ik hier graag op terug. Het was rond 1960.
Groeten
Jac van Daalzei op 11 maart 2019 om 14:14 uur
In 1964 in 6e klas begonnen en in 1969 voor mulo geslaagd.
Onze lichting eindigde, met nog maar 25 interne leerlingen, het bestaan van De Ruwenberg. Veel sport, spel en goed onderwijs. Goede herinneringen aan deze tijd.
Marilou Nillesenzei op 11 maart 2019 om 15:41 uur
Beste Piet en Jac, beide hartelijk dank voor jullie berichtjes. We merken het hier vaker: het is bepaald geen uitzondering dat mensen tegengestelde herinneringen hebben aan hetzelfde instituut. Een andere periode, een andere groep of andere fraters: het kan er allemaal aan toe bijdragen dat je heel andere ervaringen hebt.
Het is goed dat er aandacht is voor de goede én voor de donkere kant van de Ruwenberg. Dus veel dank dat jullie hier je herinnering hebben willen delen. (We houden je aanbod in ons achterhoofd, Piet, dank daarvoor.)
CGM de Rooijzei op 11 maart 2019 om 16:44 uur
Alleen een van de 3 zesde klassen was voor nietsvermoedende jongentjes ,die toen nog in geestelijke richting wilden.Van de 2 anderen was er een voor de aanwezige handelsschool ,de ander gingen middelbare opleiding elders volgen . Ik vond het er verschrikkelijk ,er werd zoveel gebeden ,dat het voor de rest van je leven al te veel was .Het eten was niet te pruimen (gehaktballen).Onvergetelijke misère.Christ.
sjef viguurszei op 11 maart 2019 om 17:44 uur
hoi,
Ook ik heb een drie kwart schooljaar.1963. ( vijfde klas lagere school) op de Ruwenberg gezeten. een vreselijke periode.
Was vorig jaar terug in het gebouw of wat er nog van over is en heb die nacht de hele periode weer beleeft. Wat ontzettend heftig was. Mochten jullie verdere info willen mail mij gerust. Kan er nu wat makkelijker overpraten.
Silverbackzei op 12 maart 2019 om 08:55 uur
Heb er 2 jaar gezeten periode 64 / 65, verloren tijd.
Was hier in het dorp een bepaalde status als je daar op zat.
heb daar wel geleerd om goed voor mezelf te zorgen ( situaties inschatten en macht,s verhoudingen zien )
Er liepen nog al wat fraters rond met een aparte handleiding.
Om de maand naar huis , was ook vreemd .
Laat maar horen als je wat wil weten.
Groetjes.
Marilou Nillesenzei op 12 maart 2019 om 11:54 uur
Bedankt voor jullie berichten, heren. Het blijven aangrijpende reacties om te lezen, ook om te zien hoe het ook na lange tijd nog zulke heftige gevoelens oproept.
Veel dank voor jullie openhartigheid. En Sjef en Silverback, we nemen achter de schermen (via de mail) contact met jullie op.
CGM de Rooijzei op 12 maart 2019 om 15:32 uur
Ik kwam in 1948 van de Ruwenberg met een burn-out, dat woord was onbekend,maar nu ben ik het me bewust .Vooral na de commentarenHet geleerde huiswerk was ik de volgende dag vergeten en ik nam niets op
Marilou Nillesenzei op 13 maart 2019 om 08:53 uur
Wat verdrietig om te horen, C. de Rooij. Ik kan me voorstellen dat dat zelfinzicht soms verhelderend maar soms ook heel pijnlijk is. Veel dank voor je reactie.
A. W. L van Buulzei op 13 maart 2019 om 14:14 uur
In de jaren '45, '46 en '47 leefde ik op De Ruwenberg. Volgde de Handels-Mulo t/m de derde klas. Stapte toen over naar de HBS, hetgeen wel een paar jaren kostte. Ik heb totaal geen bijzondere negatieve ervaringen. Er juist een stel goede jaren beleefd en er goede vrienden gekend. Kwam, en kom soms nog nog, namen van klasgenoten in de pers tegen.
Al mijn rapporten en een aantal foto's heb ik bewaard.
Marilou Nillesenzei op 14 maart 2019 om 08:53 uur
Goed te horen dat je daar zulke goede herinneringen aan hebt overgehouden, A. van Buul! Fijn dat je in die belangrijke periode van je leven kunt buigen op mooie ervaringen. We zijn wel benieuwd naar de foto's! (en rapporten...;)
Zou je die willen mailen naar info@bhic.nl? Dan plaatsen we die hier bij (als je dat zelf wil natuurlijk)
Hennie Raaymakerszei op 18 maart 2019 om 16:07 uur
Ik kwam in1959 van een andere internaat in Tegelen geleid door nonnen naar de Ruwenberg. Dit was voor mij een grote cultuurshock.
Marilou Nillesenzei op 18 maart 2019 om 20:41 uur
Dank voor je berichtje, Hennie. In welke zin bedoel je dat? Was het in Tegelen beter, of juist niet? Wil je daar iets meer over vertellen?
Nico Uijttewaalzei op 19 maart 2019 om 11:03 uur
Vanaf de 6e klas lagere school op de Ruwenberg gezeten. De handelsschool in 5 jaar afgemaakt (al die tijd intern) De laatste paar jaar werd de school buiten het terrein geplaatst en kwamen er ook plaatselijke leerlingen.
Ook ik heb slechte herinneringen (met name sexueel misbruik) wat ik me toen als klein “menneke” helemaal niet bewust was. Pas tijdens al die ophef over misbruik door de RK-kerk kwam alles weer boven. Gelukkig weer weg kunnen stoppen en daar kunnen laten. Nooit meer over hebben. Zelfs nu, nadat het een hotel is geworden wil ik er nooit meer naar toe!
Marilou Nillesenzei op 19 maart 2019 om 15:09 uur
Het blijven aangrijpende berichten om te lezen, Nico, en jouw verhaal vormt daarop geen uitzondering. Om te bedenken dat je juist in die kwetsbare leeftijd er zo alleen voor stond, blijft onthutsend.
Goed te lezen dat je dit alles achter je hebt gelaten, maar dat je er niet meer heen wil - ook niet in een nieuwe bestemming - vind ik heel begrijpelijk.
Dank dat je je verhaal hier hebt willen delen, dat waarderen we echt.
Egbert Ausemszei op 19 maart 2019 om 21:30 uur
CGM de Rooij heeft gelijk: het onderwijs op de Ruwenberg leidde niet alleen op voor het seminarie. Van de drie 6e klassen was 6a bestemd voor leerlingen die naar een middelbare school gingen, 6b leidde op voor toegang tot het seminarie en 6c voor Mulo. Van 1951 tot 1953 heb ik klas 5b (Frater Winfridus) en 6a ((Frater Gerardus) doorlopen. Daar bewaar ik goede herinneringen aan. In 1996 volgde ik een cursus op mijn oude kostschool: het was goed om terug te zijn.
jef van veldhovenzei op 20 maart 2019 om 14:33 uur
Ah, duidelijk Egbert. Dank voor je bevestiging en aanvulling. En Jef, ook bedankt voor jouw linkje!
chris muskenszei op 20 maart 2019 om 20:05 uur
Heb in 1961 en 1962 de vijfde en zesde klas doorlopen op de Ruweberg.
Vond het twee ellendige jaren. Heb er nu nog trauma's van overgehouden.
Vond het een concetratiekamp met strenge bewaking op cour Hollandais.
Totaal geen vrijheid, die ik thuis wel gewend was.
Sadistische frater was er op uit om je te straffen en genoot daar van.
Er gebeurden dingen die ik toen niet kon plaatsen maar die ik niet normaal vond.
Het sporten met de andere jongens was de enige leuke bezigheid.
Wat heb ik mijn dorp ( Elshout) en dorpsvrienden gemist!!!
Marilou Nillesenzei op 21 maart 2019 om 10:13 uur
Bedankt Chris, ik vrees dat je niet de enige bent met deze nare ervaringen op deze plek. Het getuigt van veel kracht dat je het hier zo sterk onder woorden weet te brengen.
Goed dat je het hier deelt, dank daarvoor.
Frank van den Broekzei op 25 maart 2019 om 10:10 uur
Naar aanleiding van een onderzoek naar mijn familie ben ik in het bezit gekomen van de jaarboeken 1931 t/m 1935, met veel klasse-foto's en foto's van het instituut zelf. Ik zou het fijn vinden als deze foto's ook bij u welkom zijn, zodat e.e.a. voor de toekomst
bewaard blijft.
Gerard Segerszei op 25 maart 2019 om 14:16 uur
Ben vanaf 1950 tot 1955 op De Ruwenberg geweest,en heb me in al die jaren nooit onveilig of bedreigd gevoeld.Veel gesport,geleerd en leuke jongensachtige ervaringen gedeeld met vrienden en fraters.Ben nu 75 en kan nog steeds met veel plezier aan die jonge jaren terugdenken.
Kees De Swartzei op 25 maart 2019 om 17:19 uur
Ik zat van 1957 tot 1958 in de 6e klas op de Ruwenberg.
Hebt u daar foto's / informatie van ?
Ik hoor graag van u .
mvg. C De Swart.
Marilou Nillesenzei op 25 maart 2019 om 20:42 uur
@Frank: Hartelijk dank voor je berichtje! Dat klinkt zeer interessant, ik ga mijn collega Thijs hierop wijzen
@Gerard: vriendelijk dank voor reactie. Wat fijn te lezen dat je zulke mooie ervaringen hebt om op terug te kijken. We merken het hier vaker: mensen kunnen heel uiteenlopende herinneringen hebben, van zeer positief tot heel negatief. Vanzelfsprekend zijn beide verhalen hier welkom, zeker ook dat van jou. Veel dank, Gerard
@Kees: niet dat ik zo weet, Kees, maar ook dat vraag ik na bij collega Thijs. We komen er nog op terug!
Thijs de Leeuwzei op 26 maart 2019 om 15:27 uur
@Kees: dank voor je bericht. Ik heb even in onze beeldbank gezocht. "Ruwenberg" intypen levert 422 resultaten op. Volg daarvoor deze link: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal… Als je naar beneden scrolt, dan zul je uiteindelijk ook best wat foto's tegenkomen van leerlingen. Diverse klassenfoto's ook, veel uit de jaren vijftig. Dus wie weet zit je daar tussen? We horen het natuurlijk graag als dat zo is! Hartelijke groeten,
John v Woensel zei op 27 maart 2019 om 12:18 uur
Twee jaar ruwenberg 1963-65 leuke tijd gehad .
Marilou Nillesenzei op 27 maart 2019 om 15:28 uur
Bedankt voor je berichtje, John. Welke herinnering is je het meest bijgebleven?
John v Woensel zei op 27 maart 2019 om 17:25 uur
Twee jaar ruwenberg 1963-65 leuke tijd gehad .
Gerard Segerszei op 27 maart 2019 om 18:25 uur
Heb inderdaad juiste foto gevonden uit 1955. Juni1955.
Louis Baudoinzei op 28 maart 2019 om 17:54 uur
Ik zat van 1962 - 1966 op de Handelsschool intern op de Ruwenberg. Op Coeur superieure bij de Bels (bijnaam van frater.....)
Ik heb er een leuke tijd gehad maar miste de contacten met de thuissituatie. Ik kon dat redelijk goed verdringen en me overgeven aan het kostschoolleven. Als je dat niet kon, had je geen leuke tijd. Veel sporten, tafeltennissen en biljarten. Ook s Winters schaatsen op een ondergespoten Coeur. Ik heb er leren roken in de aula. Gelukkig ben ik daar vanaf. Een strak dagprogramma met vaste rituelen waaronder veel studeren.
Louis Baudoinzei op 28 maart 2019 om 17:55 uur
Ik zat van 1962 - 1966 op de Handelsschool intern op de Ruwenberg. Op Coeur superieure bij de Bels (bijnaam van frater.....)
Ik heb er een leuke tijd gehad maar miste de contacten met de thuissituatie. Ik kon dat redelijk goed verdringen en me overgeven aan het kostschoolleven. Als je dat niet kon, had je geen leuke tijd. Veel sporten, tafeltennissen en biljarten. Ook s Winters schaatsen op een ondergespoten Coeur. Ik heb er leren roken in de aula. Gelukkig ben ik daar vanaf. Een strak dagprogramma met vaste rituelen waaronder veel studeren.
Marilou Nillesenzei op 31 maart 2019 om 17:51 uur
Bedankt voor je berichtje, Louis. Kwam die frater ook echt uit België, of had zijn bijnaam een andere reden? Goed te lezen dat je je draai wist te vinden op kostschool (en nog beter dat je ook weer van het roken bent afgekomen ;)
Frank van den Broekzei op 7 april 2019 om 10:14 uur
@Nico Uittewaal: dat gaan we regelen. Je meldt je als volgt af: Als het goed is krijg je een melding/herinnering, omdat ik dit bericht heb geplaatst. Een herinneringsbericht zoals je er al diverse hebt gekregen. In al die berichten staat onderaan deze melding: wilt u zich afmelden, klik dan hier. Als je dan op "hier" klikt, zou je moeten worden afgemeld van verdere meldingen.
We horen graag of dit werkt. Hartelijke groet
Thijs de Leeuwzei op 8 april 2019 om 09:01 uur
@Frank: oei, da's natuurlijk heel vervelend. In ieder geval zijn je testberichten zo te zien doorgekomen : ) Het is voor ons moeilijk zeggen waar het aan ligt, als iemand geen reacties kan plaatsen. Kan liggen aan het apparaat waarop je de site bekijkt (is dat een mobieltje of een PC), en aan de browser (FireFox, Chrome, Internet Explorer). Het kan helpen om bijvoorbeeld eens van browser te wisselen om te kijken of het probleem zich dan nóg voordoet. Ondertussen blijven wij achter de schermen de werking van de site controleren en waar nodig verbeteren. Dank voor je bericht in ieder geval!
Toin van Kampenzei op 29 april 2019 om 18:33 uur
Hallo,
Heb van 62- 64 op de ruwenburg gezeten. (heb nog rapporten ervan)
Er zijn me paar dingen bijgebleven.
- als je in de rij iets deed wat niet mocht (praten) moest je armen over elkaar doen en kreeg je met vlakke hand klap in je gezicht.
- strafwerk betekende een bladzijde uit geschiedenisboek met punten en komma,s uit je hoofd leren. En was pas voorbij als het foutloos opgezegd was.
- ik was best ondernemend in die tijd. Dus ging overal heen . Ook naar de klokkentoren. Op zolder waar opslag was. Ben keer betrapt door een frater (naam weet ik even niet) die mij uitnodigde op zijn schoot te zitten. Denk dat hij zelf wist dat het niet klopte. Er is niets gebeurd. Maar vele jaren later besefte ik pas wat er eigenlijk gebeurde. Heb er niets aan overgehouden er was immers niets gebeurd.
- heb mijn liefde voor lezen gevonden op de ruwenberg
Dat is wat ik me ( op dit moment herinner)
Nico Uijttewaalzei op 29 april 2019 om 20:53 uur
Thijs.!!!
Stop nou met die meldingen.
Marilou Nillesenzei op 30 april 2019 om 15:25 uur
Hallo Toin, bedankt voor je reactie. Je voorbeelden geven een heel duidelijk beeld hoe het in die begin jaren zestig moet zijn geweest op de Ruwenberg. Met vrij opzienbare methoden; van zowel de klap met vlakke hand, het leren van een pagina uit het geschiedenisboek, tot het verplicht op schoot moeten zitten. Je beschrijft heel nuchter allemaal, en wellicht is het daar om ook best aangrijpend om te lezen.
Gelukkig is er ook dat ene lichtpuntje: de liefde voor het lezen. Is er een boek dat je daar hebt 'ontdekt' en dat je je leven is bijgebleven?
Hanneke Blaaszei op 9 mei 2019 om 11:02 uur
Mijn vader is hier op kostschool geweest. Hij heeft de school in 1917 verlaten en was toen 17 jaar.
Zijn er nog ergens inlichtingen te vinden rond die tijd? Is er nog een archief?
Thijs de Leeuwzei op 13 mei 2019 om 09:59 uur
Hallo Hanneke, bedankt voor je vraag en leuk dat je onze site bezoekt.
Voor informatie over internaat De Ruwenberg zou je om te beginnen hier, op het BHIC, een blik kunnen werpen in de Documentatie Sint-Michielsgestel. Via deze link kun je zien wat daarin voor materiaal zit m.b.t. de Ruwenberg: http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=210&miadt=235&micode=159…
Ook kun je bij ons, op de BHIC-leeszaal, diverse boeken aanvragen en inzien met informatie over de Fraters van Tilburg en hun kostschool in Sint-Michielsgestel. Zie deze link voor de zoekresultaten: http://www.bhic.nl/onderzoeken/boeken?mivast=235&miadt=235&mizig=82&miv… In die lijst vallen bijvoorbeeld deze boeken/documenten op:
- Gedenkboek uitgegeven bij het honderdjarig bestaan van het instituut "Huize Ruwenberg" te St. Michiels Gestel, 1852-1952 / J.H.A. Beijer, 1952
- Kweekplaats van katholieke deugd : De onderwijsstrategie van de Congregatie van de Fraters van Tilburg tussen 1844 en 1916 / Ton Kox, 2014
- Stukken met betrekking tot de geschiedenis van internaat Ruwenberg en de sloop van de gebouwen alsmede de nieuwbouw van het conferentie-oord / , Zonder datum
En ik zou je vraag ook zeker richten aan het centraal archief van de Fraters van Tilburg, aan de Gasthuisring 54 in Tilburg. In dat archief vind je o.a. materiaal met betrekking tot verschillende fraterhuizen en daaraan verbonden scholen, en ook over individuele fraters. (Bron: https://www.cmmbrothers.org/nieuws/uit-het-archief-van-de-fraters/)
De contactgegevens vind je hier: https://www.cmmbrothers.org/contact/
Ook kun je contact opnemen met de Heemkunde vereniging De Heerlijkheid Herlaar (omvat het grondgebied van de kernen Sint-Michielsgestel, Halder en Gemonde). Website: https://www.deheerlijkheidherlaar.nl/ Adres: Hortensiatraat 2, 5271 GT Sint-Michielsgestel. E-mail: info@deheerlijkheidherlaar.nl
Hopelijk helpt dit je een beetje verder. Veel succes met je zoektocht en als je nog vragen hebt, geef hier dan zeker een seintje!
Toin van Kampenzei op 3 juni 2019 om 15:56 uur
Zag een oude klasse foto. Is er belangstelling voor om dit hier te plaatsen?
Marilou Nillesenzei op 3 juni 2019 om 20:13 uur
Jazeker Toin! Zou je de foto willen mailen naar info@bhic.nl tav Jongensinternaat Huize Ruwenberg in Sint-Michielsgestel. Dan zetten we die hier er graag bij.
Jan Haarhuiszei op 28 juni 2019 om 17:13 uur
Van 1963 tot 1966 zat ik op de Ruwenberg. In het begin had ik het moeilijk
maar met veel sporten, o.a. de voetbal avondcompetitie kon je je energie wel kwijt. Sommige jongens konden absoluut niet aarden en huilden veel op de cour, zoals Peter van Velsen uit Den Haag. Ik voetbalde veel met Kees uytewaal, en veel namen schieten mij weer te binnen zoals De koelemannetjes van de conserven fabriek, wie had nou de beste uitjes, Koeleman of uytewaal ? Fraters kan ik mij nog herinneren, zoals op cour moyenne De Beer, die op een goede dag eenleerling, ik ken zijn naam naam nu nog Ferry van der Linden een portie klappen met de volle vuist gaf., Veel fraters hadden door ons gegeven bijnamen zoals frater Schoenpoets die naar Indonesie is gegaan, en wij s, avond op slaapzaal Thomas meikevers los lieten die natuurlijk op zijn lamp af kwamen. Ik had chambrete nr. 135, al die jaren, ook in je kleding. Persoonlijk heb ik geen misbruik meegemaakt of gehoord van de maatjes.
Wat dat aangaat heb ik er geen trauma,s aan overgehouden.
Toen ik er het eerste bezoek aflegde met mijn vader, zaten wij op de ziekenzaal bij frater Mansuetes. Het eerste wat hij tegen mij zei was:
God, wij hebben in de hele geschiedenis van de ruwenberg nog nooit zo,n goede voetballer als jouw vader gehad, dat vond ik wel een opmerkelijke opmerking van hem. Ik kan mij wel goed voorstellen dat veel jongens het moeilijk hadden. Zelfs ik, toen 12 jaar vond de jongetjes op cour Holland zielig !
Thijs de Leeuwzei op 1 juli 2019 om 13:58 uur
Hallo Jan, nog bedankt voor je bijdrage! Wel sneu zeg, voor die jongens die dan niet goed weten te aarden.. Het valt elke keer weer op in de reacties, hoeveel het kon schelen op zo'n kostschool als je maar een paar hechte vriendschappen had.
Maar je vader heeft dus ook op de Ruwenberg gezeten, en jullie hebben nog deels dezelfde leraren gehad? Je wist dus ook zeker al heel vroeg dat je naar dit internaat zou gaan? Leuk dat ze hem zoveel jaren later nog herinnerden om z'n voetballen : )
silverbackzei op 2 juli 2019 om 16:04 uur
wat Jan Haarhuis vertelt over de Beer klopt.
Ferry had wat gestolen. maar het grof geweld dat ik toen zag van een
volwassen man richting een kind . heeft nogal veel indruk gemaakt op mij.
Als het verkeerd was gegaan was er een dode gevallen.
silverbackzei op 2 juli 2019 om 16:04 uur
wat Jan Haarhuis vertelt over de Beer klopt.
Ferry had wat gestolen. maar het grof geweld dat ik toen zag van een
volwassen man richting een kind . heeft nogal veel indruk gemaakt op mij.
Als het verkeerd was gegaan was er een dode gevallen.
JAN HAARHUISuiszei op 2 juli 2019 om 17:25 uur
Inderdaad Thijs De Leeuw, mijn vader heeft ook op de ruwenberg gezeten.
Frater Mansuetes ging over de ziekenzaal, dat weten alle jongens die hem nog hebben meegemaakt. Het was de enige frater die nog leefde en mijn vader ook heeft meegemaakt, vandaar zijn opmerking over de voetbalcapaciteiten van wijlen mijn vader Bernhard Haarhuis.
Verder kende ik nog typische Brabantse namen van o.a. Tseu de Kort, Berends, Smarius uit Tilburg, en de slimste jongen van allemaal Jos Hexspoor uit Tilburg. ik geloof dat zijn familie in de bananenhandel zit of zat ! Frater Theocritus gaf wiskunde, en dan den Direkteur, Frater Adelheid. Die kwam altijd in de klas voor de erelijsten.
Handjes voor de borst en wij stonden dan naast de bank. Vervolgens zei hij, echt waar: "Gaat U maar zitten!".
Ook het natuurkunde cabinet boven met oplopende banken heb ik nog op mijn netvlies staan. Ik geloof dat Frater Angelicus hier over ging.
Jan Vesters zat eens op zijn knieen voor het bord, een beetje te ginnegappen de klas in, vervolgens kreeg hij een enorme dreun voor zijn hoofd, en klapte tegen het bord aan. Angelicus zei dan op zijn typische Brabantse tongval, Vesters vervoegde ge maar bij den Direkteur !
De naam Louis Heetman kan ik mij ook nog goed herinneren, en Stan Verhaak uit Grave. Ook hadden wij een jongen die aan epilepsie leed en geregeld in de recreatiezaal op cour Moyenne onderuit ging.
Zo komt er steeds meer naar boven, ik kan er wel een boek over schrijven.
Thijs de Leeuwzei op 3 juli 2019 om 08:17 uur
@Jan: kan me voorstellen ja, dat terwijl je vertelt er steeds meer namen van fraters en leerlingen, en speciale gebeurtenissen van vroeger boven komen drijven. Dus helemaal geen slecht idee, toch? om er eens een boek over te schrijven : )
@silverback: die frater zal op zijn minst toch nog wel aangesproken zijn, zelfs in die tijd? Ik denk gelijk: wat vonden de ouders daar van? Maar dan denk ik natuurlijk teveel vanuit deze tijd (zou zo'n leraar nu eens moeten proberen) Maar zo te lezen is de leerling toch niet weggestuurd?
peter scheffer peterdms@earthlink.netzei op 15 augustus 2019 om 14:40 uur
Jammer dat het nu niet meer bestaat.
I was a student 3 jaren 4th to 6th grade. 1949
Have been living in the usa 40yers
peter scheffer peterdms@earthlink.netzei op 15 augustus 2019 om 14:40 uur
Jammer dat het nu niet meer bestaat.
I was a student 3 jaren 4th to 6th grade. 1949
Have been living in the usa 40yers
peter scheffer peterdms@earthlink.netzei op 15 augustus 2019 om 14:41 uur
Jammer dat het nu niet meer bestaat.
I was a student 3 jaren 4th to 6th grade. 1949
Have been living in the usa 40yers
peter schefferzei op 15 augustus 2019 om 14:42 uur
Jammer dat het nu niet meer bestaat.
I was a student 3 jaren 4th to 6th grade. 1949
Have been living in the usa 40yers
Hennie Raaymakerszei op 15 augustus 2019 om 14:59 uur
Schrijver Jeroen Brouwers heeft in zijn boek "Het Hout" een aardige beschrijving weer gegeven over het leven op een internaat
peter D Schefferzei op 17 augustus 2019 om 04:56 uur
would like history of the time 1948 until 1952 op het internaat lagere
school ruweneberg I was a student in the 3rd 4 and 5th grade.
any friends i like to contact thank you peter
peter D Schefferzei op 17 augustus 2019 om 05:43 uur
like to know more about my class mates
Thijs de Leeuwzei op 4 september 2019 om 08:14 uur
Hello Peter and thank you for your question. Nice to see you're looking into this part of your past and the history of Ruwenberg boarding school. If you want to elaborate on your stay at this Catholic institution you are more than welcome to do that here.
Regarding your question: I suppose it wouldn’t help to refer to books we have in our library. I’m not sure if you’re able to visit and if reading them in Dutch after 40 years would be a problem. So first of all I’ve been looking for sources online.
What I’ve found, for instance, is an electronical version of a renown book in Dutch about Catholic boarding schools for boys in the Netherlands, largeley based on interviews: https://www.dbnl.org/tekst/perr011jong01_01/perr011jong01_01.pdf You could search this document (control + f, then type “Ruwenberg”) to find the relevant passages and then use an online translator for instance. There are numerous passages about and also a few pictures of the Ruwenberg in this document.
If I find more text and/or pictures I’ll let you know. In the meantime, maybe you could let me know what type of information exactly would be useful to you?
Kind regards!
Thijs de Leeuwzei op 4 september 2019 om 08:28 uur
@Hennie: oei, dat is niet mis... Een goed boek, moet ik zeggen, maar over hele trieste en verkeerde praktijken natuurlijk. Ik heb zelf niet op kostschool gezeten dus dan ervaar je zo'n verhaal toch anders dan een oud-leerling, maar het blijft je wel bij. Beklemmend.
Het lezen ervan bracht bij jou dus weer een en ander boven? Eerder schreef je al over de "cultuurshok" op de Ruwenberg, na je verhuizing vanuit een internaat in Tegelen. Ben nog wel benieuwd wat dan de grootste verschillen waren. Als je daar nog meer over wilt vertellen dan ben je welkom.
Ben Boelenszei op 21 december 2019 om 16:02 uur
Going through some papers I found some diary entree's from January and November 1962 from Huize Ruwenberg. I was there from 1959 to 1966. Two uncles, my brother and many cousins and other family were or had been there.
Seven years is too long to being in an institution. It retards your social development. It is difficult to make friends as they are from all places in Holland and you do not see each other during vacations or socially. Girls are really foreign beings. In general I had a good time. The food was reasonable (except the levertraan soep which I refused to eat a second time). I liked the Wednesday walks in the surrounding areas. The teaching was of a high quality with my English teacher having written his own published book and our business law teacher consulting outside companies. It also helped that we had to study a lot. I had no sexual mishaps, but I remember the priest asking me in the confession if I played with myself and I answered Yes, I play all the time by myself! I voetball and biljard and I play cards. I had no clue why he was asking me that. My clothing number was 40. I still use that number a lot. I was looking for information about de Ruwenberg for years but this is the first time to see this blog. I still have 4 of my yearbooks. I wonder what happened to my friend Jan van Heeswijk en to Ad van Delft en the andere students. I emigrated to Canada in 1971 but we travel still a lot to Holland to see the family. (En my Nederlands is goed maar ik denk in the Engels). I read in my diary that the brothers used to prohibit the sale of candies as punishment, so at one time I started to sell candies myself for a small profit. Also I read a lot including "Seven years in Tibet". It always intrigued me so I went there two years ago. I love to travel and we do that now 5 or 6 months each year. So much to see in this wonderful world!
Ben Boelenszei op 21 december 2019 om 16:03 uur
Going through some papers I found some diary entree's from January and November 1962 from Huize Ruwenberg. I was there from 1959 to 1966. Two uncles, my brother and many cousins and other family were or had been there.
Seven years is too long to being in an institution. It retards your social development. It is difficult to make friends as they are from all places in Holland and you do not see each other during vacations or socially. Girls are really foreign beings. In general I had a good time. The food was reasonable (except the levertraan soep which I refused to eat a second time). I liked the Wednesday walks in the surrounding areas. The teaching was of a high quality with my English teacher having written his own published book and our business law teacher consulting outside companies. It also helped that we had to study a lot. I had no sexual mishaps, but I remember the priest asking me in the confession if I played with myself and I answered Yes, I play all the time by myself! I voetball and biljard and I play cards. I had no clue why he was asking me that. My clothing number was 40. I still use that number a lot. I was looking for information about de Ruwenberg for years but this is the first time to see this blog. I still have 4 of my yearbooks. I wonder what happened to my friend Jan van Heeswijk en to Ad van Delft en the andere students. I emigrated to Canada in 1971 but we travel still a lot to Holland to see the family. (En my Nederlands is goed maar ik denk in the Engels). I read in my diary that the brothers used to prohibit the sale of candies as punishment, so at one time I started to sell candies myself for a small profit. Also I read a lot including "Seven years in Tibet". It always intrigued me so I went there two years ago. I love to travel and we do that now 5 or 6 months each year. So much to see in this wonderful world!
Ben Boelenszei op 21 december 2019 om 16:05 uur
Going through some papers I found some diary entree's from January and November 1962 from Huize Ruwenberg. I was there from 1959 to 1966. Two uncles, my brother and many cousins and other family were or had been there.
Seven years is too long to being in an institution. It retards your social development. It is difficult to make friends as they are from all places in Holland and you do not see each other during vacations or socially. Girls are really foreign beings. In general I had a good time. The food was reasonable (except the levertraan soep which I refused to eat a second time). I liked the Wednesday walks in the surrounding areas. The teaching was of a high quality with my English teacher having written his own published book and our business law teacher consulting outside companies. It also helped that we had to study a lot. I had no sexual mishaps, but I remember the priest asking me in the confession if I played with myself and I answered Yes, I play all the time by myself! I voetball and biljard and I play cards. I had no clue why he was asking me that. My clothing number was 40. I still use that number a lot. I was looking for information about de Ruwenberg for years but this is the first time to see this blog. I still have 4 of my yearbooks. I wonder what happened to my friend Jan van Heeswijk en to Ad van Delft en the andere students. I emigrated to Canada in 1971 but we travel still a lot to Holland to see the family. (En my Nederlands is goed maar ik denk in the Engels). I read in my diary that the brothers used to prohibit the sale of candies as punishment, so at one time I started to sell candies myself for a small profit. Also I read a lot including "Seven years in Tibet". It always intrigued me so I went there two years ago. I love to travel and we do that now 5 or 6 months each year. So much to see in this wonderful world!
Ben Boelenszei op 21 december 2019 om 16:12 uur
Going through some papers I found some diary entree's from January and November 1962 from Huize Ruwenberg. I was there from 1959 to 1966. Two uncles, my brother and many cousins and other family were or had been there.
Seven years is too long to being in an institution. It retards your social development. It is difficult to make friends as they are from all places in Holland and you do not see each other during vacations or socially. Girls are really foreign beings. In general I had a good time. The food was reasonable (except the levertraan soep which I refused to eat a second time). I liked the Wednesday walks in the surrounding areas. The teaching was of a high quality with my English teacher having written his own published book and our business law teacher consulting outside companies. It also helped that we had to study a lot. I had no sexual mishaps, but I remember the priest asking me in the confession if I played with myself and I answered Yes, I play all the time by myself! I voetball and biljard and I play cards. I had no clue why he was asking me that. My clothing number was 40. I still use that number a lot. I was looking for information about de Ruwenberg for years but this is the first time to see this blog. I still have 4 of my yearbooks. I wonder what happened to my friend Jan van Heeswijk en to Ad van Delft en the andere students. I emigrated to Canada in 1971 but we travel still a lot to Holland to see the family. (En my Nederlands is goed maar ik denk in the Engels). I read in my diary that the brothers used to prohibit the sale of candies as punishment, so at one time I started to sell candies myself for a small profit. Also I read a lot including "Seven years in Tibet". It always intrigued me so I went there two years ago. I love to travel and we do that now 5 or 6 months each year. So much to see in this wonderful world!
Ben Boelenszei op 21 december 2019 om 16:12 uur
Going through some papers I found some diary entree's from January and November 1962 from Huize Ruwenberg. I was there from 1959 to 1966. Two uncles, my brother and many cousins and other family were or had been there.
Seven years is too long to being in an institution. It retards your social development. It is difficult to make friends as they are from all places in Holland and you do not see each other during vacations or socially. Girls are really foreign beings. In general I had a good time. The food was reasonable (except the levertraan soep which I refused to eat a second time). I liked the Wednesday walks in the surrounding areas. The teaching was of a high quality with my English teacher having written his own published book and our business law teacher consulting outside companies.
Ben Boelenszei op 21 december 2019 om 16:18 uur
Going through some papers I found some diary entree's from January and November 1962 from Huize Ruwenberg. I was there from 1959 to 1966. Two uncles, my brother and many cousins and other family were or had been there. Seven years is too long to being in an institution. It retards your social development. It is difficult to make friends as they are from all places in Holland and you do not see each other during vacations or socially. Girls are really foreign beings. In general I had a good time. The food was reasonable (except the levertraan soep which I refused to eat a second time). I liked the Wednesday walks in the surrounding areas. The teaching was of a high quality with my English teacher having written his own published book and our business law teacher consulting outside companies. It also helped that we had to study a lot. I had no sexual mishaps, but I remember the priest asking me in the confession if I played with myself and I answered Yes, I play all the time by myself! I voetball and biljard and I play cards. I had no clue why he was asking me that. My clothing number was 40. I still use that number a lot. I was looking for information about de Ruwenberg for years but this is the first time to see this blog. I still have 4 of my yearbooks. I wonder what happened to my friend Jan van Heeswijk en to Ad van Delft en the andere students. I emigrated to Canada in 1971 but we travel still a lot to Holland to see the family. (En my Nederlands is goed maar ik denk in the Engels). I read in my diary that the brothers used to prohibit the sale of candies as punishment, so at one time I started to sell candies myself for a small profit. Also I read a lot including "Seven years in Tibet". It always intrigued me so I went there two years ago. I love to travel and we do that now 5 or 6 months each year. So much to see in this wonderful world!
Marilou Nillesenzei op 23 december 2019 om 10:15 uur
Hallo Ben, goed te horen dat je Nederlands nog goed is, dat maakt het voor ons weer ietsje makkelijker ;) Bedankt voor je berichtje, en voor het inzicht in die tijd. Het is ook veeltekenend dat een dergelijke dubbelzinnige vraag van een priester helemaal niet door een kind wordt begrepen; het benadrukt de onschuld.
Hoe oud was je eigenlijk toen je op de Ruwenberg verbleef?
Jan Haarhuiszei op 23 december 2019 om 12:29 uur
Ik kan mij Ben Boelens nog goed voor de geest halen. Een bril drager en enorm sterk. Althans zo herinner ik hem mij weer. Waarschijnlijk kan hij mij Jan Haarhuis niet meer herinneren, maar Ben Boelens was ook op cour moyenne en kan zich bijv. Frater De Beer nog goed herinneren. Ik weet de fraternaam niet meer. Met Ben Boelens moest je geen ruzie hebben, dat had ik dus ook niet.
Ik word zelf binnenkort al 69 jaar ! Toch denk ik redelijk vaak aan mijn kostschooltijd en wat Ben Boelens schrijft over vriendschappen, dat klopt helemaal. Thuis voelde ik mij wel eens een vreemde, kende de vrienden van mijn zusters niet eens. je zat toch in een andere wereld. diegenen die op kostschool zaten weten precies wat ik bedoel ! Je zat natuurlijk allemaal in hetzelfde schuitje. Het scheelde wel als je goed mee kon in sport. Je had genoeg afleiding.
ook kan ik mij zeer goed de jongen van paping uit Groningen herinneren.
die kwam niet vaak thuis, en als hij terug kwam op de Ruwenberg ging e er vandoor ! Helaas hem ik geen jaarboeken van mijn periode 1963-1966.
Zoals ik al eerder schreef had ik geen nare sexuele ervaringen met deze fraters.
dat er zaken gebeurt zijn...ongetwijfeld.
Marilou Nillesenzei op 24 december 2019 om 10:44 uur
Hallo Jan, bedankt voor je mooie en afgewogen reactie. Mooi om te lezen hoe je een impressie geeft van die tijd. En als je terugdenkt aan je kostschooltijd, wat komt dan als eerste weer terug? Zijn er überhaupt herinneringen die het meest bepalend zijn, of werkt dat zo niet?
JAN HAARHUISzei op 26 december 2019 om 12:49 uur
Wat ik nooit vergeet was DIE avond dat je voor de allereerste keer achterbleef op de Ruwenberg. Mijn ouders liepen die lange gang uit richting de hoofduitgang. Ik wilde instinctief achter mijn ouders aanlopen, dus ook weer naar huis ! Ik voelde de tranen langs mijn wangen lopen, en wilde eigenlijk schreeuwen: Papa en mama ik wil met jullie mee naar huis.,
Maar dat kon niet meer, het was al te laat!
Daar stond je dan met alle jongens in de rij, zwijgend de grote trap op naar boven. Naar de slaapzaal met chambretten. Naar Thomas, zo heette deze slaapzaal. Ik sliep vlak vooraan, op nr. 135. Je opende je chambrette, daar stond een bed over dwars, rechts een kast en links naast het bed een nachtkastje. Verder hadden mij ouders een kruisbeeld en een bakje wijwater mee genomen ! Verder zwijgen en naar de wasbakken achterin lopen. Deze wasbakken stonden tegenover elkander.
Links bij de muur stond frater Theocritus, gebrild en een zwijgzame man.
Naast mij in de chambrette sliep een van de broertjes Jelgersma, dat herinner ik mij nog heel goed. Vanboven keek je naar het plafond, en ik jankte zachtjes onder de dekens. S, morgens werd je gewekt, volgens mij nog door een bel, en de eerste keer dat ik wakker werd en besefte WAAR ik was, brak het angstzweet mij uit. De angst voor het onbekende, het vertrouwde, je eigen omgeving, je eigen nestwarmte was helemaal weg.
Dat waren mijn eerste eigen gevoelens in 1963, de koude winter, de Elfstedentocht en nog veel meer.
Jan Haarhuis
Marilou Nillesenzei op 27 december 2019 om 21:51 uur
Och Jan, wat aangrijpend om te lezen! En zo goed voorstelbaar hoe traumatisch dit moet zijn, je ouders zo te zien weggaan (trouwens ook voor je ouders lijkt het me verschrikkelijk; hebben jullie het daar wel eens over gehad?)
Wat een eenzaamheid om zo wakker te worden, hartbrekend. Denk je nog vaak terug? (of wellicht beter: heeft het je leven bepaald?)
Jan Haarhuiszei op 28 december 2019 om 17:41 uur
Beste Marilou,
Mijn ouders zaten in de auto, daar bij de oprit. Mijn vader zei tegen mijn moeder: "God, zullen wij Jan NU weer direkt mee naar huis nemen ! Ze zaten ook allebei te huilen in de auto. Toen zei mijn moeder: Nee Ben, wij moeten nu zelf ook sterk zijn ! Dit heb ik natuurlijk pas veel later van mijn ouders gehoord.
Ik had wel een paar weken nodig om te wennen, je aan te passen, en toen kon ik er wel mee overweg. Natuurlijk had je je momenten dat je alleen was, en aan thuis dacht. Ik had wel een saamhorigheid met bepaald jongens waar ik mee op trok. Ik kan mij ook goed herinneren dat ik met Kees uytewaal mee naar Ter aar ging. Daar stond hun huis en de fabriek. De chauffeur haalde ons toen op.
Ik was daar dan een weekend. Ook ben ik nog een weekend bij Jan Van der Sterren thuis geweest. Zijn ouders hadden een bakkerij. Ik weet niet meer precies waar dat was. Wel weet ik nog dat Jan heel goed hard kon fietsen.
Heel lieve en aardige Brabantse mensen.
Ook herinner ik mij nog Peter van der Kun. Zijn vader was geloof ik beroepsmilitair. Ja, en zo komt er steeds meer naar boven Marilou.
De ene jongen/man zal misschien GEEN goede herinneringen hebben gehad aan de Ruwenberg vanwege sexueel misbruik. Trouwens de voetbal avond competitie was het hoogtepunt van de zomer. Dit vond ik geweldig. Omkleden in de aula bioscoop ! En den het veld op. Er waren daar ook op het toneel , zg. toneel repetities met jongens van Cour Holland. Er gingen toen wel vage geruchten onder de jongens over een frater Bobby die zijn handen niet kon thuis houden.
In hoeverre ik dit correct heb durf ik niet voor de volle 100% te zeggen.
Ik wens een ieder die dit leest een gezond en voorspoedig 20,
JAN HAARHUISzei op 30 december 2019 om 21:00 uur
Beste Marilou Nillisen,
Ik zag dat Frank van den Broek de jaarboeken 1931[1935 in zijn bezit heeft.
Wijlen mijn vader Bernhard Haarhuis kwam uit Albergen.
Hij zat zeker in 1933 op de Ruwenberg. Daar heb ik een zgn. congregatie foto van , de zgn. orde van de maagd Maria, uit December 1933.
Op welke wijze zijn deze jaarboeken te zien ?
Ik zit niet op facebook. Zou leuk zijn om mijn vader eens op een klassenfoto aan te treffen. Bernhard Haarhuis uit Albergen.
Bedankt voor de moeite,
Marilou Nillesenzei op 3 januari 2020 om 20:19 uur
Hallo Jan,
Veel dank voor je aanvulling. Heel roerend om ook te lezen hoe ouders dit ervaren moeten hebben. Wat betreft je vraag over de klassenfoto van je vader; die ga ik via de mail aan Frank van den Broek voorleggen. Hopelijk komen we zo verder.
ben Boelenszei op 21 januari 2020 om 20:35 uur
I was there from the age of 9 to 16.
Notes:
At 12 I felt the calling to become a priest. That calling disappeared when my mother burst out laughing.
From my diary:
January 14, 1962:
En Sprockel had een klein radiotje waar je een ding in oren moest stoppen om iets te horen.
Roland Sprockel died februari 26 1962. He hit his head as a kieper in een voetbal spel op cour Holland.
Jan Haarhuis ik herriner je naam en ik ben mijn jaar boeken vanaf 63/64 kwijt anders zou ik je photo zien.
Remember when Kennedy was shot in Dallas? We all tried to listen to the radios and some were crying because he was so well regarded and painted a hopeful future. Sorry about the many fights I got into. Nothing malicious but not using my brain. Brother Beer corrected that with the billiard cue. Very measured but painfull and colorful. Bond en Blauw!
chris muskenszei op 21 januari 2020 om 21:13 uur
Ik herinner me Ronald Sprockel nog goed. Hij had een bruin getinte huidskleur en krulletjes haar. Zijn dood heeft veel indruk gemaakt. Ik zat bij hem in de zesde klas bij frater Constantino. Ik wist niet dat zijn dood door een ongeval kwam. Altijd gedacht door een of andere tropische ziekte.
Marilou Nillesenzei op 22 januari 2020 om 10:01 uur
Hallo Ben en Chris, bedankt voor jullie berichten. Ben, ik moest wel lachen om jouw roeping en de reactie van je moeder, net zoals de reden waarom je nog wel eens in een vechtpartij belandde. Maar je beschrijving van de dood van Ronald Sprockel maakt veel indruk.
Dat blijkt ook wel uit jouw reactie, Chris. Wat denk je, werd er wellicht weinig gesproken over de dood van Ronald waardoor je de juiste doodsoorzaak niet kende? Staat je daar iets van bij?
JAN HAARHUISzei op 26 januari 2020 om 20:36 uur
Inderdaad kan ik mij de dood van Kennedy nog goed voor de geest halen.
Wij stonden op de cour naar de radio te luisteren en waren alleen zeer ontdaan. Wij wisten dondersgoed wat er aan de hand was.
Wij luisterden naar die grote hit van Roy Orbison...pretty women, en naar de Stones...I can,t get no, satisfaction….Ik herinner mij de engelse les van Frater Engelmundo nog goed dus ik wist wel waar de muziek over ging. Jammer Ben boelens, Iam sorry you lost your yearbooks 1963/64.
I am not aware having these books at all !
There must be boys who still have these books, somewhere stored in their houses. Next month I become 69 years of age.
And as Bob Dylan wrote in his famous song: "Time is a jetplane, it moves too fast ! I wonder if we are the only boys alive who are willing to write down their memory,s Ben? It,s not that Iam a sentimental guy, but it did something with your young live. I don,t want to repeat myself, but Iam very sorry for the boys who were abused of, it makes me angry.
Thanks God they had no change with me ! Ben ik lees dat jij door frater De Beer ( wat was zijn fraternaam ook weer ?), ook te pakken bent genomen middels de biljartkeu !
Ja biljarten, met name op ons Russische biljart in de recreatiezaal.
Twee zakken aan elke kant, en in het midden de paaltjes die je moest omzeilen. Nou hadden wij Stafleu, deze jongen kon geweldig biljarten met het zgn. huppeleffect ! Dus de bal direkt over de paaltjes in de zak schieten, mijn god vaak gedaan. En zo had een ieder zijn afleiding !
Ludo Nuijtenzei op 13 april 2020 om 15:51 uur
Het schooljaar 1964-1965, woonde ik op de Ruwenberg, waar ik in de 6e klas van de lagere school zat. Wij hoorden bij cour Holland.
In het begin was dat erg wennen. Van een gemengde school met juffen en meesters, kwam ik in een klas met enkel jongens en werd ik 'opgevoed', door fraters.
Hun regime was streng en liep je uit de pas, dan had je snel een draai om je oren te pakken.
Alle dagen waren strak ingedeeld.
Ik sliep op de slaapzaal op de zolder van het hoofdgebouw. Er sliepen veel jongens en aan het begin en het einde van de slaapzaal, waren chambrettes . In beide hokjes sliep een fraters. Zij hielen toezicht.
Om 6.30 uur, hoorde je het kraken van de houten vloer en kwam er een frater aangelopen, die ons wekte door een handbel te luiden. Vervolgens kwamen wij snel uit bed, kleedden ons aan en liepen in rijen naar de kapel, waar dagelijks een ochtendmis was. Je moest tijdens de mis knielen op de knielbanken en je mocht geen knielkussen gebruiken....
Omdat we dan nog niet ontbeten hadden, kwam het af en toe voor dat een van de jongens flauw viel.
Na de ochtendmis, liepen we weer naar de slaapzaal , om onze bedden op te maken.
Als die er spic en span bijlagen gingen we naar de refter voor het ontbijt.(refter = eetzaal)
Na het ontbijt, moesten we kastieballen op de cour, waarna we ons in rijen opstelden om naar de klassen te gaan.
Tot lunchtijd hadden we les. Ik zat bij frater Acqarius in de klas. Hij was een goede leerkracht, evenals frater Winfridus, waar wij natuur- en menskunde van kregen. Prima kerel! Het onderwijs op de Ruwenberg vond ik goed.
Na de lunch gingen we weer naar school tot ca. 15.30 uur en de tijd daarna, kon je sporten of in de recreatiezaal bijvoorbeeld figuurzagen of mozaïek leggen.
Niets doen/ lummelen mocht niet.
Vervolgens 'dineren' en om 20.00 uur in rijen naar boven om te gaan slapen.
De meeste doordeweekse dagen zagen er ongeveer zo uit.
De meeste fraters die ik op cour Holland meemaakte waren weliswaar streng maar niet verkeerd. Frater Salesiano en frater Theodozius, waren daar goede voorbeelden van.
Er was er echter een- frater Selezio-, die echt niet deugde! Hij surveilleerde op de cour en op de sportvelden. Een bruut in optima forma.
Hij sloeg en schopte erop los, als hem dat uitkwam of hij liep jongens op het sportveld omver als hun inzet hem niet beviel.
Zelf kreeg ik, jongen van twaalf jaar, omdat ik een keer niet snel genoeg antwoordde, midden op de cour een enorm pak slaag, waarbij hij me met zijn vuisten sloeg en keihard tegen mijn schenen trapte. Ik eindigde - bont en blauw- in de ziekenzaal....
Dit is een voorbeeld van wat er niet goed ging en voor mij persoonlijk, het meest extreme..
Naast het goede onderwijs, heb ik veel creatieve dingen geleerd zoals figuurzagen en tekenen. Ook had je goede vertellers onder de fraters, zoals frater Winfridus.
Achteraf heb ik in die tijd ook dingen gehoord, die de jongens elkaar vertelden, die echt niet konden, zoals sexueel misbruik en begreep ik dat er fraters waren die onderling relaties hadden. Wij hadden daar toen nog geen woorden voor..
Ludo Nuijtenzei op 13 april 2020 om 15:51 uur
Het schooljaar 1964-1965, woonde ik op de Ruwenberg, waar ik in de 6e klas van de lagere school zat. Wij hoorden bij cour Holland.
In het begin was dat erg wennen. Van een gemengde school met juffen en meesters, kwam ik in een klas met enkel jongens en werd ik 'opgevoed', door fraters.
Hun regime was streng en liep je uit de pas, dan had je snel een draai om je oren te pakken.
Alle dagen waren strak ingedeeld.
Ik sliep op de slaapzaal op de zolder van het hoofdgebouw. Er sliepen veel jongens en aan het begin en het einde van de slaapzaal, waren chambrettes . In beide hokjes sliep een fraters. Zij hielen toezicht.
Om 6.30 uur, hoorde je het kraken van de houten vloer en kwam er een frater aangelopen, die ons wekte door een handbel te luiden. Vervolgens kwamen wij snel uit bed, kleedden ons aan en liepen in rijen naar de kapel, waar dagelijks een ochtendmis was. Je moest tijdens de mis knielen op de knielbanken en je mocht geen knielkussen gebruiken....
Omdat we dan nog niet ontbeten hadden, kwam het af en toe voor dat een van de jongens flauw viel.
Na de ochtendmis, liepen we weer naar de slaapzaal , om onze bedden op te maken.
Als die er spic en span bijlagen gingen we naar de refter voor het ontbijt.(refter = eetzaal)
Na het ontbijt, moesten we kastieballen op de cour, waarna we ons in rijen opstelden om naar de klassen te gaan.
Tot lunchtijd hadden we les. Ik zat bij frater Acqarius in de klas. Hij was een goede leerkracht, evenals frater Winfridus, waar wij natuur- en menskunde van kregen. Prima kerel! Het onderwijs op de Ruwenberg vond ik goed.
Na de lunch gingen we weer naar school tot ca. 15.30 uur en de tijd daarna, kon je sporten of in de recreatiezaal bijvoorbeeld figuurzagen of mozaïek leggen.
Niets doen/ lummelen mocht niet.
Vervolgens 'dineren' en om 20.00 uur in rijen naar boven om te gaan slapen.
De meeste doordeweekse dagen zagen er ongeveer zo uit.
De meeste fraters die ik op cour Holland meemaakte waren weliswaar streng maar niet verkeerd. Frater Salesiano en frater Theodozius, waren daar goede voorbeelden van.
Er was er echter een- frater Selezio-, die echt niet deugde! Hij surveilleerde op de cour en op de sportvelden. Een bruut in optima forma.
Hij sloeg en schopte erop los, als hem dat uitkwam of hij liep jongens op het sportveld omver als hun inzet hem niet beviel.
Zelf kreeg ik, jongen van twaalf jaar, omdat ik een keer niet snel genoeg antwoordde, midden op de cour een enorm pak slaag, waarbij hij me met zijn vuisten sloeg en keihard tegen mijn schenen trapte. Ik eindigde - bont en blauw- in de ziekenzaal....
Dit is een voorbeeld van wat er niet goed ging en voor mij persoonlijk, het meest extreme..
Naast het goede onderwijs, heb ik veel creatieve dingen geleerd zoals figuurzagen en tekenen. Ook had je goede vertellers onder de fraters, zoals frater Winfridus.
Achteraf heb ik in die tijd ook dingen gehoord, die de jongens elkaar vertelden, die echt niet konden, zoals sexueel misbruik en begreep ik dat er fraters waren die onderling relaties hadden. Wij hadden daar toen nog geen woorden voor.
Ludo Nuijtenzei op 13 april 2020 om 16:04 uur
Het schooljaar 1964-1965, woonde ik op de Ruwenberg, waar ik in de 6e klas van de lagere school zat. Wij hoorden bij cour Holland.
In het begin was dat erg wennen. Van een gemengde school met juffen en meesters, kwam ik in een klas met enkel jongens en werd ik 'opgevoed', door fraters.
Hun regime was streng en liep je uit de pas, dan had je snel een draai om je oren te pakken.
Alle dagen waren strak ingedeeld.
Ik sliep op de slaapzaal op de zolder van het hoofdgebouw. Er sliepen veel jongens en aan het begin en het einde van de slaapzaal, waren chambrettes . In beide hokjes sliep een fraters. Zij hielen toezicht.
Om 6.30 uur, hoorde je het kraken van de houten vloer en kwam er een frater aangelopen, die ons wekte door een handbel te luiden. Vervolgens kwamen wij snel uit bed, kleedden ons aan en liepen in rijen naar de kapel, waar dagelijks een ochtendmis was. Je moest tijdens de mis knielen op de knielbanken en je mocht geen knielkussen gebruiken....
Omdat we dan nog niet ontbeten hadden, kwam het af en toe voor dat een van de jongens flauw viel.
Na de ochtendmis, liepen we weer naar de slaapzaal , om onze bedden op te maken.
Als die er spic en span bijlagen gingen we naar de refter voor het ontbijt.(refter = eetzaal)
Na het ontbijt, moesten we kastieballen op de cour, waarna we ons in rijen opstelden om naar de klassen te gaan.
Tot lunchtijd hadden we les. Ik zat bij frater Acqarius in de klas. Hij was een goede leerkracht, evenals frater Winfridus, waar wij natuur- en menskunde van kregen. Prima kerel! Het onderwijs op de Ruwenberg vond ik goed.
Na de lunch gingen we weer naar school tot ca. 15.30 uur en de tijd daarna, kon je sporten of in de recreatiezaal bijvoorbeeld figuurzagen of mozaïek leggen.
Niets doen/ lummelen mocht niet.
Vervolgens 'dineren' en om 20.00 uur in rijen naar boven om te gaan slapen.
De meeste doordeweekse dagen zagen er ongeveer zo uit.
De meeste fraters die ik op cour Holland meemaakte waren weliswaar streng maar niet verkeerd. Frater Salesiano en frater Theodozius, waren daar goede voorbeelden van.
Er was er echter een- frater Selezio-, die echt niet deugde! Hij surveilleerde op de cour en op de sportvelden. Een bruut in optima forma.
Hij sloeg en schopte erop los, als hem dat uitkwam of hij liep jongens op het sportveld omver als hun inzet hem niet beviel.
Zelf kreeg ik, jongen van twaalf jaar, omdat ik een keer niet snel genoeg antwoordde, midden op de cour een enorm pak slaag, waarbij hij me met zijn vuisten sloeg en keihard tegen mijn schenen trapte. Ik eindigde - bont en blauw- in de ziekenzaal....
Dit is een voorbeeld van wat er niet goed ging en voor mij persoonlijk, het meest extreme..
Naast het goede onderwijs, heb ik veel creatieve dingen geleerd zoals figuurzagen en tekenen. Ook had je goede vertellers onder de fraters, zoals frater Winfridus.
Achteraf heb ik in die tijd ook dingen gehoord, die de jongens elkaar vertelden, die echt niet konden, zoals sexueel misbruik en begreep ik dat er fraters waren die onderling relaties hadden. Wij hadden daar toen nog geen woorden voor.
Thijs de Leeuwzei op 15 april 2020 om 10:22 uur
Wat een verhaal Ludo, bedankt dat je het hier wilde delen. "Niets doen/lummelen mocht niet", dat blijkt ook wel heel duidelijk uit wat jij en de andere oud-leerlingen hier schrijven. Aan het einde van de dag zullen jullie wel als een blok in slaap zijn gevallen of niet? Dan is acht uur niet eens zo vroeg kan ik me voorstellen.
Werd dat gedrag van die "bruut" trouwens min of meer geaccepteerd of keek men weg? Ook naar de opvattingen van die tijd lijkt het me wel erg extreem zeg.
Ludo Nuijtenzei op 16 april 2020 om 17:24 uur
We vielen zeker snel in slaap, Thijs. Na zo’n drukke dag kon je niet anders.
Desondanks gebeurde het dat er jongens met elkaar praatten.
Ook dat mocht niet. Als je betrapt werd, kreeg je een waarschuwing, of je moest je bed uitkomen en op je blote knieën een tijd op de stenen vloer zitten. Ook kon het je je weekend naar huis kosten. Dan bleef je op de Ruwenberg en kreeg je elke dag corvee.
Welke straf je kreeg, hing af van degene die nachtsurveillant was.
Ook Selezio draaide die diensten...
Ik kan goed begrijpen dat delen van mijn verhaal extreem overkomen.
Helaas gebeurde het zoals ik het beschrijf.
Als Selezio weer eens ‘zijn handen liet wapperen’ , grepen andere fraters niet in. Men keek inderdaad weg. Ik kan me dat ergens ook wel voorstellen. Ze waren allemaal bang. Triest!
Nadat ik een pak slaag had gekregen, is Selezio een groot deel van het schooljaar geschorst. Hij bleek overspannen te zijn, werd mij verteld.
Helaas kwam hij kort voordat ik naar de middelbare school zou gaan weer terug op de Ruwenberg. Daar ging alles weer door of hij niets van zijn ziekteverlof geleerd had. Jammergenoeg moest zijn plaatsvervanger- frater Theodozius, die zo vriendelijk was- weer weg..
Ludo Nuijtenzei op 16 april 2020 om 17:25 uur
We vielen zeker snel in slaap, Thijs. Na zo’n drukke dag kon je niet anders.
Desondanks gebeurde het dat er jongens met elkaar praatten.
Ook dat mocht niet. Als je betrapt werd, kreeg je een waarschuwing, of je moest je bed uitkomen en op je blote knieën een tijd op de stenen vloer zitten. Ook kon het je je weekend naar huis kosten. Dan bleef je op de Ruwenberg en kreeg je elke dag corvee.
Welke straf je kreeg, hing af van degene die nachtsurveillant was.
Ook Selezio draaide die diensten...
Ik kan goed begrijpen dat delen van mijn verhaal extreem overkomen.
Helaas gebeurde het zoals ik het beschrijf.
Als Selezio weer eens ‘zijn handen liet wapperen’ , grepen andere fraters niet in. Men keek inderdaad weg. Ik kan me dat ergens ook wel voorstellen. Ze waren allemaal bang. Triest!
Nadat ik een pak slaag had gekregen, is Selezio een groot deel van het schooljaar geschorst. Hij bleek overspannen te zijn, werd mij verteld.
Helaas kwam hij kort voordat ik naar de middelbare school zou gaan weer terug op de Ruwenberg. Daar ging alles weer door of hij niets van zijn ziekteverlof geleerd had. Jammergenoeg moest zijn plaatsvervanger- frater Theodozius, die zo vriendelijk was- weer weg..
Thijs de Leeuwzei op 20 april 2020 om 18:39 uur
Fijn dat je dat nog wilde toelichten Ludo. Inderdaad zit ik - als iemand zonder kostschoolverleden en geboren in de jaren '80 - bij zulke verhalen wel even de wenkbrauwen te fronsen : ) Dat dat zo ging. Praten op de slaapzaal is toch ook weer niet zo'n ramp, zou je dan denken... Zochten de internen als de eerste schrik eraf was ook wel de grenzen op van dat regime, werden ze vindingrijker in het omzeilen van de regels of viel dat wel mee? Kan me voorstellen dat daar mooie anekdotes over zijn.
Heb je trouwens nog foto's uit je kostschooltijd? Zo ja dan kun je die sturen naar info@bhic.nl en dan plaatsen we ze hier bij.
Sjef Viguurszei op 20 april 2020 om 19:57 uur
Inderdaad op je knieën voor je bed in het gangpad.
Als je doorzakte en met je billen op je hakken ging zitten kreeg je een klap en moest weer rechtop gaan zitten.
Je vroeg om foto’s van die periode. Wat ik had , heb ik vernietigd en weg gegooid.
Colette van den Bogaardzei op 3 mei 2020 om 12:46 uur
Zijn er nog foto's van 1923-1930? Een familielid heeft hier gezeten.
Colette van den Bogaardzei op 3 mei 2020 om 12:47 uur
Zijn er nog foto's van 1923-1930? Een familielid heeft hier gezeten.
Ludo Nuijtenzei op 3 mei 2020 om 13:29 uur
Ha Thijs, Leuke anekdotes schieten me niet meteen te binnen maar ik zal erover nadenken.
Ik moet nog een klassenfoto hebben. Mocht ik die vinden, dan stuur ik hem naar je toe. Verder werden er in die tijd - buiten klassenfoto’s- , nauwelijks foto’s gemaakt.
Groet van Ludo
Ludo Nuijtenzei op 3 mei 2020 om 13:30 uur
Ha Thijs, Leuke anekdotes schieten me niet meteen te binnen maar ik zal erover nadenken.
Ik moet nog een klassenfoto hebben. Mocht ik die vinden, dan stuur ik hem naar je toe. Verder werden er in die tijd - buiten klassenfoto’s- , nauwelijks foto’s gemaakt.
@Colette: welkom op de site en dank voor je vraag. Ik zie dat Jef van Veldhoven al een link heeft geplaatst naar een indrukwekkende fotocollectie van internaat De Ruwenberg. Ik heb er alle vertrouwen in dat je daar zult vinden wat je zoekt! Zou leuk zijn als je hier later nog een berichtje plaatst als je zoektocht is geslaagd : )
@Jef: bedankt dus! Blijft een prachtige site. Ik zal de link ook aan deze pagina toevoegen.
@Ludo: zou leuk zijn als je die foto nog ergens weet op te duiken. Kun je sturen naar info@bhic.nl en dan voeg ik 'm hier toe.
JAN HAARHUISzei op 5 mei 2020 om 17:25 uur
Beste Marilou,
Ik had enige tijd geleden gevraagd of er foto,s zijn van de periode 1933-1934. Mijn vader Bernhard Haarhuis zat toen op de Ruwenberg.
Zou leuk zijn een foto te zijn waar hij op staat !
Ik begrijp dat Frank van den Broek hier foto,s van heeft. Waar kan ik deze inzien ?
Met vriendelijke groeten,
Jan Haarhuis
gerrit spijkerzei op 6 mei 2020 om 11:38 uur
ik heb ook daar gezeten dacht ik als dit het jongensinternaat is heb ik er ook gezeten ik dacht zelf in
Frank van den Broekzei op 6 mei 2020 om 12:19 uur
Hallo Jan Haarhuis.
De leiding van deze site vertelde me dat ze jou mijn gegevens hadden doorgegeven. Toch niet overgekomen blijkbaar. fvdbroek[at]casema.nl
Maar facebook blijft natuurlijk het makkelijkst.
Frank vd Broek
Jan Zwinkelszei op 5 maart 2021 om 11:39 uur
1950/1951 in Medemblik bij de Fraters van Tilburg en van 1951/ 1955 op de Ruwenberg.
Fijne tijd gehad. Veel geleerd. Ben later met vrienden terug geweest op fietsreis door Nederland, Duitsland, Luxemburg en België.
Thijs de Leeuwzei op 8 maart 2021 om 08:28 uur
Dank voor je reactie Jan. Dat was een flinke reis voor jou naar Sint-Michielsgestel. Wat zijn je mooiste herinneringen aan die tijd, bepaalde personen, lessen of buitenschoolse activiteiten? Herken je veel in de verhalen hier, ook al gaan ze vaak over een wat latere periode?
Fred Schaefferzei op 12 juni 2021 om 21:45 uur
Nogmaal proberen. Ik was op De Ruwenberg 1946-1952 (leeftijd 6-12). Vele nare herinneringen. Veel onzedigheid, de fraters keken door hun handen geloof ik. Hoe kon het anders, we sliepen in ledikantjes in kleine hokjes met 'n dun wit gordijntje. Geen privacy. Dat was in Hollandse Cour. Later kreeg ik 'n kamertje met 'n deur. Het ergste was als je middernacht naar de WC moest: 3 ijskoude trappen naar beneden, dan naar buiten, geen licht of WC papier, vreselijk! Wekelijkse baden, water was meestal veel te heet.
Ben in 1954 Holland verlaten. Leef sinds dan in USA.
Beste wensen aan allen in die tijd alhoewel ik geen namen meer kan herinneren.
Mijn Hollands niet zo goed meer.... Nadat Vader en Moeder stierf (1952, 1983) heb ik niet meer Hollands gepraat. Maar zo af en toe schiet me was Nijmeegs in en moet ik lachen. Ik ben 80....
Vrede en alles Goeds
Fred Schaeffer, OFS
Thijs de Leeuwzei op 14 juni 2021 om 15:24 uur
Bedankt Fred voor je reactie. Dat is een hele tijd geleden zeg, zo net na de oorlog. Het spijt me om te lezen dat het voor jou allesbehalve een mooie tijd is geweest. Ook wel barre omstandigheden als je het zo leest, alleen al het naar de WC gaan...
Alle goeds gewenst. En als je wilt, vertel dan nog eens verder over het internaat vroeger. Het is niet vaak dat we reacties krijgen van iemand die over deze jaren kan vertellen.
Fred Schaefferzei op 16 juni 2021 om 09:15 uur
Beste Thijs de Leeuw, Vele dank voor je terugschrijven over mijn reactie jaren 1946-1952. Ja dat was vlak naar de oorlog (eind 1945), en dat was ook de reden mijn ouders brachten me naar het Internaat. Moeder kwam van een Joodse familie, en was in 1942 in Amersfoort Kamp vast gezeten, en was erg ziek toen ze weer losgelaten werd. Men zegt dat ik ook in Amersfoort was maar ik kan dat gelukkigerwijze niet meer herrinneren (2 jaar oud). Wel heb ik in mijn jongere jaren veel nachtmerries gehad. Ik ben 'n enig kind, altijd zeer alleen en dus wilde mijn ouders dat ik onder meerdere jongens zou leven. De eerste jaren in Ruwenberg (1946) waren moeilijk maar daarna ging alles beter, had ik ook 'n paar vrienden; ik zang op een koor in de Kapel, iets wat ik mijn hele leven deed. Tot Maart 2020 als de Covid-19 alles stopte, heb ik van 1990 af elke Zondag gezongen in de R.K. Kerk waar ik nu woon (Vero Beach, Florida). In 1994, was werd ik lid aan de Derde Orde, d.w.z. de "Secular Franciscan Order," maar ik woon nog steeds alleen. Ben gepensioneerd, heb 17 jaren in de airlines gewerkt, eerst KLM dan SAS; en voor de U.S. Fish en Wildlife Service 10 jaar. Ik werkte met vogels, studie en heb ze geringt. Ik heb 'n interessant leven gehad. Dat is mogelijk door de opleiding op het Internaat. Ik herinner me de lange wandelingen uit St. Michiels-Gestel en terug op Zaterdag middags, in de natuur. Mijn ouders leven niet meer. Het leven gaat verder.
Beste groeten aan allen. /Fred
Thijs de Leeuwzei op 16 juni 2021 om 19:05 uur
Heel fijn dat je nog meer wilde vertellen, Fred. Dank! Alles bij elkaar heb je wel een heel heftige jeugd gehad zeg. Hopelijk heeft het leven op het internaat voor jou ook dat effect gehad, dat je het gevoel had minder alleen te zijn. Zal in het begin niet makkelijk zijn geweest in zo'n kostschoolregime, maar misschien werkte dat "in hetzelfde schuitje" zitten ook wel sterke vriendschappen in de hand? Mooi om te lezen dat je die tijd op De Ruwenberg achteraf ook zo weet te waarderen. En dat religieuze leven, dat is dus ook gebleven lees ik!
We zien je graag terug op de site, mocht je nog meer willen delen later. Dus tot gauw en hopelijk is er snel weer ruimte om de koorzang weer op te pakken. Hartelijke groet,
Fred Schaefferzei op 20 juni 2021 om 03:40 uur
Ik vertelde dat ik me geen namen van andere studenten kon herinneren maar dat is niet waar. De naam Theo de Koning schiet te binnen, ik geloof hij kwam van Tilburg. Ben met hem samen geweest in de Hollandse Cour (Lagere School), 1946-7-8.
Na 1952 toen ik naar huis ging (Nijmegen, alhoewel mijn ouders naar Den Haag verhuisd waren), heb ik nog twee jaren MULO gehad maar in 1954 zijn we (de familie) naar USA geïmmigreerd. In 1954 (October) ging ik naar "Richmond Hill High School", a public school in the New York area. Fred Schaeffer
Thijs de Leeuwzei op 7 juli 2021 om 13:38 uur
Hallo Fred, leuk om weer van je te horen. Mooi om te zien dat er steeds meer herinneringen en ook namen komen bovendrijven. Die overstap van de MULO naar de school in NY in '54 zal ook wel even wennen zijn geweest of vond je daar toch snel je plek?
André Vervuurtzei op 18 januari 2024 om 16:40 uur
Op de foto nr. 1 De Ruwenberg jaren '30. Foto's uit jaarboeken van het internaat, met dank aan Frank van den Broek.
herken ik in het midden Augustinus Corn. Joan. van Haaren (het mannetje met het brilletje). Hij is (in 1916) rector van Huize Ruwenberg. In september 1916 vervangt hij in Helenaveen de zieke pastoor W. Kerssemakers. Op 30 maart 1917 volgt hij deze op. Van Haaren is tot 1 januari 1946 pastoor te Helenaveen. Hij overlijdt op 20-02-1947.
Thijs de Leeuwzei op 23 januari 2024 om 13:55 uur
Dank André voor de informatie! Ik voeg e.e.a. toe aan het bijschrift. Hartelijke groet,
PETER UYTTEWAALzei op 2 februari 2024 om 17:36 uur
Ik was op Ruwenberg van 1961 tot 1966..
Zou uit die tijd nog wel wat klassenfoto's willen hebben..
Is daar nog aan te komen?
André Vervuurtzei op 2 februari 2024 om 18:10 uur
De foto met Van Haaren zal dus van ±1915 zijn (niet van '20 of '30). In 1916 vertrekt hij nl. als pastoor naar Helenaveen.
Louis Baudoinzei op 2 februari 2024 om 20:59 uur
Peter Uyttewaal uit Langeraar, er zit bovenin deze rij een klassenfoto van klas 1 waar jij op staat. 1962
Ik zat bij jou in de klas. Mijn vage herinnering jij was goed in tafeltennis, voetbal en schaatsen.
Ben Boelenszei op 3 februari 2024 om 09:27 uur
Hi Peter,
Als we terug zijn in Canada in April zal ik naar foto's zoeken. Ik heb nog 4 van de 5 foto boeken. En hallo Louis Baudoin ik herken je naam. Now nog de foto's bekijken.
Louis Lombertzei op 4 februari 2024 om 19:43 uur
Verbazingwekkend. 60 jaar na dato kom ik door een biizonder toeval de Ruwenberg weer tegen. Geen idee dat deze site bestond. Met veel genoegen alle input doorgelezen en een schat aan herinneringen komt weer boven. Veel bekende namen ook van oud klasgenoten. Veel van mijn ervaringen op de Ruwenberg zijn door anderen al beschreven. Heb 2 erg goede jaren gehad. Eerste maanden wel heimweh maar dat ging al snel over met sport en spel en studie. Veel geleerd, en het Frans is mij in mijn leven zeer van pas gekomen. Specifieke herinneringen; Cour Holland met Frater Meinhard of Meinrad. Erg losse handjes waar ook de Cour Holland papagaai van kon meepraten. Letterlijk. Soms hield die z'n snavel niet dicht wanneer dat gewenst was (hij had een zekere onbetamelijke woordenschat). Dan ging er een doek over de prachtige smeedijzeren kooi en ging dat beest gewoon door. Dikkop, dikkop.. Dan kwam frater Meinhard met een handdoek en dat kreeg zelfs dat beest van jetje. Ja, je moet het maar doen. Erger was een voorval in dat kamertje in the recreatie zaal op Holland, waar ik een keer een knul heb horen afrossen door frater meinhard met een rietje op zijn rug. Het joch gilde het uit. Volgends mij was het Leo of Leon Robben maar daar wil ik van af zijn. Het staat me nu nog helder bij. Verder eigenlijk alleen maar leuke dingen. Zomeravond competitie, toneel en het koor waar we nog eens alle nummers uit 'Rosen aus dem Suden' hebben gezongen in het Nederlands. Er komen al schrijvende steeds meer annecdotes in mijn hoofd op wat de ontdekking van deze site eigenlijk steeds leuker maakt. 5e klas bij frater Erwin (61-62) en 6e klas bij frater Acarius (62-63). Pianoles bij frater Olaf en de vriendjes maar voetballen dus ben niet lang op pianoles geweest. Later wel spijt van gehad. Heb mij wel steeds, na de Ruwenbergse jaren, afgevraagd hoe het zou gaan met wat oude schoolmakkers. Mijn vriend Henk Kapteijns uit Gestel. Harry Wijffels en Gerard Vermunt die in de chambrette naast mij sliep. En Gijs van Hapert met wie ik een jaar lang een spontaan ontstane competitie hield wie zijn bed het snelst (en goed, want anders mocht het opnieuw na inspectie) opgemaakt kreeg op de open slaapzaal.
Man wat een tijd. Als 11-jarig menneke snel opgegroeid en zelfstandig geworden, iets wat me mijn hele leven heeft geholpen. Ben nog eens terug geweest omdat ik op zoek was naar een training locatie voor mijn bedrijf. Nog een feest der herkenning. Het heiligdom van frater Mansuetis (levertraan met sinaasappelsmaak is voor wat we nu zouden noemen watjes) is nu de receptie. Dan word je even stil als je dat ziet.
Ik heb nog een klassfoto van 6b Acarius. Als daar interesse in is dan hoor ik dat wel. Ben benieuw naar reacties. Veel groeten aan iedereen.
Jef van Veldhovenzei op 22 februari 2024 om 17:13 uur
@Jef: veel dank voor deze link en leuk om weer een bericht van je te ontvangen!
@Louis: dank voor deze mooie bijdrage en welkom op de site! Wat leuk om te lezen ook, dat het bladeren door de eerdere reacties hier weer zoveel aan herinneringen en anekdotes oproept. Ze zijn van harte welkom, dus vertel nog eens verder als je wilt.
Hartelijke groet,
Hans kuijperszei op 10 april 2024 om 13:39 uur
Hallo. Mijn vader nu 2024 is 85. hij is ooit op de 6 klas op het internaat gewest. Helaas weten wij niet exact in welk jaar dit geweest is. Bestaan er nog lijsten van leerlingen van zo denken wij , rond 1950. mijn vader was Jpb kuijpers roepnaam Hans uit Vaals zuid Limburg. Mvg Hans jr
Thijs de Leeuwzei op 29 april 2024 om 15:39 uur
Dag Hans, bedankt voor je bericht. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met het centraal archief van de Fraters van Tilburg, aan de Gasthuisring 54 in Tilburg. In dat archief vind je o.a. materiaal met betrekking tot verschillende fraterhuizen en daaraan verbonden scholen, waaronder internaat De Ruwenberg. De contactgegevens vind je hier: https://www.cmmbrothers.org/contact/
Deze website is gewijd aan het rijke roomse leven in Brabant 1900-1965. Je vindt er informatie over alle kerken en kloosters in onze provincie, over de meer dan honderddertig ordes en congregaties die hier actief waren, over Lourdesgrotten en nog veel meer. Ontdek op de homepage waar je allemaal op kunt klikken en ga terug in een katholiek verleden.
Voorwoord
Dit boek bevat verhalen van gewone mensen over hun eigen katholieke verleden. Over de biecht, het knikengeltje, de nachtmis, het askruisje, het missiebusje en ga zo maar door. En het boek wordt nog steeds aangevuld. Blader verder en ontdek de verhalen.
De katholieke kalender bevat nogal wat hoogtijdagen. De gelovigen werden geacht die in de kerk te vieren. Vind meer informatie over de kerkelijke feestdagen en deel je herinneringen. Reageer bij een verhaal of vertel jouw ervaringen via insturen@bhic.nl
Soms leek het geloof enkel te bestaan uit geboden en verboden. Heel precies werd omschreven wat je wel en wat je niet mocht. Lees de verhalen en vertel jouw ervaringen in een reactie of via insturen@bhic.nl.
Stond bij jullie thuis ook het missiebusje op de schoorsteen? Hing het kruis boven de deur? Werd de rozenkrans gebeden en het zilverpapier ingezameld? Lees de verhalen en reageer of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl.
Lees alles over handen boven de dekens, bijzondere vriendschappen en katholieke huwelijksmoraal. Wat weet jij nog van de angst voor onkuisheid? Voeg jouw eigen ervaringen toe aan de verhalen of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl
Heb jij herinneringen aan je katholieke (kost)schooljeugd? Ben je misdienaar geweest of bruidje? Las je de Okki of de Taptoe? Deel je herinneringen met ons onder de verhalen of stuur je eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We gingen op retraite en liepen mee in de processie. We vereerden Maria en deden onze gebeden. Lees over devotie in Brabant en laat je herinneringen achter. Reageer op een verhaal of stuur jouw eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We hebben een boel feiten en verhalen bijeengebracht op deze website. Maar we zijn juist ook heel benieuwd naar de verhalen van de mensen die het allemaal nog meegemaakt hebben. Hier kun je alle reacties lezen en daar de jouwe ook aan toevoegen. Of stuur je verhaal aan insturen@bhic.nl. Deel je herinneringen aan het rijke roomse leven met ons.
Reactie toevoegen